Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po stenah in grebenih Durmitorja

Slovenec (1933): Letošnje poletje se je namenilo 5 slovenskih alpinistov-akademikov, da obiščejo in alpinistično obdelajo skupino Durmitorja.

Pot jih je vodila od zadnje železniške postaje Ustiprača-Goražde do Foče, kamor prideš še z avtobusom. Od tu so nadaljevali pot peš. Prtljago so naprtiti na majhne konjiče, ki so jih najeli pri domačinih. Mimo romantičnega sotočja Tare in Pive, preko Crkviške visoke planote - skozi primitivne vasi, ki so med najvišjimi v naši državi, skozi klisuro Sušice so prišli v Škrko, t. j. zapuščena krnica sredi divjih sten Durmitorjevih vršacev, kjer ležita dve romantični gorski jezeri, pravi »morski očesi«. V primitivni pastirski kolibi iz desk, vej in listja so se utaborili, to je bilo izhodišče za njihove podvige. Od tod so v desetih dneh oblezli vse glavne stene in vrhove obkrožajočih gora.

Zjutraj zgodaj so zapuščali svojo kolibo. Polni mladostne energije so zmagovali steno za steno, zvečer so se pa utrujeni vračali domov, eden ali dva sta ostala vedno pri prtljagi ter jo čuvala, lenarila in opazovala svoje prijatelje pri vzponih. Stražo so vedno izmenjali tako, da so vsi prišli na svoj račun. V teh dneh so oblezli Bobotov kuk (2522 m), ki je najvišji vrh Dinarskega sistema, Bezimeni vrh, Prutaš, Grudo in druge, vrhove.

Čez Dobri Do so prišli v alpinistično najzanimivejši del Durmitorja t. j. dolina Komarnice. Imeli so še marsikaj v načrtu, ali presenetilo jih je slabo vreme. Samo s pogledi so se mogli vzpenjati po široki in orjaški steni Boljskih Gred in drugih vrhov. Obljubili so jim pa svidenje.

Od Šavnika jih je avto potegnil mimo Nikšiča in Grahovega v Kotor, kjer jim je planinskežulje omehčala morska kopel.

Turistovski klub Skala priredi predavanje o teh vzponih v Durmitorju v petek, 17. t. m. ob 20 v dvorani Delavske zbornice. Predaval bo g. Leo Pipan, eden te podjetne petorice. Predavanje bodo spremljale lepe in instruktivno skioptične slike.

Slovenec, 12. november 1933

 

 12.11.1933

dLib.si

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti