Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 03.10.1975

Delo, Šport: ... Črnučana v Sfingi

V sredo, 24. septembra, še v temi sta pričela Jure Ulčar in Filip Štucin s tretjo ponovitvijo smeri Drašler-Kunaver v Sfingi. V enajstih urah sta jo preplezala (bivakirala sta ob vstopu) in pri tem v steni pustila 3 svedrovce in 10 navadnih klinov. Kljub temu pa ponavljalcem priporočata, da vzamejo še vedno s seboj sveder in nekaj ekspanzijskih klinov.
Zanimiva je tudi primerjava z »Razom mojstranških veveric«, ki ga je Ulčar ponavljal 15. avgusta letos. Mojstranska smer je lažja, toda praktično nima povratka, v Kunaverjevi pa je to velika prednost, da lahko bivakiraš skoraj povsod, saj so večinoma kar dobra stojišča.

Tržiške novice
V torek 23. septembra, sta Željko in Jani Perko ponovila Hudičev steber v Prisojniku dva dni za tem pa je isto smer soliral Slavko Frantar (2 uri). V nedeljo so Željko in Jani Perko ter Iztok Tomazin v vzhodni steni Storžiča preplezali novo smer Spominsko Vladimirju Halužanu.

AO Ravne in AS Prevalje
V soboto in nedeljo, 20. in 21. septembre so imeli člani AO Ravne in AS Prevalje srečanje na Raduhi, pri čemer so opravili 28 vzponov ter še tri nove smeri. Andrej Špiler in Stanko Mihev sta (20. sep.) v Mali Raduhi preplezala novo smer (»Mamina«, V/V+, 4 ure) med DD in »Desno od plat«. Stanko Mihev je naslednjega dne v navezi z Vladimirjem Janetom preplezal še prvenstveno smer med Stanetovo in Burjakovo v Veliki Raduhi (Neimenovana, II/IV, 200 m, 3 ure). Andrej Špiler in Engelbert Vravnik pa sta istega dne preplezala novo smer v isti steni (Steber, IV, V, izstop na vrh III, 300 m, 4 ure).

Novice iz ŠAO
Alpinisti iz Šaleškega AO so bili pred kratkim v ostenjih nad Okrešljem, Robanovim kotom, pa tudi v Raduhi. Omeniti je potrebno prvo ponovitev »Centralne« v Križevniku (smer je bila preplezana že leta 1960 in je ocenjena s V), ki jo je opravila naveza Čulk - Sirše.

AO tudi v Škofji Loki
Vodstvo škofjeloškega PD se že nekaj časa dogovarja s kranjskimi alpinisti in reševalci o ustanovitvi AO in postaje GRS v Škofji Loki. Ideja pravzaprav ni nova, je stara že nekaj let, v zadnjem času pa to terja tudi razmah dela planinskih in turističnih organizacij.

Kranjčani v Češki koči
Predzadnjo soboto in nedeljo so se kranjski alpinisti zbrali v Češki koči s prav posebnim namenom. Podpreti so želeli namen svojega tovariša Roberta Gaberščka, ki pripravlja gradivo za poseben plezalni vodnik, nima pa na razpolago vseh opisov ali pa so ti že preveč zastareli. Na novo so pripravili opise za grapo med Štruco in Skuto, Raz desnega stebra Skute, Direktno v SZ steni Grintovca in varianto Skozi-Tri okna v SZ steni Dolgega hrbta.

Ponovitve
V soboto in nedeljo (20. in 21. septembra) so mariborski alpinisti opravili prvo in drugo ponovitev »Tamovske smeri« v SZ delu Škarij (prva plezala Cverlin - Podrepšek 23. avgusta letos: IV). Ponavljali sta navezi Kristančič (Kozjak)-Cverlin (TAM) in Šubic-Mahorič (oba Kozjak).
Grasselli in Švegel (oba člana AO Matica) sta 21. avgusta v 11 urah ponovila smer Dular-Juvan v Rzeniku, deset dni kasneje pa še Ljubljansko smer (13 ur) v Triglavski steni. 17. septembra pa sta Matjaž Dolenc in Andrej Štremfelj ponovila Aschenbrennerjevo smer v Travniku.

Sama na osemtisočak
Reinhold Messner in Peter Habeler sta zopet dokazala, kako malo jima je do klasičnega (če sedanjega tako lahko imenujemo) ekspedicionizma. Z dvema bivakoma (po aklimatizaciji) sta se po prvenstveni smeri povzpela na Hiden Peak (Gašerbrum I, 8088 m) v Karakorumu. Bazo, do katere so jima skromno prtljago nosili (12) nosači sta postavila na višini 4000 m severna stena pa meri kar 2000 m.

Novice iz Kamnika
Srečo Podbevšek in Marjan ter Dušan Kregar so 20. septembra preplezali novo smer po stebru desno od Bosove grape (vzhodna stena Brane). Ocena: IV, V, A1, 100 m, 4 ure. Dolfe Čebulj je 22. septembra v navezi z Bizjanovo korigiral smer Modec - Režek v severni steni Rzenika. Varianta prične v vpadnici vrha in se smeri priključi na koncu prečnice, kar smer zelo izravna (100 m, V, 4 ure). Kratko smer - varianto so v nedeljo preplezali v Dedcu tudi poljski jamarji (iz Katovic) in sicer desno od Pintarjeve (skrajno desno). Ocena VI-, 2 ure, plezala Kazimierz Wszotek in Krysztof Kostecki.

Planinske postojanke
PD Prevalje nam je sporočilo, da je dom na Uršlji gori od 29. septembra dalje zaprt. Delno bo oskrbovan le ob sobotah popoldne in nedeljah (do opoldneva) do konca tega meseca. PD Idrija pa sporoča, da bo koča na Hleviški planini odprta le ob sobotah in nedeljah, Pirnatova koča na Javorniku pa le ob nedeljah (velja od l. t. m. dalje).

Akademija 8. novembra
V sredo smo napačno objavili, da bo razvitje društvenega prapora PD PTT Ljubljana v soboto, 8. t. m. ob 18. uri. Slovesna akademija bo v soboto 8. novembra ob isti uri.

Tržaška planinska vertikala
V nedeljo, 5. t. m. ob 21. uri bo na Peči v Karavankah otvoritev planinske poti SPD Trst. Otvoritve se bodo poleg predstavnikov PZS in zamejskih slovenskih PD udeležila tudi številna PD, ki organizirajo tudi izlete za svoje člane. Vertikala je razdeljena na pet odsekov, ki so jih poimenovali po zaslužnih možeh: dr. Alojzu Dolharju, dr. Henriku Tumi, Antonu Cuffoli (Martin Čedermac), dr. Klementu Jugu in Zorku Jelinčiču.

  03.10.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti