Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.06.1967

Delo, Šport: ... Prvenstvenih vzponov še ni

Plezalne šole so se končale - Predvsem važnejše ponovitve v stenah
Tisti, ki so pričakovali tudi letos že v začetku sezone najkvalitetnejše vzpone, doslej še niso prišli na račun. Kljub temu pa ne kaže, da bi bila letošnja sezo-na slabša od lanske. Čeprav je bilo doslej plezanje v glavnem omejeno le na nižje stene, kaže da so naši plezalci dobro pripravljeni.

Kot je že znano, so se slovenski alpinisti v začetku najbolj izkazali v Veliki Paklenici. Najbolj množičen je bil drugi obisk, med prvomajskimi prazniki, ko je bil ponovljen tudi »Klin«. Tretji obisk (20. in 21. maja) ni izpolnil pričakovanj. Naveza Ščetinin, Mahkota, Štupnik in Razinger je v Anič Kuku želela preplezati novo smer, ker pa jih je stena prevarala, so uspeli le v varianti Brahmove smeri. Druga naveza - Gradišar, Šobar je ponovila Mosoračko smer.
V Julijskih Alpah doslej v letni sezoni ni bilo mnogo preplezanega. Kot kaže, je bil najtežji vzpon Sazonova in Janežiča, ki sta ponovila Kočevarjevo smer v Stenarju (26. maj). Koritnik in Humar sta 20. maja, ponovila Raz Jalovca, dve navezi pa sta 27. maja, preplezali tudi Hornovo smer.

V Kamniških je bilo bolj živahno, kar je povsem nasprotno od lanske sezone. Raz Dedca jo imel 20. in 21. maja, kar tri ponovitve. V soboto sta ga ponovila Pollak in Pleško (Zgb), v nedeljo pa najprej Ščetinin v solo vzponu, nato pa še naveza Štucin-Belak. Teden dni za tem sta Kalar in Banovec ponovila še Scharino poč v isti steni.
Planjava je doživela dva važnejša vzpona. Berlec in Škarja sta 4. junija, kot prva ponovila lansko leto preplezano Centralno smer v Zahodni steni (VI-), mesec dni pred tem (6. maja) pa je Škarja s Koritnikom ponovil tudi Glavo Planjave (dve in pol ure).
Vsekakor največ vzponov pa beleži Kogel, ki je s svojimi »spomladanskimi smermi« postal že kar nadaljevanje plezalnega vrtca. Rumena zajeda je bila navadno vsako nedeljo polna od vstopa do izstopa in ko so prvi že sestopili, so bili zadnji navadno šele v prvi dolžini. Ponovila jo je tudi ženska naveza Barbka Lipovšek-Ščetinin z Jožico Antloga. Sosednja Zupanova smer je imela nekaj manj obiskovalcev, toda ni minila nedelja, da je ne bi bili preplezali.
Spominska smer (Šteblaj - Rupar) v isti steni je doživela četrto ponovitev (če upoštevamo tudi zimski vzpon). 21. maja, sta jo ponovila Matija Maležič in Marička Horvat. »Kamniška smer« v Koglu je bila 3. junija, preplezana šele tretjič. Drugo ponovitev sta opravila Bojan Pollak in Miroslav Pleško.
V drugih stenah doslej niso znane važnejše ponovitve, čeprav niso samevale. Plezalci so na primer kaj radi zavili po preplezani Koglovi steni še v Južni raz Skute, obiskana je bila tudi že Kalška gora, Brana, greben Zeleniških špic in drugo.

F. SAVENC

  11.06.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti