Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.09.2013

Aklimatizacija že v teku

Dogajanje v gorah se umirja in plezanje se seli v južne stene. Podvigov v naših najvišjih severnih stenah je vedno manj, s svojimi belimi lisami odganjajo tudi najbolj vztrajne. Če se bo to nadaljevalo bodo kmalu osamljene in bodo naslednje obiske dobile šele v zimskih mesecih.

Neodkriti kotički nad Vrati

Naveza  Marko Turk - Silvo Kragelj je nad Vrati že v preteklosti našla kar precej še nedotaknjenih prehodov. Tudi letos sta bila v tem predelu precej aktivna in preplezala več novih smeri.
15. maja sta v južni steni Stenarja preplezala novo 250 metrsko smer klasičnih težav. Smer sta poimenovala Rodeo in jo ocenila s VI/IV-V. Še prej sta načela novo smer v jugozahodni steni iste gore. 9. maja sta steno prvič obiskala, smer pa sta zaključila ob naslednjem obisku, 5. junija. Smer poteka po stebru in od tod tudi ime Sončni steber. Ocenila sta ga s VI/IV, 250 m. V isti steni je 13. maja Silvo našel še dva lažja prehoda, ki bosta lahko služila tudi za sestop. Metro (II, 190 m) je poimenoval smer po kateri se je povzpel, Metro 2 (I, 120 m) pa smer po kateri je nato sestopil.

Na nasprotni strani doline sta preplezala dve novi smeri. V skrajnem levem delu Stene sta našla prehode zmernih težav, ki pripeljejo do vrha Vzhodnih glav. Smeri sta dala ime Nova vzhodna in jo ocenila s V+/II-III. To 950 metrov dolgo smer sta prav tako plezala v dveh delih. Prvič sta bila tam 3. julija in jo zaključila ob naslednjem obisku, 8. julija. Druga njuna nova smer v steni pa je posvečena Tinetu Miheliču. Več podrobnosti o njej še pride.

Južne stene Kogla, Pece, Križevnika, Novega vrha, Planjave, ... postajajo vedno  bolj aktualne. Čeprav so stene v hladnejših mesecih pogosto obiskane, se v njih še vedno najdejo smeri, ki so le redko ponovljene. Eno redkih ponovitev smeri Aktinidija (VI+/VI-V, 200 m) v Križevniku sta 21. septembra opravila Marko Mavhar in Branko Grobelnik. Verjetno gre šele za drugo ali tretjo ponovitev (?). V Koglu se je plezalo vse od Virensa do Rumene zajede, Zupanove in Kamniške (VII, 250 m), v katero je pomotoma iz Zupanove zavila Neda Podergajs s soplezalko in jo prosto preplezala do vrha. V Storžiču je bila plezana pozimi bolj popularna Kramarjeva smer. Rušica je vedno priljubljena v takšnih obdobjih. Plezalo se je Kuštrasto in Direktno smer. Graško pogorje in Karnijske Alpe so gostile marsikatero slovensko navezo, nekateri pa so iskali na jug obrnjene smeri v Dolomitih.

Odpravarji že v bazi

Odprava Phola Gangchen 2013, ki je odšla na pot 8. septembra je že dosegla bazo na 5000 metrih. Kot sporoča vodja Marko Prezelj se vsi počutijo dobro in že opravljajo začetno aklimatizacijo, vreme pa je spremenljivo. Želimo jim čimboljše počutje in obilo lepega vremena.

Cordillera Blanca 2013

Junija je bila odprava AK Slovenska Bistrica v Cordilleri Blanci. Povzpeli so se na več vrhov, med drugim tudi na šesttisočak Chopicalqui in manj plezani pettisočak Valluneraju. Nekaj vzponov jim je preprečilo slabo vreme, kljub temu pa so z odpravo pridobili marsikatero dobro izkušnjo za prihodnje podvige. Več...

Mira Marko Debelak - Deržaj

V petek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju predpremiera dokumentarnega filma o naši vrhunski alpinistki in publicistki, ki ji je po številom in kvaliteto prvenstvenih smeri konkurirala le še Pavla Jesih. Predpremiere se bodo udeležili tudi ustvarjalci filma. Vabljeni!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 
 

Rodeo v Stenarju. Vris in shema: avtorja smeri



Sončni steber ter oba Metroja. Shema in vris: avtorja smeri

 

Nova vzhodna. Vir: avtorja smeri

2 komentarjev na članku "AN - 24.09.2013"

Janez Toni,

Valluanaraju je relativno lahko dostopen pettisočak, mogoče ga je celo osvojiti v enem dolgem dnevu iz Huaraza. Je kar pogosto obiskan vrh (tudi za vodniške naveze), seveda precej manj kot Ishinca ali Urus. Če se prav spomnim, pa je naveza vzpon opravila po precej manj plezanem severnem grebenu.


Marko Mavhar,

V Križevniku si deležen bolj malo sonca :) saj je stena obrnjena proti SZ...

Lp Marac

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti