Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.10.1975

Delo, Šport: ... Drugo sporočilo iz Baze

PZS je sedaj dobila še pismo Aleša Kunaverja, drugo, ki ga je napisal v bazi pod Makalujem. V njem ponavlja že znane podatke (iz šifriranih sporočil) zanimive pa so nekatere podrobnosti. Jože Rožič, ki je bil 16. septembra, ko je vodja VI. JAHO zaključil pismo, tik pred tem, da se znova vključi v normalno življenje odprave. Je zbolel za pljučnico zaradi brodenja po globokem ledeniškem potoku, ki so ga morali prebresti vsakokrat, kadar so šli na goro (sedaj so že postavili most). Vemo tudi že kdo je prvi dosegel tabor tri. 16 septembra ob 14. uri so ga dosegli Belak, Dovžan, Lončar in Manfreda, drugi pa so bili pripravljeni v T 2 in Bivaku, da krenejo za njimi. 14. septembra je prvič zapihal veter od SZ in začel odrivati monsun. Tisto, kar jih je še bolj veselilo, je bila obljuba, da bo 22. septembra ali kak dan kasneje vzpostavljena radijska zveza s Kimantanko, ki naj bi omogočila tekoče javljanje novic v domovino. (Kaže, da se ta načrt ni uresničil, saj bi drugače že morali imeti vsaj tretji telex.) Drugače pa radijska zveza med bazo in višinskimi taborišči v redu deluje. V bazi imajo tudi električni agregat (honda), ki odlično deluje, pečejo celo kruh.
V »Slovenijo« (T 1 zgornjo bazo) se je 16. septembra preselil kuhar Danu, tako da imajo alpinisti na gori res odlično oskrbo. In še zanimiv podatek o taboru 2. V sneg so izkopali tri velike luknje (eno celo 3 x 6 m), ki odlično služijo za spalnice ter skladišče. Vemo tudi, da so tabor 2 postavili nekoliko više, kot so računali v domovini, prav tako Bivak in da vreme ni bilo tako idealno, kakor smo sklepali iz šifriranih sporočil. Skoraj vsak dan je v Bazi snežilo (in tudi deževalo), toda to je med monsunom bolj ali manj običajno.

29 planincev na Himalajo
V nedeljo ob 3.15 je iz Ljubljane odpotovala skupina 29 planincev iz Slovenije in Hrvatske, ki jih vodi dr. Peter Soklič. Z avtobusom do Trevisa, potem z letalom do Rima in še naprej do New Delhija in končno v Nepal. Do baznega taborišča VI. JAHO pod Makalujem računajo, da bodo imeli 14 etap, deset od teh bodo kot pravi ekspedicionisti prehodili peš, v spremstvu nosačev. Celoten izlet (trekking) bo trajal nekaj več kot pet tednov.

V Dolomitih
Konec septembra sta se v italijanskih Dolomitih mudila člana AS Mežica Milan Kolar in Filip Vačun. Po varianti normalne smeri sta se povzpela na Veliko Cino, nato sta bila še na Mali Cini, na koncu pa sta z Viktorjem Povsodom (AO Črna) preplezala še Dibonov raz v Veliki Cini in normalno smer na Zahodno Cino.

Iz arhiva AO Medvode
V nedeljo sta Vanja Matijevec in Lado Vidmar opravila prvo ponovitev »Medvoške« v Debeli peči. Iz »knjige vzponov« pa smo izbrali še nekaj ponovitev, ki jih je letos opravila Ivana Žerovnik. Plezala je Jugov steber v Triglavu, Raz Travnika in Jalovca, Dibonovo v Špiku, Skalaško z Ladjo, Direktno smer v Špiku itd. Vse je plezala s pripravnikom Marjanom Aljažem, le zadnjo s Hočevarjem in Štefanom Marenčetom.

Južna stena Čogolise
Avstrijska naveza ki jo je vodil Eduard Koblmüler (29), je opravila prvenstveni vzpon prek južne stene Čogolise (7654 m) v Karakorumu. Vrh je znan po tem, da je med vzponom nanj preminul legendarni Herman Buhl.

JZ steni Everesta
Novica o angleškem vzponu čez 2500-metrsko steno Everesta je kot blisk obšla zemeljsko kroglo podrobnosti pa je še vedno zelo malo. Vemo, da so odšli iz Kathmanduja že 28. julija, da so postavili bazo (5160 m) okoli 22. avgusta torej še med monsunom in da so bili na vrhu 24. septembra. Tabor 1 (6400 m) so postavili na zgornjem delu ledenika Khumbu, dvojko (6800 m) v vznožju stene v steni pa potem še štiri višinske tabore, od katerih je bil najvišji na 8500 m. Če povemo še, da so premagali ključni »Skalni pas« na višini 8600 m v njegovem centralnem delu pa smo že izčrpali vse znane podatke. Ne vemo niti, ali je odprava že zaključena ali še nadaljuje! Angleži, pod vodstvom Chrisa Boningtona (40), so dosegli tisto, kar so si ves čas želeli - zmago nad Everestom, vrhom na katerega sta doslej sicer že stopila dva člana angleške odprave (1953), toda prvi je bil Novozelandec, drugi pa Šerpa. In zopet je eden od »problemov št. 1« rešen.

Otvoritev vertikale
V nedeljo se je na tromeji (Peč) zbralo kakih. 200 planincev tržaškega in goriškega SPD ter članov PD iz Slovenije na otvoritvi »Tržaške planinske vertikale«. Svečanost je otvorila predsednica SPD Trst Sonja Mašera. O pripravi vodnika je govoril še njegov urednik Boris Sancin, potem pa so se zvrstili številni predstavniki planinskih organizacij, med njimi tudi predsednik PZS dr. Miha Potočnik. Slovesnost je bila prisrčna. Spet je bilo slišati slovensko govorico, kar je v tem delu Karavank žal bolj redkost. Vodnik, so ga prvič predstavili javnosti, pa bomo popisali prihodnji.

Novice iz AO Kranj
V torek, 30. septembra, sta brata Luka in Izidor Karničar ponovila smer Ekar-Jamnik v SV steni Dolške škrbine (300 m III-IV/V, A1). Za njima (istega dne) sta smer ponovila še Vojko Mikec in Dušan Moštrokol, le da sta uporabila vstopno varianto z Ravni (IV). V soboto sta Sladžana Momirovič in Matej Kranjc ponovila steber Grintovca. V nedeljo pa sta Matjaž Dolenc in Pavle Oman opravila tretjo ponovitev »Jubilejne« v Dolgem hrbtu (500 m, IV-V), Marija Perčič in Matej Kranjc pa sta plezala Smer ob kaminih v severni steni Grintovca (III-IV).
Sporočili so tudi, da je AO Kranj pretekli teden začel jesensko-zimsko alpinistično šolo. Prvo predavanje je imela Dita Alif in sicer o prvi pomoči. Drevi pa bo o nevarnostih v gorah (zima) govoril Tone Langerholc.

Tržiške novice
V soboto sta Filip Bence in Iztok Tomazin ponovila smer Jesih - Lipovec v Travniku z varianto 524 b (Butinar-Jurič-Valant-Verša). V nedeljo pa sta Janez Grohar in Slavko Frantar v sedmih urah ponovila smer Hudeček-Juvan v Travniku. In še zaostala novica - 28. septembra sta Zvone Korenčan in Bojan Žbogar plezala Direktno v Goličici (460) in sicer s prvenstveno vstopno varianto, ki jo je za okoli sedem vrvnih dolžin.

Odprta CPK
Centralna planinska knjižnica zopet redno posluje in sicer vsak ponedeljek med 17. in 19. uro. Za knjižnico bo poslej skrbela prof. Marija Kurnik, nekdanja alpinistka in planinska delavka. Načelnik kulturno-propagandne komisije mg. Tone Strojin pa je obljubil tudi izredno številko »Obvestil PZS« s kratkimi recenzijami vseh letošnjih novitet CPK.

  09.10.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti