Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.10.2013

Noviteti v južnih stenah

Krajše južne stene so trenutno najbolj obiskane in redkokdo se še odpravi v višje stene, kjer jesen izpodriva sledove poletja. Nepoznanega željni pa kljub orumenelim dolinam izkoriščajo še zadnje tople dni in odkrivajo nedotaknjene prehode preko naših sten.

Ponovno v bazi

Ogromne količine novega snega so zaustavile našo odpravo pod Phola Gangchenom. Vsi člani odprave so živi in zdravi v bazi, kjer čakajo na povratek v dolino.

Tabor v Chamonixu

KA PZS je med 5. in 11. oktobrom organizirala tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu. Udeležili so se ga Blaž Gladek (AO PD Kamnik), Domen Petrovčič (AAO), Laura Dovč (AO PD Ljubljana-Matica), Marko Mavhar (AO PD Grmada Celje), Matej Balažic (AO PD TAM Maribor), Matevž Kastrin (AO PD Ljubljana-Matica), Matevž Mrak (AO Radovljica), Miha Kern (AAO), Rok Kurinčič (Soški AO) ter vodji Miha Habjan (AAO, vodja) in Aleš Česen (Alpski gorniški klub, pomočnik vodje). Plezali so v Aiguille du Midiju, Triangle du Taculu in Mont Blanc du Taculu. Udeleženci so pridobili lepo število izkušenj in spoznali novi svet, sploh tisti, ki so bili prvič v gorah nad Chamonixom.  Več...

Prvenstvene v naših stenah

Prvenstvene so letos konstantno nastajale skozi celotno kopno sezono in še vedno se kakšna prepleza. Ni jih bilo ogromno, toda približno ena ali dve tedensko sta se redno pojavili in tako je tudi tokrat. V toplih skalah Novega vrha nad Baško grapo sta v petek, 18. oktobra,  Rado Lapanja in Toni Groblar (oba AO Cerkno) potegnila novo, spominsko smer. Pod razom, ki se spušča z vrha, sta si izbrala enega izmed kaminov, ki še ni bil preplezan. Nad trdnostjo skale sta bila povsem zadovoljna in jo na določenih mestih ocenila kot odlično, prav tako ju je navduševala izpostavljenost smeri. Linijo sta poimenovala Petrova smer v spomin na Petra Bevka, ki se je ponesrečil leta 2009. Ocenila sta jo s V-/IV, 110 + 150 m.

Jesen se je že dodobra naselila v Trento in njene vršace. V sončnem in toplem sobotnem vremenu je imelo plezanje v teh krajih prav poseben čar. Pod južno steno Glave pod Planjo sta se 19. oktobra na isto vrv navezala Peter Podgornik in Milan Velikonja (oba AO Nova Gorica) ter se podala deviškim skalam naproti. Lepe prehode sta našla desno od 33 let stare smeri Gumagin, katere soavtorja sta tudi sama. Divji svet je prisoten v vseh treh delih ture in lovski prehodi so jima prišli prav tako na dostopu kot na sestopu. Smer sta poimenovala Žar jeseni in ocenila s V/III-IV+, 290 m.

Večji obisk je bilo pretekli teden zaznati v Klemenči peči, Koglu in Belih vodah. Tudi južna stena Jerebice ne sameva in Sivi ideal vsak teden obišče kakšna naveza.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti