Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.08.1967

Delo, Šport: ... 250 udeležencev tabora pod Pikom Lenin

Vodja odprave v Pamir se je že trikrat oglasil s krajšimi obvestili. Najprej je prišlo pismo iz Oša, kamor so člani naše odprave prispeli v nedeljo 23. julija. Mesto je že daleč na vzhodu, saj je čas kar za pet ur pred ljubljanskim. V Ošu je zbirno mesto za vse člane odprav. Dokaj pisana druščina: Avstrijci, Čehi, Bolgari, Jugoslovani, Italijani, Rusi, Poljaki, Vzhodni Nemci. Avstrijcev je kar 15, Italijanov samo troje. Vzhodnjaki so do Oša prileteli vsi z letali, naši pa so se cijazili z vlakom, toda tako so doživetja še pestrejša.
Od Oša do pamirskih gora je s kamioni še dva dni vožnje. Spati je treba kar ob ledeniški reki v šotorih in bivakih. Vročina je podnevi neverjetno visoka, tako da seže živo srebro tudi do 40 stopinj ponoči pa je spet nenavadno hladno. Fantje se vesele, da bodo v baznem taboru vendarle na boljšem, saj bodo temperature zavoljo, višje nadmorske lege bolj izenačene.
Člani odprav so bili v baznem tboru, 3650 m visoko v torek 25. julija. S kamioni so se do tja prebili prek prelazov in širokih dolin, čez reke brez mostov, tako da pustolovščin ni manjkalo. Baza je visoka, travnata planota, od koder se ob lepem vremenu že vidi Pik Lenina. Vreme spet zanimivo: podnevi toplo in sončno, ponoči velik mraz.
Šestindvajsetega julija so imeli člani odprav zdravniški pregled in pogovor o programu, o načinu vzpona in aklimatizacije. To je mišljeno takole: za začetek, vzpon na 4200 m z bivakom, nato na 5200 m in spet bivak. Nato vrnitev v bazo. V akciji bo sodelovalo nekako 120 alpinistov od skupno 250 udeležencev tabora pod Pikom Lenina. Člani odprave so zdravi in dobro razpoloženi.

Tabor v Zahodnih Julijcih
Ena zadnjih akcij komisije za alpinizem v letni sezoni bo alpinistični tabor v Zahodnih Julijcih. Ta gorska skupina je z naše strani veliko premalo obiskana, saj gre za gore, ki so do nedavnega ležale v našem etničnem območju. Tabor je zato namenjen predvsem ogledovanju terena in pripravi akcij v tem področju. Verjetno bo prva akcija po tem taboru v teh krajih zimski tabor slovenskih alpinistov. Zato si bodo udeleženci ogledali in preplezali smeri, ki jih bodo naskočili še v zimskih razmerah.
Predvidevajo udeležbo 20 udeležencev iz vse Slovenije.

Anketa o zdravstvenem stanju alpinistov
Komisija za alpinizem je pred časom razpisala in izvedla anketo o zdravstvenem varstvu članov alpinističnih odsekov. Čeprav delo še ni končano, so rezultati zelo slabi. Med 22 alpinističnimi odseki jih je le malo, ki so si zdravstveno varstvo primerno organizirali. Zaželeno je, da bi pred aktivnim delom v alpinističnem odseku vsak novinec opravil temeljit zdravniški pregled, ki bi moral slediti vsaj enkrat na leto. Tem minimalnim zahtevam v odsekih ne ustrežejo predvsem, ker so slabo organizirani in ker ni denarja za kvalitetnejše preiskave.

»Naš alpinizem«
Skoraj dve leti bo minilo, kar se je PZS, namenila popisati in objaviti vse plezalne vzpone v naših gorah, kot so to storili avtorji »Našega alpinizma« pred skoraj 30 leti. Veliko so že storili, veliko težav pa je še ostalo, saj je marsikje treba brskati po starih arhivih in zaprašenih omarah. Veliko pomaga ali pa še bolj zbega sestavljalce ustno izročilo. Na velike težave so naleteli sestavljalci v primorskem delu Julijcev, za katerega je najmanj podatkov. Drugo poglavje je slikovno gradivo. Vse stene morajo biti namreč slikane s čim manjšimi deformacijami. Letošnje muhasto vreme je do sedaj zelo nagajalo vsem, ki so se zadali nalogo posneti dovolj dobrih fotografij sten.

Tečaj gorskih reševalcev
Prihodnjo soboto in nedeljo bodo imeli gorski reševalci iz Jesenic in Doline tečaj na Vršiču. Izpite bodo tako opravljali gorski reševalci iz Rateč, Kranjske gore, Martuljka, Mojstrane in Jesenic pred posebno komisijo. Tečaj je pripravila komisija za gorsko reševalno službo pri Planinski zvezi Slovenije.

  11.08.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti