Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.10.1975

Delo, Šport: ... Konec sezone

Nenadno poslabšanje vremena preteklo soboto je dokončno prekinilo letošnjo sezono, za katero kažejo prve analize, da ne bo med slabšimi. To velja še posebno za vzpone na tujem, uspešno so se uveljavile nekatere mlajše naveze v Himalaji pa se bori z zadnjimi metri južne stene Makaluja naša doslej najštevilnejša in verjetno tudi najbolj kvalitetna ekipa doslej.
Alpinistični odseki so že pričeli pripravljati poročila o letošnji poletni sezoni in velika večina pričakuje rekordne pokazatelje vsaj kar zadeva množičnost. Težje bo številčno vrednotiti kvaliteto, saj še ni razčiščeno, ali naj bi težavnost podajali po stari ali novi (UIAA) lestvici. Še vedno je odprto tudi vprašanje klasifikacije alpinistov.

Uspeh poljskih alpinistk
Poljska ženska odprava, ki jo je organiziral Klub Wisokogorski v čast mednarodnega leta žena, vodila pa jo je Wanda Rutkiewicz je opravila prvi pristop na Gašerbrum III (7952 m) in prvi ženski vzpon na Gašerbrum II (8035 m). Bazni tabor so postavile v začetku julija na zgornjem delu ledenika Baltoro, blizu avstrijskega tabora. Čeprav vreme ni bilo ugodno so hitro opremile tri tabore (T 3 na višini 7400 m je stal že 10. julija). Vzpon do tod je vodil po zasneženem ledenem rebru z naklonino 40-45 stopinj kjer so napele okoli, 1300 m fiksnih vrvi. Potem so se jim pridružili tovariši iz moške poljske odprave, ki so imeli za cilj Gašerbrum II, medtem, ko so imele alpinistke dovoljenje le za Gašerbrum III.
1. avgusta so L. Cihi, J. Oniškevicz in K. Zdzitovecki opravili vzpon na Gašerbrum II po novi smeri (v celoti pa tretji vzpon na ta vrh). Teden dni za njimi so M. Janas, A. Lapinski in V. Vožnjak opravili še en vzpon na ta vrh in sicer po klasični smeri. 11. avgusta sta navezi Wanda Rutkiewicz - Alice Oniškevicz ter Januš Oniškevicz - Sszisztow Zdzitovecki dosegla Gašerbrum III in sicer prek sedla med Gašerbrumom II in III. Naslednji dan pa sta Halina Sirokomska in Ana Okopinska opravili še prvi ženski vzpon na Gašerbrum II (8035 m).
Poljska ženska odprava je postavila tri pomembne »rekorde«. Osvojila je najvišji doslej še neosvojeni samostojen vrh (Gašerbrum III), njihova dvojka je bila prva evropska ženska naveza, ki se je povzpela na osemtisočak (Gašerbrum II) in obenem prva sploh, ki je tak vzpon opravila samostojno, brez moške družbe.

AŠ pri TKS Ravne
Strokovna komisija za alpinizem pri telesnokulturni skupnosti Ravne je za letošnjo jesen pripravila alpinistično šolo v dveh delih. Prvi je bil od 10. do 12. t. m. na Raduhi. Čeprav so naleteli na izredno slabo vreme je 20
udeležencev vseeno opravilo začrtani program, povzpeli so se celo na vrh Raduhe. V nadaljevanju AŠ bodo strokovna predavanja in ogledi diapozitivov. Začeli bodo v petek ob 18. uri v sejni sobi SZDL na Ravnah in tudi naslednji sestanki bodo ob petkih isto uro. Razen tega pa bodo imeli še vaje v skalah pri Votli peči (prav tako ob petkih).

Novice iz ŠAO
Naveza Prelog - Sirše je opravila (5. t. m.) prvo ponovitev Mihovega stebra v Planjavi, smeri, ki je posvečena tragično preminulemu alpinistu Mihi Robniku iz Maribora. Naveza Avberšek - Petek pa je istega dne ponovila »Desno« v Dedcu.
Omenimo naj še, da je Šaleski AO pričel široko zasnovano akcijo za gradnjo bivaka na Okrešlju. Zavedajo se sicer, da nalogo ne bo lahko uresničiti, toda upajo, da bodo vendarle uspeli, seveda če bodo naleteli na podporo vseh zainteresiranih.

Sporočilo z Jesenic
Z obnovitvijo dela mladinskega odseka je na Jesenicah zaživelo tudi delo v AO. Prišli so mladi in pomnožili vrste alpinistov, začela se je alpinistična šola in povsod je opaziti nov elan.
Prvo predavanje na AŠ je imel starosta Jeseniških alpinistov in reševalcev Uroš Župančič in sicer o zgodovinskem razvoju gorništva, za njim pa se bodo zvrstila še drugi znani alpinisti in gorski reševalci. Uspešna je bila tudi dosedanja sezona. Opravila so prek 150 plezalnih vzponov vseh težavnostnih stopenj, bilo je tudi 52 zimskih vzponov in 110 zimskih pristopov.

Varianta »Tamovske«
V soboto, 4, t. m. sta Ivan Cverlin in Miran Markuš (oba AO TAM) preplezala prvenstveno varianto »Tamovske« v Škarjah. Nova varianta poteka v zadnji tretjini bolj direktno - skozi žleb - njena ocena pa je V.

Splitske novice
Tudi v Splitu so pričeli z alpinistično šolo, ki jo organizira AO »Mosor«, vodi pa Stipe Božič. Po letošnjem uspehu II. SAE na Nošaku vlada zanjo veliko zanimanje. Zapišemo naj še, da je v torek ob 20. uri sarajevski TV studio oddajal približno 15-minutno oddajo o II. splitski alpinistični odpravi (v oddaji »Paralele«) in da so za zimsko obdobje napovedali tudi širši prikaz v barvah.

Južna stena Ingolfsjelda
Po tretjem poskusu je uspelo preplezati tudi južno steno Ingolfsjelda (2560 m) na Grenlandu, ki je našim bralcem dobro znan, saj so nanj prvi stopili hrvatski alpinisti. Prvi poskus v južni steni datira že iz leta 1971, opravila pa ga je odprava Univerze iz Londona. Drugi poskus pa je leta 1973 opravila dansko-angleška odprava pod vodstvom Dolfija Rotovnika. Vzpon so uresničili Keith Myhill, Tony Mercer in Jim Davenport, ocenili pa, so ga za ED (skrajno težkega, V do VI+), mestoma v ledu 55 stopinj. Za vzpon so potrebovali pet dni, za sestop do baze pa dan in pol. Vzpon poteka po centralnem stebru, torej še bolj levo (in predvsem bolj direktno) kot prva dva poskusa.

Pumori
V Himalaji se vedno bolj uveljavlja ekstremno plezanje. V letošnjem predmonsumskem obdobju je francoska odprava preplezala JZ greben Pumorija (7145 m). Prva sta ga zmogla (30. aprila) zakonca Leskur s spremstvom Šerpe. Poskus M. Bernardena, ki je vzpon hotel ponoviti prav tako v spremstvu Šerpe, pa se je končal tragično. Brez sledu sta 2. maja izginila v megli.
Lansko jesen je na Pumori prišla tudi japonska odprava, in sicer po izredno težki zahodni steni. Naveza dveh članov je vzpon opravila 13. oktobra.

Ploden pisec
Znani sovjetski pisatelj in novinar Evgenij Simonov je doslej napisal že prek 50 knjig za alpiniste. V svoji zadnji, »V gorah je moje srce«, je nanizal šest »povesti« o dogodkih na Elbrusu, Kazbeku, Ušbi in Dombaju, ki vse govore o slavnih plezalcih in pomembnih jubilejih. 

  16.10.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti