Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Polet iz Asperna v Gorico

 16.10.1913

dLib.si


Gorenjec (1914)/G-L: Nesreče pri letalnih strojih
Nadporočnik Elsner, ki je letel lani z Dunajskega Novega Mesta čez Triglav v Gorico in nazaj, je padel s četovodjo Srno iz višine 300 m na zemljo ...

austro-hungarian-army.co.uk: Raoul Stojsavljevic 
... Promoted to Oberleutnant on the 1st of May 1913, he participated on the 14th of October as a passenger in the first Austro-Hungarian flight to cross the Alps from Vienna to Görz (Gorizia) in a two-seater piloted by Oberleutnant Eugen Elsner and was himself appointed as a field pilot on the 7th of April 1914.

 


četrtek, 16. oktober 1913, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 2484

Slovenski narod (1913): Predvčerajšnem ob 8. zjutraj se je dvignil vojaški aviatik, nadporočnik Elsner s pasažirjem, nadporočnikom Stojsavljevičem pri Aspernu.

Ob pol 9. sta dosegla višino 1400 m. Letela sta čez Dunajsko Novo mesto proti Semeringu, katerega sta preletela v višini 1400 m. Ker je bil hrib zavit v meglo in oblake sta videla samo obrise Panhaus. Obrnila sta se proti Bruku, kjer se jima je odprl krasen razgled po dolini Mure. Preletela sta Stubalpe, kjer sta videla velik lov na takozvani kmečki strah in plula nato čez Breze in Celovec proti Karavankam. Pred Karavankami sta se dvignila do višine 2400 m in sta preletela v ti višini Stol. Od tod sta se obrnila proti Bohinju in odtod proti Tolminu in sta dospela ob pol 12. v Gorico, kjer sta na vojaškem letališču srečno pristala.
Včeraj dopoldne se je Elsner dvignil zopet v Gorici in plul nazaj v Aspern. Prišel je v Aspern ob 3. uri 10 minut popoldne. Na več krajih so opazovali in slišali letalni stroj, kljub temu, da je plul Elsner skoro cel čas v višini 2000 m.

Slovenski narod, 16. oktober 1913


Slovenec (1914): Spomenik zrakoplovcu vrh Triglava
Ponesrečenemu vojaškemu aviatiku Elsnerju, ki je lani kot prvi aviatik preletel Stol in Triglav, nameravajo njegovi prijatelji postaviti ob obletnici njegove smrti spomenik vrh Triglava. Elsner je preletel naše gorske velikane brez pomoči zemljevida.

Slovenec, 21. marec 1914


Alle Abstürze der österr. Fliegertruppe mit Todesfolgen ... Oberleutnant Elsner Eugen

Komentiraj (1):

Lojze Budkovič, sreda, 16. oktober 2013, ob 17:37

Pogumno dejanje v času, ko so bila letala na začetku razvoja. Mogoče gre celo za prvi letalski prelet Triglava in o tem odpiram razpravo. Nadporočniku Elsnerju kapo dol za to pogumno dejanje.

eXTReMe Tracker