Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.11.1967

Delo, Šport: ... Šola AO Ljubljana Matica

Med alpinisti je prešlo že v navado, da se dobivajo v društvenih prostorih vsak četrtek in se dogovore za prihodnjo soboto. Zato tudi ni čudno, da so tudi skoro vse alpinistične šole ob četrtkih tako kot je primer pri AO Ljubljana Matica.
Prva tri predavanja so že imeli. Na prvem so se pogovorili o delu na društvu in programu šole. Na drugem jim je T. Strojin prikazal zgodovino planinstva, M. Drašler pa pokazal diapozitive z naših gora. Tretji sestanek je pravkar za njimi. O pomenu in razvoju alpinizma je govoril A. Kunaver in za konec pokazal še diapozitive I. JAHO s Trisulov.
Na naslednjem sestanku (7. XII. ) bo načelnik odseka S. Belak povedal nekaj o gorah, ter pokazal diapozitive. 14. XII. bo načelnik ljubljanske postaje GRS F. Zupan govoril o pomenu in vlogi gorske reševalne službe, S. Belak pa bo pokazal nekaj diapozitivov iz Zahodnih Alp. 21. XII. bo o težavnostnih stopnjah govoril F. Štupnik, T. Sazonov pa bo pokazal diapozitive s Kangbačena. Na zadnjem letošnjem sestanku (28. XII.) bo P. Janežič govoril o terminologiji in snov ilustriral z diapozitivi.

Rzenik
Ostenje Rzenika v Kamniških Alpah je eno naših najbolj zanimivih pa tudi najbolj krušljivih. Le redki plezalci gredo vanj zato je vsak vzpon toliko bolj pomemben.
Pred kratkim smo slišali za ponovitev smeri Kemperle - Benkovič, kar je bila komaj II. ponovitev, in to po 15 letih predaha. 13. XI. pa sta v steno spet vstopila Humar Milan in Jernej Koritnik in jo preplezala po smeri Modec - Režek, kar je prav tako lep in redek uspeh.

Slovenska alpiniada
Že dolga leta nazaj vabijo naše alpiniste razne države na svoje mednarodne tabore in alpiniade le mi jim nismo v vračilo nudili česa podobnega Prihodnje leto pa je za to najlepša priložnost. Praznujemo 75-letnico organizacije in sklep zadnje seje UO PZS je, da bo tabor predvidoma v Julijskih in Kamniških Alpah, trajal pa naj bi okoli 10 dni. Nanj bo povabljeno 12 - 14 tujih navez predvsem iz tistih držav, ki so nas že vabile.
Pred naše komisijo za alpinizem in vsemi alpinisti je torej velika in odgovorna naloga - organizirati srečanje alpinistov na evropski ravni obenem pa prikazati naše stene in grebene v taki luči, da se bodo kasneje alpinisti tudi vračali vanje. To srečanje je lahko izredno pomembno tudi za kvalitetno priznanje našega alpinizma.

  24.11.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti