Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 17.09.2013

Ob sončnih dnevih še nove smeri

Spremenljivo vreme je poskrbelo za manjšo dejavnost v naših stenah, a prvenstvena le mora biti vsak teden vsaj ena, če ne kakšna več in tako je tudi tokrat. Poleg svežih vzponov se je pojavilo še cel kup nezabeleženih, spregledanih ali neobjavljenih prvenstvenih smeri iz preteklih tednov, ki jih bomo v tokratnih novicah omenili. Plezanje se počasi seli v južne stene, severne namreč postajajo vedno manj prijazne in skrbno zadržujejo prvi sneg v svojih hladnih sencah.

Prvenstvene vsepovsod

V skupini Špičja se najpogosteje obišče Centralni steber, občasno pa se kdo le razgleda tudi po ostalih stenah v tem območju, kjer lahko najde kljub številnim malo plezanim smerem ogromno nedotaknjenega sveta. V soboto, 14. septembra, sta v Vrhu Labrja krajšo smer speljala Peter Bajec in Primož Bregar (oba AO Železničar). Tri raztežaje dolga smer poteka v desnem, nižjem delu stene, njene težave pa ne prekoračijo četrte stopnje. Istega dne sta v travnatem kupu pod zahodnim razom Male Mojstrovke našla prostor še za Piko na i. Smer je dolga 180 metrov in ocenjena s V/III-IV. Skalo sta ocenila kot fantastično.

Jezerska Kočna se iz vseh strani kaže kot strma skalnata gmota. V torek 10. septembra, sta se glede na vedno bolj otrple prste Klemen Jelič in Rok Tičar (oba AO Kranj) odločila, da obiščeta njeno jugovzhodno stran. Po dolgem dostopu sta zaplezala proti izraziti zajedi, ki se nahaja v srednjem delu smeri. Težave Vesele Dolenjke sta ocenila s V+/III-V. Ponavljalci bodo našli v poklinah tri kline. Sestop je prav tako kot dostop dodal velik delež k dolžini celotne ture.

V obdobju preteklih novic je nastalo kar nekaj novih smeri. Na levi strani, glavnega dela Križevnika sta 8. septembra plezala Andrej Grmovšek in Matej Balažic. Prehode sta našla med smerema Giljotina in Kamniti krst. Giljotini sta se v 3. raztežaju začasno priključila, nato pa sta nadaljevala po ravni lini, ki vodi proti očitni strehi. V levem delu strehe sta našla prehod in nadaljevala po poči, ki se na koncu precej razširi in zaključi v platah. Smer ponuja večinoma povprečno skalo, le v najtežjem raztežaju je skala bolj krušljiva, od tod tudi ime Lepotna napaka (VIII, 265 m). Istega dne sta v manj obljudeni zahodni steni Brane potegnila novo linijo Primož Lavrič in Aleš Holc (oba AO Kamnik). Po zanimivem dostopu skozi Kotliško grapo sta načela novo smer v mestoma precej krušljivi skali, občasno pa sta bila nagrajena z lepim plezanjem v dobri skali in po 7 urah dosegla vrh stene. Smer sta poimenovala Divja roža (VII-/VI-V, 430 m). V Trenti sta se spet navezala na isto vrv Peter Podgornik in Vladimir Makarovič (oba AO Nova Gorica) ter preplezala še eno novo smer. Tokrat sta iskala prehode po in ob izrazitem stebru v levem delu manj obljudene JV stene Planje. Najverjetneje sta preplezala šele četrto smer v tem ostenju. Smer sta poimenovala Samotarjev sen (V+/III-V, 380 m) in jo posvetila Marjanu Prevcu, ki je v gorah izginil daljnega leta 1956. V bližini, natančneje v podstavku mogočnega Razorja Lešarjevi peči, sta bila spet aktivna Peter Bajec in Primož Bregar (oba AO Železničar). Iz doline dobro vidne prehode sta našla levo od smeri Ne čakaj pomladi. Smer sta poimenovala Mož al` cifra (V/III-IV, 350 m). Do vrha stene sta potrebovala 5 ur.

V naslednjem obdobju bo najbrž več obiska v dolini Belih vod, ki slovi po prijaznih toplih stenah, odlični skali in zmernih težavah. V sosednjih Mrzlih vodah pa nas že ime opozori o tamkajšnji klimi. Kar se kvalitete skale se dolini enakovredno kosata, le da Mrzle vode ponujajo nekoliko daljše in še strmejše stene. V teh stenah je Dejan Koren našel prostor za novo smer in jo po predhodnem opremljanju s svedrovci 31. avgusta tudi preplezal. Smer poteka v severni steni Velike Lojtrce, desno od markantne poči ki preseče celotno steno. Svedrovci so precej narazen vendar je možno nameščati premična varovala. Smer je dobila ime Epska mavrica (7c+, 650 m).

Ponovitve

Obisk gora se je pretekli teden le zmanjšal, kljub temu se je ponovilo marsikatero lepo smer. Nekateri so si zaželeli pomladi v znani Vigredni smeri, drugi temnih hladnih zgodovinskih smeri, tretji so se greli v toplih primorskih stenah od Novega Vrha do južne stene Jerebice ...

2. ženski alpinistični tabor

Komisija za alpiizem PZS je drugo leto zapored organizirala ženski alpinistični tabor. Potekal je od 5. do 8. septembra v Nacionalnem parku Gesäuse pod vodstvom Monike Kambič in Nastje Davidove. Kontrast generacij je bil tokrat res izrazit in najverjetneje je v ušesa mlajših udeleženk zašla marsikatera zanimiva izkušnja. Tabora so se poleg organizatork udeležile še Mira Zorič (AK Slovenska Bistrica), Maria Jeraj (AO Ljubljana-Matica), Maja Duh (AO Tržič), Miranda Ortar (Soški AO), Maja Lobnik (AO TAM), Lada Lukinić in Gordana Blažević (obe iz Zagreba). Več ...

Predavanje

V Bistrici ob Dravi bo 21. septembra ob  19. uri projekcija z naslovom Aleš Kunaver - Himalajski vodja. Predavala bo Dušica Kunaver, častni gost pa bo konzul Nepala. Vabljeni.

Vse najboljše do prihodnjič.

 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Vesela Dolenjka v Jezerski Kočni. Vir: AO Kranj

Lepotna napaka. Vris in skica: avtorja smeri

 

Mož al` cifra v Lešarjevi peči. Vir: avtorja smeri

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti