Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.07.1967

Delo, Šport: ... Alpinistični tabor v Martuljku

MARTULJEK, 30. jun. - Republiški alpinistični tabor v Martuljku se je začel kot je bilo napovedano 24. t. m. Udeleženci so razporejeni po šotorih za Akom, kapaciteta tabora pa je 40 plezalcev. Vodja tabora je Niko Tancar.
Takoj v začetku so bili v taboru le mladi jeseniški plezalci, ki jih je žal pri plezanju v Široki Peči doletela nesreča. Po hitri intervenciji jeseniških reševalcev in udeležencev tabora, so poškodovanega Fenca takoj transportirali v bolnico, kjer so zdravniki ugotovili, da ne bo imel trajnih posledic. Kasneje so se jeseniškim plezalcem priključili še kranjski, ljubljanski in trboveljski.
Plezalci, ki so večinoma mladi in le malo poznajo stene v Martuljkovi skupini, so s svojimi vzponi nadvse zadovoljni. Do sedaj so plezali že v Škrnatarici, Oltarju, Ponci in Kukovi špici. Opravili so tudi prečenje Široke peči, naveza Gross - Manfreda pa prečenje od Kukove špice do Špikovega grabna (11 ur.). Ista naveza je dan za tem v 9 urah preplezala kar štiri smeri, od tega dvakrat v sestopu Špikov graben. Preplezala sta Krušicevo smer po levem razu Velike Ponce in smer Bernard - Oman v isti steni. Tega dne sta Gradišar in Mlač preplezala še »Spominsko smer« v Škrlatici in sestopila po Kugyjevi. Vse tri smeri so sorazmerno kasnega datuma in imajo še zelo malo ponovitev. Vzrok temu je treba iskati predvsem v tem, da je težko dobiti njih opise, s katerimi pa je tabor sedaj povsem založen.

F. SAVENC

  01.07.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti