Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.08.1975

Delo, Šport: ... Novice o JAHO

Neposrednih novic o naši letošnji alpinistični odpravi v Himalajo še nismo dobili. Nekaj pa smo izvedeli iz teleksov zastopstva Intertrade v Madrasu, ki je poskrbelo za opremo. V prvem so sporočili, da je oprema odšla 9. t. m., in da sta jo spremljala Jamnik ter Kunaver ter da bo Nepal Mountainneering Associaton delegiral dva člana v našo odpravo (kot gosta!). Vse drugo da gre po načrtu. In še imena deseterice Šerp so navedli, ki jih bo vodil Valung Dorjeè.
Drugi telex je bil še bolj skop. V njem je zastopništvo sporočilo, da so opremo 16. t. m. natovorili na vlak in da bo 18. t. m. bržčas že na nepalsko-indijski meji, torej v Biratnagarju.
Če vse te podatke primerjamo z natančno izdelanim načrtom odprave, tedaj lahko sklepamo, da vse poteka po načrtu. Ker so odpotovali štiri dni prej (11. t. m.) kot so prvotno računali, so se tudi za Biratnagar najavili štiri dni prej. In če je šlo vse tako naprej, kot so računali, so včeraj opoldan sštartali iz Tumlingtarja in noč naj bi prespali v Khandbariju.

Prihod alpinistov iz SZ
Sovjetski alpinisti (doma so z Jalte ob Črnem morju) bi morali k nam pripotovati že v petek pred poldnevom. Toda zastopniki PZS in PD Kranj so jih zaman čakali na ljubljanskem kolodvoru. Tudi ves popoldan so jih zaman iskali zaradi napake med potovanjem so prišli šele ponoči. V soboto so potem odpotovali naprej v Pulj, kjer bodo do 22. t. m. Potem se bodo za dva dni ustavili še na Krvavcu in v nedeljo zvečer bodo nadaljevali pot v Vrata, kjer bodo teden dni preskušali svoje plezalske sposobnosti v Triglavski steni.

Tretji steber Travnika
V nedeljo sta člana AO Medvode Janez Kalan in Vanja Matijevec preplezala še tretji steber Travnika, ki je že dolgo vabil plezalce. Vstopila sta po varianti Rupar-Savenc (1961) ki je bila tokrat prvič ponovljena, nato nadaljevala po varianti 524 b dve dolžini in splezala na steber. Po njem in kaminih, ki so dobro vidni iz doline sta nato nadaljevala do roba stene. Smer ki sta jo imenovala »Medvoška«, ima oceno V-VI, 11 ur.

Nad Kamniško Bistrico
V soboto sta Lojze Jerman in Janez Škofic (oba AO Kamnik) preplezala novo smer v severni steni Kompotele (V+, dve mesti A2, 350 m, 9 ur). V steni, ki je posebno v vstopu in izstopu zelo krušljiva, sta pustila okoli 15 klinov. Isti dan sta Janez Volkar (Kamnik) in Marička Škrlep (Mengeš) opravila tretjo ponovitev smeri Bauman-Trobevšek v vzhodni steni Grintovca (IV/II, 200 m, 2 uri). Prvi dve je opravil Bauman, v družbi s poljskimi alpinisti 6. t. m.

Raz Sfinge
V petek sta Jure Ulčar (Matica) in Maks Trop (Črnuče) v sedmih urah opravila peto ponovitev »Smeri mojstranških veveric« v Sfingi. Povedala sta še, da sta do Sfinge priplezala po Prusik-Szalayevi smeri in da sta se med njunim plezanjem pod smerjo pripravljala k bivaku dva Poljaka.

Predavanje o Kavkazu
Drevi ob 20. uri bo v prostorih PD Medvode zopet zanimivo predavanje. Janez Kalan bo z barvnimi diapozitivi orisal letošnjo odpravo v Kavkaz in spregovoril tudi o vzponu na Elbrus ter prek stene Nakre.

Nad Tamarjem
V soboto sta Zvone Andrejčič (Matica) in Tine Černe (Radovljica) ponovila redko plezano grapo med Travnikom in Šitami (Meglič-Mirnik-Schara, 1950). V nedeljo pa sta poskušala preplezati še »Levo smer« v Šitah, ki ima doslej le eno ponovitev, toda nekoliko sta zašla in sta morala sestopiti.

Novice iz Celja
V nedeljo so Franc Čanžek, Janez Črepinšek in Stane Plausteiner uresničili vzpon po Direktni poti v vzhodni steni Turske gore, ki so ga številne naveze poskušale že pet let. Novo smer so plezali 13 ur, ocenili pa so jo z V+/VI-,
A2, 350 m.
Sicer pa v AO Celje načrtno skrbe za naraščaj, katerega vzgoji so podredili ves program dela. V stenah plezajo mladi povsem samostojno, starejši pa jih spremljajo in jim po potrebi svetujejo. V preteklem tednu so opravili 26 vzponov v severni steni Ojstrice, po Režkovi in Igličevi v Turski gori ter Stebru in Modec-Režkovi v Štajerski Rinki.

Nezgode sarajevskih alpinistov
Kot smo že poročali, so se štirje člani AO Sarajevo po uspešnem plezanju v skupini Grossglocknerja in v naših Alpah, odpravili še v Wališke. Toda niso imeli sreče. Prišli so (2. t. m.) v lepem vremenu, ko pa so dva dni za tem prišli pod severno steno Matterhorna, se je pričelo kisati. Preveč pa je bilo tudi padajočega ledu, ki ga je sprožila otoplitev. Da bi čim bolj spoznali okolico, so se nato povzpeli na Breithorn. Potem je zbolel Rakič, ki so ga morali celo pospremiti na vlak, da se je odpeljal domov. Vreme se je zopet poslabšalo, pod Lysskamom pa jih je skoraj pometel kamniti plaz. Ko si je Maltarič poškodoval še nogo, jim ni preostalo drugega, kot da se vrnejo.

Šesta stopnja v SZ
Pred letošnjo poletno sezono so v Sovjetski zvezi v kvalifikacijske tabele vpisali 33 novih »šestic«. Od tega jih je pet na Kavkazu, ena v kirgiškem Alatau, v Džigitu prav tako ena, v Centralnem Tien-Šanu sedem, v Fanskih gorah so tri in v Pamirju kar 16. Toda, da ne bi kdo, mislil, da so glede na ogromna prostranstva sovjetskih gora (in dejstvo, da so VI stopnjo uvedli komaj pred nekaj leti) smeri najvišje težavnostne stopnje redko posejane. Tako kot ponekod drugod, jih je tudi pri njih v nekaterih stenah kar preveč. Tako ima npr. Catin v Centralnem Kavkazu v severni steni kar pet takih smeri itd.

Bolgari na Piku Lenina
Letošnje mednarodne alpinistične dejavnosti pod Pikom Lenina se je udeležilo tudi dokaj številno bolgarsko zastopstvo. Štirje njihovi alpinisti: Brdarev, Prodanov, Džambazov in Vičev so dosegli Pik Lenina (7134 m) in sicer po smeri, ki poteka prek skal Lipkina.
Omenimo naj še, da so se letošnjega tabora »Pamir 75« udeležili poleg Bolgarov tudi alpinisti iz Avstrije, ZDA, Španije, ČSSR, Poljske, obeh Nemčij in Švice, večina od njih si je izbrala za cilj Pik Lenin. Na gori so postavili štiri tabore (4200 , 5200 , 6100 in 6700 m) m pred zadnjim naskokom opravili vse potrebne preskuse (zdravniki so več udeležencem prepovedali nadaljevati vzpon), pred tem pa seveda obvezne aklimatizacijske pohode.

  21.08.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti