Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naš najstarejši planinski oskrbnik

Slovenec (1933): Pač malo turistov in smučarjev je med nami, ki ne bi poznali starega Franca Dežmana, po domače »Suhc« iz Luč.

Štirideset let že oskrbuje petinsedemdesetletni Suhc Kocbekov dom na Korošici in letos praznuje obenem tudi zlato poroko. Zaradi skromnosti in svojega zdravega humorja je še posebno priljubljen. Tam gori — med strmim Dedcem in visoko Ojstrico je njegova druga domovina. Vedno v skrbi za svoj domači kraj Luče in neumorno delaven za SPD, naj služi nam vsem za vzgled.
O sebi pravi naš jubilant sledeče: »Rojen sem bil 5. septembra 1858. V šolo nisem mogel hoditi, ker takrat v Lučah ni bilo nobene ljudske šole. S 15 letom sem se šel učit krojaške obrti in je to še danes moj glavni poklic. Leta 1878. sem bil poklican k vojakom k 47. pp. v Trident na južnem Tirolskem; tam sem služil 3 leta in sem se za silo naučil nemščine. Leta 1883. sem se poročil s svojo ženo, s katero sem imel šest otrok, od katerih še trije živijo in so vsi poročeni. Poleg svojega poklica sem bil 25 let tudi gostilničar, 27 let občinski redar, 10 let sem sodeloval pri godbi na pihala, 9 let sem bil občinski odbornik, 6 let kol dacar za Luče in Solčavo, 6 let načelnik gasilnega društva v Lučah, obenem tudi 6 let načelnik šolskega odbora v Lučah in tudi njegov tajnik. Kočo na Korošici sem prevzel v oskrbo od DÖAV leta 1893. Leta 1895 sem šel v Leoben, kjer je bil kurz za vodnike, ki je trajal 15 dni. Na Ojstrici sem bil več kol petdesetkrat in še letos sem bil na Planjavi in Ojstrici, kjer sem pota pregledoval. Cerkveni pevec sem bil nad 20 let in sicer prav do letos.«
Zaslužnemu možu k njegovemu trikratnemu jubileju tudi mi najlepše čestitamo in mu želimo, da bi še veliko storil dobrega za procvit slovenske turistike.

Slovenec, 10. oktober 1933
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti