Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.08.1967

Delo, Šport: ... Četrta naveza v Štruci

Po prvem vzponu, ki sta ga pred leti opravila v zahodni steni Štruce Tone Škarja in Pavel Šimenc, oba AO Kamnik, je zanimanje za to steno zelo naraslo. Kot kaže, je posebno mikavna izpostavljena streha v vrhnjem delu, ki predstavlja poseben ekstremističen problem. Tako so v lanskem letu nekatere naveze kar prežale na ponovitev, uspešna pa je bila le ena. V letošnjem letu sta se po tej smeri povzpeli že dve navezi: Kalar - Bučer AO Železničar in naveza Pollak - Kosec AO Kamnik. V začetku jeseni pa bo ta smer prav gotovo dobila še druge goste.

Hrvatski alpinisti v Ortlerju
10. 8. so pod Ortlerjem razpeli šotore hrvaški alpinisti. Tabor je pripravila hrvaška komisija za alpinizem, vodil pa ga je znani reški alpinist Stanko Gilič. Namen je podoben kot pri ledeniškem taboru v Grosglocknerju, ki ga je priredila jugoslovanska komisija za alpinizem. Predvsem bi radi naredili čim več lepih tur in pri tem osvojili kar se da največ plezalske tehnike v ledu in snegu. Med plezalci sta tudi dve dekleti.

Alpinistični tabor AO Kozjak
Kot kaže bo letos le redka alpska dolina, v kateri se ne bi znašli alpinisti tudi za dalj časa na letnih plezalnih taborih. Alpinistični odsek Planinskega društva Kozjak iz Maribora se je namenil letos dodobra seznaniti s stenami in grebeni v dolini Krme in okolice. Krma je ena najlepših alpskih dolin pri nas in jo obdajajo čudovite prepadne stene Debele Peči, Malega in Velikega Draškega vrha, Tošca in drugih. Udeleženci, 20 po številu, bodo pripotovali 26. avgusta in bodo ostali do konca meseca. Tabor bodo postavili približno uro in pol hoda od Kovinarske koče.

Nesporazum v Vratih
V soboto, 12. avgusta je prijetno planinsko druščino, ki je sedela pred Aljaževim domom v Vratih vznemiril signal s svetilko vrhnjega dela centralnega stebra v triglavski smeri. Čez nekaj trenutkov je v domu nastala prava panika, ker so vsi pomislili na nesrečo v steni. Kasneje pa se je le izvedelo, da gre za signal mojstranških alpinistov Koflerja in Ažmana, ki sta sporočila tovarišem, da sta izplezala iz težav in da bosta brez bivaka prišla nazaj v Vrata. Njun vzpon je bil nedvomno edinstven, saj sta v enem dnevu preplezala centralni steber po Peternelovi smeri in nadaljevala po Čopovem stebru do vrha. Tako ju je na vrhu že nekoliko lovil mrak. V Vrata sta se vrnila pozno ponoči.
Kot kaže, večina planincev ne pozna poziva na pomoč (šest znakov v minuti), ker v nasprotnem do nesporazuma ne bi prišlo.

  18.08.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti