Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.11.1967

Delo, Šport: ... Vsi se pripravljajo

Razmere v gorah niso ne za letne, ne zimske vzpone in to bo trajalo še vsaj do 29. XI., ko bomo lahke začeli vsaj z zimskimi pristopi na vrhove nad 2000 m.
Kondicijske priprave alpinistov so že v polnem teku. V Ljubljani je redno vsak četrtek telovadba pod vodstvom Vida Mesariča, ob torkih pa so nekateri tudi že začeli s kondicijskim tekom. Nič slabše ni v drugih krajih, kjer odseki in posamezniki resno računajo na zimsko sezono.
O celjskih alpinistih smo zvedeli, da so dve nedelji zaporedoma urejali bivak pod Ojstrico, vzpone pa jim je preprečeval dež. Šele zadnjo nedeljo je naveza Lojze in Janez Golob, ter Silvo Jošt lahko plezala Rumeno zajedo.

»Idealna gora«
Približno na 49 stopinj in 18 minut južne širine se v Patagoniji (Argentina) dviga pod nebo drzna silhueta »Idealne gore«, kakor so nekateri upravičeno poimenovali Cerro Torre. Koliko pomeni med alpinisti, kaže že izjava enega najboljših alpinistov sedanjega časa - Italijana Walterja Bonattija, ki je nekoč priznal, da je na njej doživel svoj prvi in zadnji neuspeh. Bilo je to leta 1958.
Šele 30. januarja 1959 sta na Cerro Torre stopila Cesaro Maestri in Toni Egger, člana italijansko-avstrijske odprave. Bila sta prva in doslej tudi edina. Toda njuno zmagoslavje je bilo le kratkotrajno. Že med izredno težavnim sestopom, je nesreča terjala življenje Tonija Eggerja in led je za večne čase skril njegovo truplo v svoj objem.
Konec letošnjega leta in v začetku prihodnjega (na južni polobli je tedaj poletje) se bodo pod »idealno goro« zopet zbrali alpinisti. Argentinsko moštvo bosta vodila Omor Pellegrini in Jorge Aikes, razmeroma mlada gornika, ki pa sta se že nekajkrat odlično izkazala. Kot zadnji njun pomembnejši uspeh pa velja posebej omeniti prvenstveni vzpon prek južne stene najvišje gore Amerik - Aconcaque, ki sta ga opravila v preteklem letu.
Razen Argentincev bodo prišli tudi Tržačani. Kot smo zvedeli, pripravlja tja odpravo njihovo društvo XXX. oktober. Tudi Angleži so se že najavili in morda pridejo še drugi.

Izleti iz Tamarja
Sobotni sprejem v AAO in zaključek plezalne sezone, je v Tamar privabil nad 100 gostov, med katerimi so prevladovali alpinisti, čeprav se je slavje zavleklo, saj je bilo potrebno »krstiti« kar 14 kandidatov, so se v nedeljo navsezgodaj skoro vsi odpravili iz doma. Največ jih je krenilo prek Slemena na Vršič, ali skozi Malo Pišnico v Kranjsko goro. Dva sta si celo oprtala smuči in se odšla smučat na Sleme, kjer je snega sicer še bolj malo, toda ker je bil trd smuka ni izostala. Tudi Srednja Ponca je bila obiskana, prav tako Jalovčev ozebnik. Le za plezalne vzpone ni bile navdušenja. Sobotni poskus v grapi med Malim in Velikim Jalovcem je namreč dokazal, da bo treba še počakati, da prvi požled pokrije sneg ali vsaj debelejši led.

  17.11.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti