Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod kRinko

Dotik: Rinke tri so kamnite, a v četrti so moči njihove skrite.

Pravljična Slovenija, resnično lepa dežela

 
Tako kot gredo nekateri ljudje na morje ali v toplice, sem nekaj dni preživel ob sončnem bazenčku pod Rinko. Dnevi so si bili navidezno podobni: po dobrem zajtrku sem z bosimi nogami posnel nekaj sveže travnate rose, prebral dobro Sandijevo misel in se odpeljal v Kot, da bi se pozno popoldan vrnil v dolino Bele na Francijevo domačijo, kjer je Jožica pripravila okusno večerjo.
 
 
Božja lastnost razdajanja sebe na neskončno delčkov Božje popolnosti je popolnost nas samih. (Notranja moč)
 
Do sedaj sem si slap ogledal le bežno, zanj si nikdar nisem znal vzeti dovolj časa. Danes je drugače, pod njim bom ždel več ur. Pred časom sem gonil po gorah na vso moč. Zakaj že? Morda da bi se uresničil, naredil nekaj iz sebe? Ali je vse to možno narediti tudi z mirnim spremljanjem padanja vode? Zanimivo je opazovati ljudi, kako se spreminjajo, medtem ko sledijo spremembam slapu.
 
V nedeljo sem videl v vodo zabresti samo dve Holandki, v torek nas je v plitvi kotanji pod slapom veliko, pogosto nekdo hodi pod steno, da ga zadane pršenje. Za veliko ljudi, predvsem žensk, je stik s silo slapu neke vrste obred.
 
 
Bog ne poveličuje nikogar, razdaja se za vse, ki mu služijo in se trudijo pripeljati njegovo ljubezen v svoj dom, svojim otrokom in samemu sebi. (Samosprejemanje)
 
Veter z leve ali vetrič z desne mahata z vodnim pajčolanom po steni, drobne kapljice pršijo po vročem zraku, ljudje uživajo, prepuščajo se mešanici sonca in vode. Slap pogosto spreminja obliko, sonce menjava sence po skalah, ob tolmunu se mlade družine družijo pri predajanju naravnim užitkom. Tako mineva ura za uro, skupina ljudi za skupino.
 
Ponedeljek je bil edini dan, ko nisem šel pod slap, obiskal sem Andreja in Andraža. Družina iz Holandije, s katero smo tisti dan imeli skupno pot v Robanov Kot, se v sredo znajde tudi pri slapu; kar razveselim se ponovnega srečanja. Od inozemskih družin je največ nizozemskih. Presenečeni so, ker so v Franciji videli zapuščene vasi, tu pa ljudje živijo tudi na podeželju in so celo ponosni na to. Je to skrita moč naroda?
 
Božja zvestoba svojim načelom ljubezni je neskončna in nam daje povezavo, ki je nujna takrat, ko se odločimo za življenjsko pot, ki ni več odvisna samo od nas, ampak je del Božje poti. (Odločitev)
 
 
Moč dežele Slovenije je skrita, saj večina tujcev ne ve zanjo, preseneti pa vsakogar, tudi če so sosednji Italijani. Skrita moč slovenske narave ni v sproščanju adrenalina, tujci se bodo lahko pri nas naužili energije narave. Vse to lahko v človeku prebudi njegove skrite moči. A če tega ne poznamo, če poznamo samo adrenalin, kako v svetu oglaševati nekaj takega, kot je energetski turizem?
 
Naslednji dan ponovno samo opazujem, kako med bučanjem vode čas teče neslišno. Voda in breg vodne kotanje lahko človeku pomagata, da se ponovno poistoveti s seboj. Otroci postanejo ponovno otroci, fantje so spet lahko samo fantje in dekleta znajo črpati moč vira. Ženske postanejo ženstvene, moški najdejo svojo samosvojost, posamezniki si dajejo duška, očki postanejo radostni moški. Tu lahko najdejo mir, kakšen potrebuje le daljši počitek, nekateri ponovno najdejo sebe.
 
Bog pošilja svoje odposlance na Zemljo, da vas naučijo živeti v miru, svobodi, razdajanju srug drugemu in vsemu, kar vas postavlja na pravo pot ozaveščanja Božjega delčka v sebi. (Božje kraljestvo)
 
Pršenje vodnih kapljic, ki so se segrele padajoče skozi vroč zrak, nam je vsem v veliko veselje. Veliko nas ni počelo nič drugega, kot sedela in opazovala, kako veter vodi vodo po zraku. Koliko ur potrebujem za popolno doživetje? Ob pol treh je slap že v senci in pol ure kasneje tudi naravni bazenček pod njim, življenje zamre. Ali se tu ves čas dogaja čudež in tega ne opazim? Vrniti se bom moral, bolje opazovati, slap drugače zaznati.
 
 
Kdor ne sodeluje, je samotar in kot tak ne najde mesta v družbi. Družba ne odklanja nikogar, dokler se nekdo sam ne izloči iz svojega dela prisotnosti v družbi. (Preobrazba)
 
Vsak dan prinese nekaj novega vetra, melodija sonca in vode se nekoliko spremeni. Vsak dan se sliši vriskanje srečnih otrok, vsak trenutek je nepopisljiv, vsak curek slapu nemudoma nadomesti nov brizg vode. To je igra z očmi opazovalcev, igra z njihovimi pričakovanji in vzdihovanji, igra z njihovo odprtostjo do narave, z raz-umljanjem, s prepuščanjem veselemu pričakovanju, s prebujanjem ostankov davnih obredov, z dopuščanjem čudežev, z veselim mirom, s tekočim zakladom iz nedrij gore, spremljajoč izginevanje tisočev vodnih biserov, letečih skozi razgret zrak.
 
 
Ljubezen je tista moč in vrlina, ki vas hrabri na poti vase in vaše notranje spremembe. Ko jo začutite v svojem srcu, poti več nazaj ni. (Jezus)
 
Manj očitno je, da je tudi širša okolica slapišča lepih oblik in da je slap čudovit zaradi njegovih občudovalcev, brez njih se zdi, da voda brez življenja pada čez steno. V petek se izpod oblakov spušča hlad visokih gora, v brezvetrju slap pada enolično in na sredo skalovja. Redki turisti se ob prvih deževnih kapljah ponovno razredčijo. Danes se nihče ne kopa in to ni nič čudnega. Prvič vidim tako velik roj čmrljev, hiti s pobiranjem cvetnega prahu, preden ga bo dež spral z rož.
 
Pri tem opisu ne gre za recept, za tehnične podrobnosti, gre za način gledanja. Zato GPS koordinate slapišča ne pomenijo nič.
 
Citati: Sandi Dolinar, Karte Božje posvetitve
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


V Kotu,
4. - 9. avgust 2013



V dolini Bele

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti