Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.10.2013

Pod Phola Gangchenom vse po načrtih

Novice iz baznega tabora

V torek, 24. septembra, se je iz baznega tabora spet javil Marko Prezelj. Kot kaže je do sedaj vse potekalo po načrtih, ekipa je polna energije, vreme pa jim zaenkrat ne postavlja ovir. Opravili so že aklimatizacijske vzpone do 5800 metrov oziroma še več, ko so se povzpeli na Kang Ri (Ice tooth/Ledeni zob, 6240 m, nanj sta se prva povzpela Tone Škarja in Andrej Štremfelj leta 1986). Tokrat so se nanj povzpeli po vzhodnem stebru, ki je visok tisoč metrov in nudi težave do V. stopnje. Poleg aklimatizacije jim poseben problem predstavlja dostop do stene. (Glej še: Pogovor z vodjo odprave Markom Prezljem.)

Lepa plezarija v Debeli peči

Matevž Mrak in Klemen Žumer (oba AO Radovljica) večkrat dobro sodelujeta in izpeljeta čudovite vzpone. Prav tako se pobliže poznata z Debelo pečjo in v njeni steni občasno preplezata lepe in težke smeri. V njuni košarici se znajde vse od zimskih ponovitev, do redkih kopnih ponovitev in prvenstvenih, da o običajnih ponovitvah ne govorimo. V četrtek, 26. septembra, sta bila spet na delu nad prelepo dolino Krme in preplezala novo 450 metrsko smer z imenom Nč ne oblubm ter oceno VII/VI+ do VII-. Vstopi po Ang Phujevi rampi in nadaljuje po polici v desno. Nato čez previs in po očitni strmi rampi v levo do poči na stojišče sredi plošče. V desno po tanki poči v lažji svet proti levi. Krušljiva prečnica v levo do nove kompaktne razčlembe do stika s Srednjim razom in raztežaj po njem. Nato sledi levi strani raza po lepih kaminih in počeh. Na vrhu stene sta stala po devetih urah plezanja. Ponavljalci bodo lahko šli v steno za štiri kline lažji, edina obljuba prvih plezalcev pa je dobra skala in lepo plezanje.

Proste ponovitve

Že nekaj tednov nazaj sta se v prostem plezanju preiskusila Jan Valentinčič in Klemen Žumer ter prosto ponovila Srebrno stezo (VII-/VI, 400m) v Triglavu in Črno mašo v Velikem Draškem vrhu. Črna maša je tako dobila prvo prosto ponovitev. Ponavljalca predlagata oceno VIII-/VII+.

Novice iz ameriškega granita

V Yosemitih so se potepali člani AO Jesenice. Med tamkajšnjim bivanjem so preplezali kar nekaj krajših smeri in se privadili na granit. Poleg krajših smeri jim je uspelo pofrikati in potehničariti tudi nekaj daljših smeri. Uspeli so v smereh South face (5.10b, C1+, 400 m) v Washington Columnu, East Butress (5.10b, 450 m) v El Capitanu in Regular NW Face (5.9, C1+, 750 m) v Half Domu.

Tabor Chamonix 2013

Komisija za alpinizem PZS organizira plezalni tabor v Chamonixu, ki bo predvidoma od petka, 5. oktobra do sobote, 13. oktobra 2013. V primeru slabega vremena bo prestavljen za nekaj dni. Tabor je namenjen izključno registriranim perspektivnim alpinistom ter starejšim pripravnikom obvezno v navezi z alpinistom, rojenim leta 1986 in mlajšim.

Zbirka letošnjih prvenstvenih

V primorskih stenah se je letos preplezalo kar lepo število novih smeri vseh težavnosti. Peter Podgornik je na spletnem mestu Primorske stene objavil seznam vseh letos registriranih novosti. V kolikor se kakšen vzpon še ni pojavil med njimi, ga vsekakor pošljite in pomagajte k dopolnitvi vodnika in odstiranju megle.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

 Nč ne oblubm. Vir: AO Radovljica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti