Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski vestnik - september 2013

Planinski vestnik: Tema meseca: Zgodovina / Hohenwart in Kocbek / Intervju z Nežo Maurer ter Luko Stražarjem in Nejcem Marčičem / Bivakiranje z Anžetom Čoklom / 60-letnica Slovenske planinske poti / Dehidracija v gorah ...

Uvodnik: Plezalni ali otroški vrtec. Mateja Pate

ZGODOVINA
Začetki gorskega turizma na Slovenskem. Ko turisti še niso bili "turisti". Matija Turk
Uradni prvopristopnik na Mangart. Franc Hohenwart (1771-1844). Dušan Škodič
Trojna obletnica Frana Kocbeka. 150 let od rojstva pionirja planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dušan Škodič

INTERVJU
" Vedno sem poljubila prvo markacijo". Neža Maurer. Manca Čujež

ČAS, KI MINEVA
Jože Rozman - bliskovita parabola vzporednih svetov. Dušan Jelinčič

NEZNANI JULIJCI
Gora v senci Montaža. Jof di Miez, 1974 m. Matija Turk


Z NAMI NA POT
Gora v objemu Trente. Bavški Grintavec. Gorazd Gorišek
Opisi:
Bavški Grintavec, iz vasi Soča. Gorazd Gorišek
Bavški Grintavec, iz Zadnje Trente. Gorazd Gorišek
Bavški Grintavec, iz Bavšice. Gorazd Gorišek
Bavški Grintavec, iz Zadnje Trente po panoramski poti. Gorazd Gorišek

Z NAMI NA POT
V zavetju pohorskih gozdov. S kolesom na vzhodno Pohorje. Marjan Pučnik - Maac
Opisi:
Mariborsko Pohorje. Marjan Pučnik
Glažuta. Marjan Pučnik
Črno jezero. Marjan Pučnik
Rogla. Marjan Pučnik


NOČ IMA ČAROBNO MOČ
Sam, v dvoje ali troje. Spanje na vrhovih gora. Anže Čokl

PISMO STALNE DOPISNICE
Še sem živa! Nada Kostanjevic

PIRENEJI
Cvetlični vrt ob jezerih. Andora. Marjan Bradeško

VEZNE PLANINSKE POTI
Častitljiva starost Slovenske planinske poti. Praznovanje 60-letnice. Zdenka Mihelič

OBLETNICA
Julius Kugy še danes združuje ljudi. Šestdeset let od postavitve spomenika v Trenti. Zdenka Mihelič

PLEZALSKI DOPUST
Družinske plezalske počitnice v Nemčiji. Frankenjura. Vesna Pavlovič

ŠPORTNO PLEZANJE
Medalje za naše plezalke in plezalce. Vrsta uspehov naših tekmovalcev. Marta Krejan

GORSKA MEDICINA
Dehidracija v gorah. Vzroki, preprečevanje, zdravljenje. Julija Pečjak

INTERVJU
''Če ne bi plezal, bi bil astronavt!'' Luka Stražar in Nejc Marčič. Maja Duh

VARSTVO NARAVE
Najhitrejša ptica. Sokol selec. Dušan Klenovšek

NOVICE IZ VERTIKALE
NOVICE IZ TUJINE
LITERATURA
DEJAVNOSTI PZS
TNP
V SPOMIN


Uvodnik: Plezalni ali otroški vrtec?

V eni od prejšnjih številk smo pisali o težavah, ki jih povzroča velika obleganost nekaterih naših plezališč. Ta je v zadnjih letih postala splošen pojav in marsikaterega plezalca odvrača od obiskovanja nekoč priljubljenih plezalnih vrtcev, ki se poleg tega vedno bolj spreminjajo v nekakšne otroške vrtce. Obiskovanje plezališč z otroki, tudi s tistimi najmlajšimi, je očitno postalo nekaj zelo vsakdanjega. Že dolgo razmišljam, kako bi se opredelila do tega početja. Sem namreč v precepu. Če bi se moje življenje odvilo drugače, kot se je, bi bila najbrž ena od tistih, ki nosijo dojenčke pod stene, jih gugajo na vejah dreves in zabavajo s plezalnimi kompleti - in verjetno bi se mi to zdela najbolj normalna stvar na svetu. Morda pa mi dejstvo, da tega nisem nikoli počela, omogoča, da na zadevo pogledam nekoliko bolj objektivno, z distance. V teh nekaj letih, odkar me nekdo kliče mama, sem tudi razčistila sama s seboj glede znatno manjše plezalske aktivnosti: zaradi otrok se ne počutim prikrajšano za užitke v vertikali. Daleč od oči, daleč od srca! Seveda mi to še vedno zaigra, ko primem za skalo in se razgledujem z vrhov, kadar je za to priložnost, le tista prejšnja huda nuja se je nekam razkadila ... Čeprav sem si, priznam, življenje z otroki slikala precej drugače. Še vedno se slišim, kako sem kolega, ki je bil v pričakovanju prvorojenca ves na trnih, kako bo potem z njegovim plezanjem, hrabrila z besedami, da ne bo kaj dosti drugače, saj gre otrok vendar tja, kamor gredo starši! Danes se ob tem le še namuznem ... kajti to je sicer seveda povsem mogoče, a vprašanje, za kakšno ceno.
Otroci pač obrnejo svet na glavo, pa če to hočemo ali ne. Od trenutka, ko ugledajo luč sveta, nas postavljajo pred različne zahteve in potrebe, ki se pogosto tepejo z našimi. Vendar pa - zakaj bi pravzaprav morali postavljati svoje potrebe pred dojenčkove? Spomnim se besed prijateljice, ki mi je v enem od trenutkov slabosti, ko sem zapadla v samopomilovanje, dejala, da s poskušanjem vklapljanja dojenčka v življenjski slog odraslih iz predotroškega obdobja ne pridobiš prav nič. Če mi je takrat to dišalo po slabi tolažbi, mi danes po modrem nasvetu, ki se mi zdi povsem na mestu. Narava si ni zastonj izmislila nekaterih pravil in zakonitosti, le ljudje ji očitno ne znamo več dobro prisluhniti. Lahko bi se vprašali, kaj ima dojenček od tega, da v vozičku ali gugajoč se v lupinici na drevesu ždi pod steno, medtem ko se njegova starša spopadata z vertikalo. Najbrž je sicer vseeno bolje, da je v naravi namesto v nakupovalnem središču, in morda bodo že v bližnji prihodnosti ugotovili blagodejne učinke obiskovanja plezališč v najnežnejši dobi za razvoj fizičnih in umskih sposobnosti, kdo ve. In kaj imata starša od tega, ko se njun prestolonaslednik v svojem naslanjaču glasno upira in zahteva pozornost? Razen živčnosti ter padca osredotočenosti na plezanje in varovanje najbrž ne prav dosti.
Poleg tega ob prisotnosti otrok, ki so "ugnezdeni" preveč blizu sten, postanejo raztreseni tudi drugi plezalci v plezališču. Oni dan sva o tem slučajno govorila s kolegom, veteranom na plezalni sceni. "Saj ni treba, da mu ravno pade skala na glavo," je dejal. "Kaj pa, če se meni, ki sem bolj neroden, izmuzne iz rok komplet? Če mu z desetih metrov prileti na glavo, to tudi ni več nedolžna stvar." In nesreče se dogajajo. Ena hujših in medijsko odmevnejših se je pred nekaj leti pripetila hčerki znanega ruskega plezalca Salavata Rahmetova. Med plezanjem se mu je odlomil velik skalni blok in padel na njegovo takrat petletno hčer, ki je zaradi tega utrpela tako hude poškodbe, da so zahtevale več težkih operacij, med drugim amputacijo dlani. To je seveda ekstremen primer, ampak za življenje z neizbrisljivim občutkom krivde bi bila najbrž dovolj že blažja nesreča. Ne želim prepričevati prepričanih, saj je vsak svoje sreče kovač, mečem le kost za glodanje - bi lahko živeli s tem?

Mateja Pate

Kazalo objav v vseh letnikih PV

Arhiv PV: objava celotnih številk (PDF)


Mogočni Bavški Grintavec nad Trento, v ospredju Vrsnik
Foto: Oton Naglost

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Planinski vestnik - september 2013"

Tadej Debevec,

Bom malo poglodal....

Problematika (pre)obremenitve plezališč je vsekakor vredna konstruktivne razprave. Da so v zgornjem uvodniku omenjeni prestolonasledniki razlog občasne prekomerne (vsaj zvočne) obremenjenosti določenih plezališče je dejstvo. Osebno se ne bi spuščal v razloge, zakaj se nekdo odloči za obisk plezališč z otroci (jih je precej, kot tudi argumentov proti) mislim pa, da je pri tem potrebno upoštevati naslednje:

1. Varnost otrok v plezališču je izključno skrb njihovih staršev. Če nekdo izbrane smeri zaradi otroka ne more plezati normalno (se mu zdi, da so otroci preblizu in je za njih nevarno ipd.), naj to informacijo kulturno zaupa staršem.

2. Otroška igra in prehranjevanje v plezališčih ne sme puščati nobenih trajnih sledi (vključno s smetmi, barvami, iztrebki itd..)

3. V določenih plezališčih bodo plezalci (tudi tisti, ki imajo radi mir in divjino) skoraj vedno deležni otroškega zvočnega nadlegovanja. Včasih je vzdrževanje miru za starše misija nemogoče. Razumem, da nekatere to moti (je popolnoma razumljivo) in najbolj očitna rešitev je obisk mirnih plezališč (jih je mnogo), predvsem v obremenjenih terminih. Po enem obisku Črnega Kala na topel zimski vikend je verjetno vsakomur jasno, da tam med plezanjem ne bo poslušal šelestanje drevesnega listja ...

4. Nesreča (na žalost) nikoli ne počiva in tega se tudi v plezališčih ne da izključiti. Prepričan pa sem, da se lahko, ob upoštevanju osnovnih varnostnih vodil (in ustrezni izbiri plezališča), možnost za nezgode otrok zmanjša na minimum oz. izenači z drugimi dejavnostmi v naravi in mestih. Tudi občutek krivde verjetno ne bi bil nič drugačen, kot ob nezgodi na cesti.

Menim, da bo plezanja v plezališčih z otroci vedno več, saj je to logična posledica vsesplošne in rastoče popularizacije plezanja v zadnjem času. Poleg tega lahko, po mojem mnenju, nudi družinski obisk plezališča prijetno izkušnjo za vse deležnike (starše, otroke in mogoče celo druge plezalce, ki ravno ne sovražijo mladine :)). Glede na navedeno, bi veljalo oblikovati določena vodila, ki bi jih potem skušali zasledovati (vključno s seznamom plezališč, kjer obiskovanje večjih družinskih skupin ni problematično). Predvsem, ker ponekod otroci res močno doprinesejo k celotnemu impaktu obiskovalcev plezališč in lahko vznemirijo tudi lokalne veljake.

Srečno in mirno plezanje vsem.

Pa še moj disclaimer konfliktov: Včasih tudi sam z otroci zaidem v kakšno plezališče. Bil sem tudi udeleženec družinskih plezalnih počitnic v Frankenjuri o katerih piše Vesna v tej številki PV :)


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti