Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izlet PDU - Ob spominski plošči v steni Jalovca

Tribuna (1953): Ob tretji obletnici tragične smrti študentov - alpinistov Vavpotiča, Kovačiča in Tominca je PD Univerze priredilo izlet pod steno Jalovca.

Varljivo majsko vreme, ki se v stenah hitro spreminja v vihar, nam je obudilo spomin na borbo teh tovarišev z usodnim neurjem, ki so mu podlegli. Prijateljstvo, sklenjeno v gorah, je zvesto in trdno — zato smo se zbrali njihovi stari planinski tovariši in obujali spomine na vesele in žalostne dni, ki smo jih preživeli v gorah.

Vzpeli smo se po strmih snežiščih do vhoda v steno Jalovca in se ustavili ob spominski plošči, ki so jo z veliko prizadevnostjo in skrbjo postavili že pred tremi leti na tem mestu. Bronasti odlitek umetniško dovršeno kaže zadnjo borbo človeka v steni. Vrv je še napeta, roka se še krčevito oprijema skale, glava pa je že trudno omahnila na mrzel grušč. »France, Slavko, Igor! Tako ste tudi vi omahnili pred steno, ki je bila v viharju in snegu prevelika preizkušnja za vas. Nikolu ne boste pozabljeni, dokler nam bo mogoče, se bomo vračali v te gore in se vas spominjali kot dobrih alpinističnih prijateljev, kakršnih ne bomo več srečali v življenju.« Dušan je obmolknil, položil venec in vsi smo se zresnili.

Tribuna, 3. junij 1953

03.06.1953

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti