Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V Druju in Jorassih

  21.07.1977

dLib.si

četrtek, 21. julij 1977, ob 20:56, Boris Štupar, ogledov: 990

Novi tednik - Ciril Debeljak: Celjana v navezi v Zahodnih Alpah

Celjska naveza Franček Knez in Jože Zupan je 2. julija odpotovala z velikimi načrti v Zahodne Alpe. Pričakovali smo nekaj velikega, take izredne vzpone že na začetku tabora pa ni pričakoval največji optimist v slovenskih plezalnih krogih. Za seboj sta imela letos težko in neprekinjeno plezalno sezono z novimi zimskimi smermi in najtežjimi ponovitvami v Savinjskih, Julijcih in Paklenici.
Morala sta še udariti piko na i v stenah Mont Blanca, saj kandidirata za jugoslovansko odpravo »Everest 79«.
Od 5. do 8. julija sta zmogla peto ponovitev ameriške diretissime v zahodni steni Druga kljub izredno slabim vremenskim pogojem in opremi, ki za tak vzpon še zdaleč ni primerna. Američani in tudi naveze, ki so smer že ponovile, so imeli s seboj najmodernejšo opremo in pripomočke ameriške alpinistične industrije. Taka oprema nam zaradi visoke cene seveda ni dostopna in sta morala tako Knez in Zupan namesto specialnih zagozd, bongov in različnih »obešalnikov« uporabiti svojo skrajno izpiljeno tehniko prostega plezanja, pri čemer sta рo pripovedovanju alpinistov, ki so opazovali vzpon, tudi precej tvegala.

Po treh dneh počitka pa sta 11. julija ob 22. uri vstopila v zloglasni Mrtvaški prt
v steni Grandes Jorasses. 1000 metrov visoka ledena bariera v vzhodnem delu severne stene je bila po mnenju vseh alpinističnih krogov še do pred dvajset leti nerešljiv problem, ki lahko zamika le samomorilce. Tako samotarju Ronaldu Trivelinu sploh niso verjeli, ko je objavil svoj vzpon preko Mrtvaškega prta. Potrditev tega vzpona so dali šele Desmaison s ponovitvijo v zimskih razmerah in češki alpinisti z vzponom v letnem času. V treh dneh leta 1970 so smer izplezali Mojstrančani Ažman, Brojan in Kofler.
Celjana Knez in Zupan sta smer ponovila v eni noči in bila zjutraj, 12. julija ob 7. uri že na grebenu l'Hirondelle. 10 ur za vso steno je izjemen čas, pri čemer moramo povedati, da sta zaradi slabega ledu in vode pod njim zabijala kline samo na varovališčih. S tem sta občutno skrajšala čas, zvišala pa nevarnost do skrajnih meja. Čez dan grozi v smeri padajoče kamenje, zato verjetno tudi nista tvegala bivakiranja.

Že po dveh skrajno težkih turah, ki so lahko ponos vsemu slovenskemu alpinizmu in so najtežje letos preplezane ture v Alpah, sta oba plezalca ostala v pogorju Mont Blanca, od koder lahko pričakujemo še kakšno veselo vest, če vreme ne bo prehudo nagajalo.
V soboto sta odšla na pot še Celjana Črepinšek in Zupanc, ki sta vzela s seboj dodatne kline, saj sta Knez in Zupan glede materiala že poklicala na pomoč.
Na, sliki: Zahodna stena Druja s klasično smerjo (K) in direttissimo (D). Križci označujejo bivake.

CIC
Novi tednik, 21. julij 1977

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker