Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.11.1975

Delo, Šport: ... Kitajski vzpon

Tradicionalna zahodna skeptičnost do dogodkov za »bambusovo« zaveso je vnovič pogorela. Mike Baker, sekretar angleškega alpinističnega kluba je v londonskem časopisu »Times« objavil, da je njihova alpinistična odprava, ki je preplezala južno steno Everesta, našla trimetrski kitajski topografski drog, ki ga imajo kot neizpodbiten dokaz njihove prisotnosti na najvišjem vrhu sveta. Kaže, da japonska alpinistka J. Tabej, ki se je kot prva ženska povzpela na to goro malo pred kitajsko skupino, le ni pogledala tako natančno dol proti Tibetu.

Obiskovalcem Triglava
Ciril Praček je sporočil, da je stara »Lovska koča« v Zgornji Krmi letos zaklenjena z močno ključavnico. Kočo so upravljalci zaklenili zato, ker jih je bilo veliko, ki so v njej delali nered, pospravljal pa je ni nihče. Toda - sedaj je za nočitev na razpolago le še »Pastirska bajta«, ki pa nima odej.
Pred praznikom so bile naslednje snežne razmere. Sneg se je pričel na Pleši (1380 m), na Polju (1580 m) ga je bilo 40 cm, na Apnenici (1900 m) 60-70 cm, na Ledeniku (2500 m) pa okoli 1,25 m. Na sončnih legah se je sesedal od toplote, na senčnih pa je bil ves dan zmrznjen srenec do 2000 m, nad to višino pa zelo suh. Dobra smuka je bila nad 2000 m.

Prvenstvena v Batognici
26. oktobra sta Jože Rakušček in Jože Kutin preplezala novo smer v J steni Batognice. Ocena: 400 m, III-IV, 3 ure, vstop pa je kakih 200 m desno od smeri 689, ki je vrisana v vodniku »Plezalni vzponi«.

Pozdravi s trekinga
Slovenski planinci (29), ki jih vodi dr. Peter Soklič, se bodo kmalu vrnili iz Nepala, najverjetneje 12. t. m., kot naši Himalajci. O njihovih doživljajih na trekingu po Himalaji pa smo doslej izvedeli bolj malo. Z nekaj razglednic, ki so jih poslali s pozdravi ter po razgovoru z Bešlinom in Manfredo, kaže, da so prišli pod Makalu dan za tem, ko se je iz Baze umaknila glavnina naše odprave. Drugače pa so vsi zdravi.

Romuni v Hindukušu
O romunskih alpinistih je slišati bolj malo, zato je vsaka novica o njih toliko bolj zanimiva. Prva romunska ekspedicija v Hindukuš je odšla na pot letos avgusta, njen cilj pa je bil 6660 m visoki Kuh-e-Bandakor, na katerega so, prvi stopili Berlinčani pod vodstvom D. Haseja leta 1960. Bazno taborišče so postavili v višini 4100 m in nato v šestih dneh dosegli 6000 m, kjer so postavili jurišni tabor. Iz njega so 26. avgusta dosegli vrh: Ion Koman, Valentin Garner, Demeter Anton in Zoltan Kovač. Malo pod vrhom je v razpoko zdrsnil Koman, ki je plezal kot prvi, toda ostal je brez poškodb. Med sestopom pa se je nekaj podobnega zgodilo Kovaču. Polomili so ga tudi romunski časopisi, ki so najprej trdili, da so njihovi alpinisti opravili prvenstveni vzpon. Vse to pa so začetniške težave.

Podkomisija za plazove
V Bovcu je te dni tečaj za odstranjevanje plazov, ki se ga udeležujejo miličniki in člani GRS. Praktičen del tečaja je na Kaninu, ki bo verjetno tudi v največji meri potreboval take usluge. Po setanku bo tudi širši zbor vseh, ki se ukvarjajo s proučevanjem snega in plazov.

Danska odprava
Danski alpinistični klub, ki ga vodi naš rojak Dolfi Rotovnik, se je odločil, da prihodnje leto, ob 25-letnici delovanja, organizira sedemčlansko odpravo v Cordillero Blanco (Peru). Ker se je v tem gorstvu mudila letos tudi skupina naših alpinistov pod vodstvom Sandija Blažine, so že naprosili za pomoč pri zbiranju podatkov. Razen, tega imajo ta mesec fotografsko izložbo, v tem času pa vsak večer drugo predavanje. Kot krona vsemu pa januarja pričakujejo še Dougal Hastona, ki je bil tudi pred vzponom prek južne stene Everesta znan kot eden najboljših alpinistov.

Dom v Tamarju
PD Medvode nam je sporočilo, da je od l. t. m. planinski dom v Tamarju med tednom zaprt. Oskrbovan bo le (v času zimske sezone) ob sobotah, nedeljah in praznikih. Letos tudi ne bo na razpolago zimska soba v sosednji karavli, s čemer morajo računati še posebno tisti alpinisti, ki za letošnjo zimo v ostenjih nad Tamarjem načrtujejo težje vzpone.

Pripravljajo nov vodnik
Čeprav zaradi težav v tiskarni še vedno ni izšel plezalni vodnik Zlatka Smerketa »Stene Hrvatske«, avtor že pripravlja novega. Mesec dni (od 15. septembra do 15. oktobra) je potoval po gorah Srbije, Bosne in Hercegovine in zbiral slikovno gradivo za vodnik po stenah drugih republik (razen Hrvatske in Slovenije). Napravil je prek 500 črno belih posnetkov, vse stene pa je za vsak primer ovekovečil tudi na barvne diapozitive (6x6). Toda to je - po njegovih računih - komaj 1/3 gradiva.

Letos najtežje
Te dni bodo v Moskvi zopet izbrali najtežje letošnje vzpone. Za alpiniado se je prijavilo 49 navez, 30 od teh jih je svoje načrte tudi uresničilo in med njimi je nekaj res enkratnih podvigov. Med najtežjimi vzponi je največ zopet tistih, ki so jih opravili v Pamirju (20), sledi Kavkaz (7) in Tian Šan (3).
V razredu prečenj izstopa prečenje Komunizem - Korženevska, o katerem smo že poročali. Med tehnično skrajno težkimi vzponi so v ospredju prvenstvene smeri, ki so jih opravili v Ala tau, med višinskimi tehničnimi smermi pa obe v vrhu Vorošilova in še »višinski razred« - izstopa JZ stena Korženevske.

Bili so na Čavnu
MO PD Postojna je organiziral že drugi izlet v tem šolskem letu. Udeležilo se ga je kar 50 pionirjev - planincev, ki so jih vodili 4 vodniki. Z avtobusom so se odpeljali do Predmeje in se naj preje povzpeli na Čaven, nato pa mimo zapuščene Istokove koče - nekaj časa so se tudi peljali - na Mali Golak. Na izletu, ki je odlično uspel, so krstili tudi nove člane mladinskega odseka.

Množični izlet
V programu PS mladinskega odseka PD Laško je tudi obisk »Zasavske planinske poti«, ki vodi od Kumrovca do Kuma. Že prvi letošnji izlet so pripravili do najbolj oddaljene točke, udeležilo pa se ga je kar 122 mladih planincev. V Kumrovcu so si ogledali rojstno hišo tovariša Tita, nato pa so odšli do Gorskega doma nad Bistrico ob Sotli.

  06.11.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti