Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plemenita gesta našega profesorja

Tribuna (1953): Elektrotehniki so osnovali Avčinov podporni fond 

Kdo ne pozna profesorja na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko dr. tehn. ing. Franceta Avčina? Številne generacije študentov elektrotehnike, ki jih je vzgajal, ga prav dobro poznajo kot svojega priljubljenega profesorja. Skoraj nemogoče je pa tudi najti slovenskega planinca, ki ne bi poznal dobrega tovariša z gora, profesorja Avčina.
Premnogi naši alpinisti se zatekajo k njemu po nasvete. Brez pomisleka jim stavlja na razpolago svojo bogato literaturo, za naporne podvige potrebne rekvizite itd. Pa tudi v inozemstvu nisi redki alpinisti, ki jim je ime veščega in požrtvovalnega jugoslovanskega alpinista prav dobro poznano.
Toda profesor Avčin ne premaguje napornih vrhov najvišjih evropskih gora zgolj s fizičnim naporom. Z duhovito zamislijo je izdelal vrsto pripomočkov za alpiniste. Avčinove dereze so postale za vse naše alpiniste ostvarljiv ideal ...

Medtem so imeli študentje elektrotehnike debatni večer o študijskih problemih, katerega so se udeležili tudi profesorji in o katerem je Tribuna že ponovno poročala. Med debato so tudi padle besede o ekonomskem stanju študentov, ki je posebno v nekaterih primerih zelo pereče. Saj študira več ljudi, ki imajo cele mesece po en sam obrok hrane na dan. Nekateri si pomagajo iz trenutne krize s težaškim delom (n. pr. raztovarjanje premoga na železniški postaji v nočnih urah itd.), nekateri prejemajo podporo od naše Samopomoči.
Dejansko pa gmotni položaj študentov še daleč ni normalen. Dokler pa se te razmere ne bodo uredile — ZSJ mnogo dela na tem — si vsak študent pomaga kakor ve in zna, nekateri pa zaradi pomanjkanja potrebnih sredstev pri tem odpadejo iz študentske družine, kajti tudi Samopomoč ne more zadovoljiti vseh potreb.

Nad težavami, o katerih so študentje govorili na omenjeni večer, so se nekateri
profesorji zamislili. Izumi, ki so bili omenjeni v uvodu, niso bili ustvarjeni pri iskanju materialnih koristi, temveč nesebično, za razvoj alpinizma. Pa iznajditeljski honorar, ki ga dolguje podjetje, ki trguje s temi iznajdbami?
Profesor Avčin se je pri Združenju študentov elektrotehnik zanimal koliko študentov elektrotehnike kljub raznim pomočem živi bedno. Ko je dobi informacije, pa se je odločil, naj podjetje »Planica šport« nakaže iz njegovega iznajditeljskega honorarja Združenju študentov elektrotehnike 100.000 din in je obenem združenje pozval, naj uporabi to vsoto za podporo najrevnejšim študentom.
Študentska organizacija Elektro fakultete je nakazani znesek že prejela. Z rednim podpiranjem iz Avčinovega fonda študentov, ki najteže žive, bo začela po sklepu odbora z novim šolskim letom, v zelo nujnih primerih pa že v tekočih počitnicah. Marsikdo bo s to podporo mogel premostiti finančne težave.
Za to plemenito potezo smo elektrotehniki profesorju dr. F. Avčinu iskreno hvaležni.

Tribuna, 10. julij 1953

 10.07.1953

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti