Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučar srečno preživel snežni plaz

 ABS AA: Aymar Navarro je pričel smučati z 2802 metrov visokega Tuc de Barloguera. Po nekaj sto presmučanih metrih ga je zajel precej velik plaz. Potegnil je ročico na naramnici nahrbtnika in ... 

 07.10.2013

Freeskier survived avalanche accident with ABS Airbag

ABS Avalanche Airbag 
Freeskier Aymar Navarro was at a film shoot in the Spanish Pyrenees when he suddenly triggered a massive avalanche: With his avalanche airbag the freerider survived.

A camera team around Nil Torremocha from bumpyfilms.com was supposed to capture Freeski material for a TV commercial for a car brand. The conditions seemed to be perfect when spanish fresskier Aymar Navarro began his descent from top of 2,802-meter high Tuc de Barloguera.

The camera crew filmed his ride from the helicopter flying above him when suddenly the snow started to move and Aymar was caught by a massive avalanche. The 24-year old survived the accident thanks to his avalanche airbag unscathed except for a few scratches.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Smučar srečno preživel snežni plaz"

Jaka Ortar,

Kaj vse se da razbrati iz filma in opisa?

Ne moremo reči, da je preživel zaradi ABS - to trdi le proizvajalec. Isto bi lahko trdil proizvajalec čelade, saj je plaz padal tudi čez skoke.

Poleg tega nikjer v reklami ni videti sprožitve ABS, posnetki za reklamo niso nastali v enem "šusu".

Plaz, ki ga je odnesel, je šel v dolino. Plazovina, kjer ga poberejo, ni v dolini, ampak na pobočju ob manjšem grebenu.

V intervjuju je glavni igralec povedal, da je v plazu izgubil smučarska očala - v reklami jih obdrži. Kaj je igra, kaj je bilo res?

Glavni igralec je povedal, da so pred snemanjem "pregledali" (kako?) tri pobočja in iskali najbolj varno možnost. Zavedali so se tveganj, očitno razmere le niso bile tako idealne, kot so zapisali pod filmčkom.

Zgodil se je edini scenarij, ki ga niso predvideli? Začetniki v tečajih izvedo, da ~30 cm novega snega na strmi flanki že pomeni tveganje za plaz, tale pa naj bi bil profesionalec?

ABS s takimi nepopolnimi informacijami bolj slabo vzgaja smučarje (preventiva), zato pa toliko bolje vzgaja svoje potencialne kupce (--> kurativa po napačni oceni razmer).

Če bo kdo iskal - posneto je bilo na Tuc de BarloNguèra.


Jernej Burkeljca,

... in ABS se ni potrudil niti toliko, da bi kamorkoli v video dal opozorilo, da je tip še vedno imel več sreče kot pameti. Ali pa toliko jajc, da bi omenil še (baje) predhodni, praktično identičen, incident z istega snemanja (za Ford Kuga mimogrede) http://youtu.be/_s3q1dNP1c0


Jernej Burkeljca,

Aymar v odgovor na izgubljena očala: "I lost my crystal glasses ... perfectionist". Sicer tud jaz smučam z očali in bi temu še verjel, ampak kaj, ko teh očal ni videti na niti eni njegovi fotki ali videu. Razen, če govori o lečah :)

O tem kaj in kako je bilo posneto v enem šusu pa raje ne ugibam. Poberejo ga pri grebenu, ki se iz drugega kota vidi na vrhu slike pri 0:51.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti