Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.08.1975

Delo, Šport: ... VI. JAHO odhaja

Večina članov šeste jugoslovanske alpinistične odprave, katere cilj je južna stena Makaluja (8481 m), bo v Nepal odpotovala v ponedeljek 11. t. m ob 10. uri z ljubljanskega letališča. Najprej z letalom JAT v Frankfurt, od tam pa z Lufthansinim DC-10 direktno v New Delhi.
Toda ta odhod velja le za 18 udeležencev, saj sta dva že v Aziji. V ponedeljek je namreč odpotoval Tomaž Jamnik, da bo uredil vse potrebno za transport prtljage iz pristanišča do nepalsko-indijske meje, v torek pa je na pot odšel še vodja odprave Aleš Kunaver.

Ženske ponovitve
Slava Mrežar in Matevž Suhač, oba sta člana alpinističnega odseka PD Ljubljana-matica, sta konec preteklega meseca opravila tri težje ponovitve v Julijskih Alpah. V ponedeljek 21. julija, sta preplezala »Zajedo spominov« v Stenarju, 27. julija »Zajedo Šit« in dva dni za tem se »Schinkovo smer« v Frdamanih policah.

Novice iz Zahodnih Alp
Novice iz Zahodnih pa tudi Centralnih Alp prihajajo letos v domovino sicer sila počasi, pa tudi skope so, čeprav je tam veliko naših plezalcev. Krivda zato je verjetno v izredno slabih razmerah, nagaja pa jim tudi vreme, tako da naveze ne morejo uresničiti vsega, kar so si začrtale.
Janez Ažman in Cene Kramar (oba AO Kamnik) sta 23. julija v dvanajstih urah ponovila znano smer Bonatti-Zappeli v Grand Pilier d'Angle. Smer je ledna, tehnično izredno zahtevna plezarija, ki po razpoložljivih podatkih doslej sploh še ni bila ponovljena. Toda to še ni bilo vse. Kasneje sta se jim pridružila še Zvone Andrejčič (Matica) in Vanja Matijevec (Medvode) in skupaj so odšli pod Droate. 28. in 29. julija sta potem Andrejčič ter Kramar ponovila še smer v severni steni, in sicer z originalnim izstopom (Belak in Krivic sta pred leti izplezala po Axtovi varianti). Skupno sta za vzpon potrebovala 22 ur, sicer pa je ta smer še nekoliko težja kot prejšnja, razen tega pa sta imela še izredno slabe razmere (trd led).
Janez Kozlevčar in Bojan Zupet, člana AO Železničar iz Ljubljane, sta bila 20 dni v Waliških Alpah (tabor sta imela na Rotbodnu). Slabo vreme ni obetalo česa posebnega, le ledne smeri so bile plezljive, seveda le v kratkih predahih lepega vremen. 14. julija sta opravila prvo jugoslovansko ponovitev Welzebachove smeri v vzhodnem vrhu Lyskamma (800 m, 52 stopinj, šest ur in pol), vse drugo je propadlo. Tudi poskus v Dent d'Herens zaradi obilice padajočega ledu (posijalo je sonce) ni bil uresničen, zadovoljiti sta se morala le še z nekaterimi pristopi.
Nič boljše niso razmere v Berner-Oberlandu (okolica Eigerja). Tudi tam se je mudila ena od naših navez, toda uresničiti ni mogla ničesar.

Zahodna stena Brane
Pretekli teden smo poročali o novi smeri v Brani, ki sta jo preplezala Humar in Škarja. Ker pa to steno, oziroma smeri v njej poznajo le redki, naj še enkrat opišemo njeno pozicijo (z leve proti desni). Najprej je SZ greben, ki pričenja v Kotličih, potem sta Leva in Mulejeva smer, vstop za njiju je že iz Kotliškega grabna, sta pa še v zgornjem, razčlenjenem delu stene. V zglajenem delu stene pa je nova smer (in obenem edina v tem delu), Bosova, kot naslednja, pa je že bolj v območju zahodnega raza.

Ocenjevanje del za razstavo
Ker je rok za izročitev fotografij, ki naj bi bile razstavljene na »razstavi treh dežel« že potekel, se je FKK PZS, ki je organizator letošnje, odločil, da bo žirija pod vodstvom Vlastje Simončiča dela ocenjevala javno in sicer v ponedeljek od 19. ure dalje na PZS.

Alpinizem v Postojni
Še pred nekaj leti o alpinizmu na Postojnskem ni bilo slišati. Po prvih poskusih, večina je bila povsem samoniklih, pa so se pričeli kazati sadovi. Po prvem uradnem koraku so nabavili nekaj osnovne plezalne opreme in pričeli so se tudi že redni treningi (ob petkih v Soviču). Letos pozimi so se člani AS že pohvalili s prvimi pristopi na zasnežene vrhove, potem so prišli na vrsto plezalni vzponi, bili pa so tudi že na večjih akcijah (plezalni tabor v Vipavi za 1. maj itd.)
Sekcija, ki dela pod pokroviteljstvom AO Matica, šteje kar 13 članov, nekaj od njih je tudi že registriranih pri KA PZS.

AO Ravne in AS Prevalje
Oba alpinistična kolektiva štejeta v letošnjem letu že 26 aktivnih članov, ki so do konca preteklega meseca opravili več kot 170 vzponov ter 36 treningov (s povprečno udeležbo 10 članov). V plezalnem vrtcu Uršlja gora - Šmohorica ter v steni Male Raduhe, kjer vzponov ne registrirajo več, pa je bilo opravljenih še prek 70 vzponov. Stanko Mihev in Andrej Špiler sta 26. julija opravila prvo ponovitev maja preplezane Mežiške smeri v južni steni Pece in potrdila oceno prvih plezalcev (V z mesti VI, 350 m). Sestavili pa so tudi osemčlansko odpravo, ki bo 18. t. m. odšla v Prokletije, da počasti spomin dveh ponesrečenih tovarišev z zimskega tabora v letu 1974. Septembra imajo v načrtu še plezalni tabor v Zahodnih Julijcih.

Dvakrat Sfinga
28. julija sta Slavko Frantar in Janez Grohar opravila drugo ponovitev smeri Drašler-Kunaver v Sfingi (Triglav). Plezala sta 14 ur, kar pa gre največ na račun dvajset metrskega padca prvega v navezi, ki pa se je končal brez posledic. Naletela pa sta tudi na izbite svedrovce, kar postavlja plezalce, ki so bili doslej v tej smeri, v čudno luč. Istega dne je naveza Dušan Markič - Dušan Srečnik ponovila še Smer mojstranških veveric v isti steni. Za vzpon, ki je šele četrta ponovitev, sta potrebovala sedem ur.

Dularjeva zajeda
Jure Senegačnik in Maks Trop sta v nedeljo 27. julija v 14 urah ponovila Dularjevo zajedo. To je vsekakor prva ponovitev naveze dveh pripravnikov.

33 vzponov
V nedeljo se je vrnilo 11 članov AO Kranj izpod treh Cin, kjer so opravili 33 vzponov IV, V in VI težavnostne stopnje. Najpomembnejši vzponi: Rumeni raz, Comicijeva diretisima v Punta di Frida, SV raz zahodne Cine, Preussova poč.

Na vseh straneh
Alpinisti iz Domžal in Mengša so konec julija plezali v okolici Chamonixa. Peterica je prečila masiv Mont Blanca v 10 urah, dva pa sta se po normalni poti povzpela na vrh. Miro in Janez Šušteršič sta v 14 urah preplezala Contaminovo smer v Aigille Verte (V) in desni greben v Col des Cristaux (II), Vrankar, Iglič in Veselko pa so v treh urah preplezala Simmondovo smer v SV steni Les Courtes (III).
Milan Jazbec in Miro Štebe sta v Visokih Tatrah preplezala sedem smeri IV do V stopnje, preteklo nedeljo pa sta ponovila Klubsko smer v Planjavi v 5 urah. V nedeljo sta Miro in Janez Šusteršič preplezala prvenstveno smer v Vršičih (levo od Kamniške).
V Vršičih sta preplezala novo smer Franci Vrankar in Miro Šušteršič - Mengeška smer v stebru, desno od Kamniške, katere posebnost je nihajna prečnica iz stebra v steno (ocena V+).

  07.08.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti