Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.11.1975

Delo, Šport: ... Razmere v gorah

Razmere v gorah so se konec minulega tedna povsem spremenile. Povsod je že dovolj snega, na grebenih je trd in leden, prekinit z ivjem, le v žlebovih je ponekod napihan in se pogreza. Tudi v dolini, na poteh do sten je sneg tako trd, da se da hoditi po celem.
Vsi obiskovalci gora pa morajo seveda upoštevati, da so to podatki, ki so nam jih posredovali planinci v ponedeljek in da se do konca tedna razmere lahko spet povsem spremene!

Kam za dan republike?
Kaže, da bodo alpinisti letošnje proste dneve ob dnevu republike manj izkoristili za vzpone, več pa za smučanje in študij razmer v stenah, izvedeli pa smo, da bo nekaj Mariborčanov odšlo zopet v Kuželj, Celjani bodo šli na Korošico in pod Klek (pri Ogulinu), Splitčani so sporočili, da so jim nekateri napovedali snidenje v Paklenici itd.

Zimski tečaj AO Kranj
Alpinisti iz Kranja so v soboto in nedeljo organizirali zimski tečaj na Kališču. Tečaja se je udeležilo 26 članov odseka. 10 od njih je bilo inštruktorjev. Sobotno delo so razdelili na hojo v snegu varovanje in osnove reševanja - dopoldan ter plezanje v skalah pod domom - popoldan. Kljub nizki temperaturi in vetru so predelali ves program, večer pa so posvetili še improvizacijam. V nedeljo so bili izpiti, ki jih je opravilo 13 članov (eden za alpinista, dragi za pripravnike), pa še na Storžič so se povzpeli.

Sprejemi v AO
Prehod iz jeseni v zimo je tudi za najbolj aktivne alpiniste obdobje mirovanja - počitka po letni sezoni in v znamenju priprav na zimsko sezono, ki prične 21. decembra. Obenem pa je to čas, ko alpinistični odseki organizirajo sprejem v svoje vrste AO.
Ljubljana-matica bo sprejem organizirala v soboto, 6. decembra in sicer na Hlevišah nad Idrijo. Razen članov matičnega odseka se ga bodo udeležili tudi člani AS Idrija in AS Ilirska Bistrica. Predvidevajo, da bodo sprejeli 12 novih članov - alpinistov. Isti dan bodo sprejem organizirali tudi člani AO Kranj.

S sestanka KA PZS
Komisija za alpinizem je na svoji zadnji seji sklenila, da pozove vse alpinistične kolektive, da nepreklicno do 8. decembra oddajo predloge za nagrade in pohvale letos najuspešnejšim alpinistom. Dan kasneje bo sestanek načelnikov AO in AS. Na njem bodo sprejeli sklep o podelitvi. Zbor načelnikov bo v torek. 9. decembra ob 16. uri v prostorih doma slovenskih planincev Zlatorog v Ljubljani, Dvožakova 9/1. Po običajnem redu (obravnavali bodo tudi predlog kategorizacije alpinistov) bodo udeleženci VI. JAHO pokazali tudi prve diapozitive z Makaluja.
Komisija za alpinizem je sklenila opozoriti vse odseke in sekcije tudi na to, da se 9. decembra izteče rok za prijavo alpinističnih odprav, pri katerih računajo na kakršnokoli podporo Planinske organizacije. Prav tako morajo vsi odseki nemudoma prijaviti (in zanje vplačati akontacijo po 50 din) vse tiste svoje člane, ki računajo na avtobusni prevoz v Novo Gorico, na zbor alpinistov, ki bo 13. decembra popoldan v hotelu Park.

Mednarodna tabora v SZ
Alpinistična federacija SZ, bo tudi prihodnje leto organizirala alpinistična tabora v Kavkazu in na Pamiru. Kavkaški bi trajal skupno 30 dni (dva dni za ogled Moskve, drugo v taboru pod Elbrusom) in bo stal 750 dolarjev. Tabor v Pamirju pa bo daljši (tri dni Moskva, pet dni Khiva – Bukhara - Samarkand ter 27 v gorah) in bo stal 1200 dolarjev. Za oba tabora se bodo predvidoma prijavili tudi naši alpinisti (čeprav računamo tudi na izmenjavo s 16-člansko skupino iz SZ za bivanje v Kavkazu), vse prijave po bo urejala PZS.

AS Postojna
V Postojni je alpinistična sekcija obstajala že tudi po letu 1948, toda po nekaj letih je zamrla in šele lani jeseni so zopet oživeli njeno delovanje. Sedaj AS v Postojni, ki deluje pod pokroviteljstvom AO Ljubljana-matica, združuje 6 pripravnikov in 4 tečajnike; dva pripravnika sta pred tem, da bosta sprejeta za člana - alpinista. Letos so opravili 23 zimskih pristopov, štiri letne in 47 plezalnih vzponov.
Vsak teden vadijo v plezalnem vrtcu na Soviču, ki se dviga tik nad mestom, več praktičnih vaj iz plezanja pa so imeli tudi na Turncu pod Šmarnogorsko Grmado. Med alpinistično šolo, ki jo je vodil Tone Sazonov, so bili tudi v Kamniških Alpah, kjer so plezali pod vodstvom inštruktorja iz matičnega odseka.

Američani in K 2
Čogori ali K 2 ( 8601 m) je druga najvišja gora na svetu, doslej pa se je vzpon nanjo posrečili le Italijanom leta 1954. Potem je bila gora in tudi njena okolica (Karakorum) dolgo časa osamljena, niso namreč izdajali dovoljenj (do 1974). Najprej so imeli priložnost poskusiti Poljaki, toda niso imeli dovolj časa, da bi pripravili dovolj močno odpravo. Potem so prišli Američani s poizvedovalno odpravo in poleti še z devetčlansko, ki jo je vodil Jim Whittacker. Niso imeli sreče, prišli so le do višine, ki jo je dosegla že poizvedovalna (približno 7000 m), kjer jih je zaustavila zelo težka skalna pregrada (poskušali so namreč vzpon po SZ stebru). Poznavalci sedaj trdijo, da bo Čogori kmalu postal »Super Matterhorn«, tako po obisku kot po težavah in lepoti okolice. Odprave se že najavljajo.

Mladi iz ilirske Bistrice
Pred dnevi so v Ljubljani študentje Ilirskobistriške občine organizirali občni zbor, na katerem so v okviru izvenšolske dejavnosti organizirali tudi »Planinsko skupino«, ki bo delovala pod okriljem PD Ilirska Bistrica. Sicer pa so tudi doslej bili zelo aktivni. Organizirali so skupinski vzpon na Triglav, z domačimi planinci so bili soorganizatorji planinskega trima in se udeleževali tudi drugih akcij. Med včlanjenimi študenti je že osem mladinskih vodnikov, skoraj vsi pa so šli skozi osnovno planinsko vzgojo. Vodil jih bo Igor Muha.

  11.11.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti