Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.09.1967

Delo, Šport: ... Pamirska odprava v soboto doma

Pamirska odprava se bo vrnila v Ljubljano v soboto, 2. septembra zjutraj ob 8.43, z vlakom iz Beograda.

Aktivni alpinisti TAM
Šele peto leto poteka, odkar so pri PD TAM v Mariboru osnovali svoj alpinistični odsek. Uspehi so bili vsako leto lepši. Leta 1965 je bilo skupno 118 vzponov, leto kasneje 138, letos pa jih bo, kot je videti, še več. Čeprav so kar trije v JLA, je v gorah aktivnih še nad 20 članov, to pa za tako mlad kolektiv ni ravno skromna številka
Letos so pričeli z akcijami že takoj v začetku. Smučarskemu pohodu na bojišče pohorskega bataljona so sledila alpinistična smučarska tekmovanja, in to z lepimi uspehi. Tretjič zapored so osvojili pokal na Grohatu in v članski konkurenci delili 1. in 2. mesto na TVK. Pozimi so predelali kompleten program alpinistične šole. po italijanski Sissreca di Rocca in imeli tudi redne treninge.
Potem so pričeli z vzponi. Že pred rednim tečajem so jih opravili več kot 60, v Vratih pa potem še 40. Med njimi res ni najtežjih, ker so želeli čim bolj usposobiti svoje najmlajše.

Tečaj in tabor Mariborčanov
Čeprav je Maribor nekoliko odmaknjen od naših sten in ima v bližini le Pohorje, ima tudi zelo agilno in dobro izurjeno postajo GRS. Medtem ko njenim članom prakse za reševanje na smučiščih in poteh ne manjka, saj vso zimo dežurajo na mariborski žičnici, se morajo za uvežbavanje stenskega reševanja odpeljali vsaj na Okrešelj. Pod vodstvom Pajnika, Kraigherja in Škerbineka so avgusta nekaj dni posvetili samo improvizacijam in reševanju iz sten. Tečaj je uspel in jih bodo prirejali še naprej. Alpinisti in sicer člani PD Kozjak, pa so ta čas v Krmi. Šotore so si postavili na križišču poti Staničeva - Bohinjska vratca in to za čas od 26. 8. do 2. 9. Plezalcev je veliko, 28 jih šteje tabor, veliki pa so tudi načrti. Plezati nameravajo v zanje skoro nepoznanih stenah Tosca, Velikega in Malega Draškega vrha, morda pa jih bo zmamila tudi Debela peč.

Tirič Mir drugič osvojen
Najvišji vrh Hindukuša, 7706 m visoki Tirič Mir, je ob koncu julija doživel že svoj četrti obisk in drugi vzpon na vrh. Ta se je za Norvežani (1950) posrečil češkoslovaški ekspediciji. Čehoslovaki so v Hindukuš prvič krenili leta 1966 in bili v področju Wakhana več kot uspešni. Izredno lep film, dvoje knjig in nešteto predavanj, razglednic in časopisnih objav, jim je zagarantiralo tudi drugo odpravo.
Letošnja odprava je potovala deloma z avtomobilom in deloma z letalom v Pakistan, štela pa je 13 ljudi. Tabore za vzpon na Tirič Mir so pričeli postavljati sredi julija in so jih na koncu našteli pet. Na vrh so prišli Červinka, ing. Šmid, Galfy, Urbanovič in Jaškovski.
Razen vzpona na najvišji vrh, so kot prvi dosegli še okoli 7100 metrov visok vrh »Zahodni hrbet Tirič Mira« in nekaj manj kot 7000 m visok in še neimenovan vrh v neposredni bližini. Vse vzpone so izvedli brez kisikovih aparatov in so jih zopet bogato ilustrirali s foto in kino kamerami.

Debeljakova varianta
5. avgusta 1950 je Ciril Debeljak, skupaj z Marjanom Perkom skušal ponoviti Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Toda ko sta prišla iz vstopnega kamina, sta krenila preveč levo in nastala je varianta - izredno lepa in tudi temu primerno težka smer, ki jo ima doslej zapisano v knjigi vzponov, le malo plezalcev.
Letos sta jo ponovila (26. 8.) Stane Belak in Mikec Drašler, naveza, ki jo v tej sezoni lahko povsem mirno uvrstimo v sam vrh kvalitetnih plezalcev. II. ponovitev Rdeče zajede v Rakovi špici, III. ponovitev Zahodne zajede v Triglavu, I. slovenska ponovitev Bonattijevega stebra v Druju in še precej drugih vzponov to samo potrjuje.

  01.09.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti