Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

CPD za BMG

Klemen Gričar, gorski vodnik: V nedeljo sem vodil enodnevni licenčni tečaj (Continuing Professional Development = redno strokovno izpopolnjevanje) za British Mountain Guides

Zjutraj smo se dobili v hotelu Le Vert v Chamonixu. Predelali smo program in se opeljali v Les Praz v helikoptersko enoto PGHM (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne), kjer so nam pokazali reševalni helikopter Eurocopter EC145 in predstavili reševanje z njim.

Zelo zanimiva in uporabna dejstva podana iz primerov reševanj poklicnih reševalcev (večina jih je tudi gorskih vodnikov). Na dan v glavni sezoni imajo 5 - 10 reševanj. Centri 112 Chamonix - Aosta so direktno povezani in glede na vremenske razmere rešujejo Francozi ali Italijani. Pri večjih akcijah sodelujejo skupaj.
Odkar se je podrl Bonattijev steber v Les Drus (Aiguille du Dru) ne rešujejo več z "long line". Na helikopteju imajo v vitlu 90 metrov žične vrvi in s tem pridejo v vse stene, tudi v Grandes Jorasses in Les Droites. Rešujejo tudi ponoči, če je življenska ogroženost, uoprabljajo "night vision" opremo in reflektor pod helikopterjem.

Potem smo se odpravili v plezališče Les Gailland, kjer smo praktićno predelali reševanje ponesrečenega v steni, razmerja 3:1, 5:1 za dvig enega in dveh na vrvi, prehod naveze čez nevarno ledeniško razpoko, spust klientov na vrveh - prehod vodniškega vozla skozi polbičev vozlel skozi vponko.

Teoretečno smo po kosilu predelali odnos gorskih vodnikov z mediji (podajanje informacij ob nesrečah), vsebina torbice za PP - praktične izkušnje, uporaba Diamox tablet na vzponih v Alpah. Matt Dickinson je pokazal slike z reševanja izpod plazu v Tignes, jaz pa predavanje Reševalne akcije GRS, ki sem se jih udeležil v zadnjih deset letih.

Licenčnega tečaja so se udeležili le štirje vodniki, čeprav je bila napovedana večja udeležba; kar nekaj jih je odpovedalo zaradi še vedno trajajoče letne sezone vodenja.
Pristop udeležencev je bil zelo profesionalen, uporabljali smo kvalitetno in moderno opremo, kar je bilo tudi za pričakovati navsezadnje smo vsi poklicni gorski vodniki.

Klemen Gričar  

 ...09.2013
 

 

6 komentarjev na članku "CPD za BMG"

Klemen Gričar,

Gregor ali poznaš skalo oziroma ali si že plezal v Les Gailland?


Klemen Gričar,

Seveda gorski vodniki uporabljamo čelade. Načeloma tam kjer obstaja večja možnost, da kaj pade na glavo. Recimo pri vzponu na Mont Blanc od koče Tete Rousse do Gouter koče. V zadnji koči jih ponavadi pustimo, ker na Dome de Gouter in vršni del Mont Blanca ni večje nevarnosti padanja kamenja oziroma ledu. Kot je ponavadi rekel (žal že pokojni Remy Lecluse), ko je videl plezalce brez pasov in vrvi na ledenikih in s čeladami (tudi Slovence sem že srečal): poglej ne uporabljajo ledeniške naveze, nosijo pa čelade ali se bojijo, da jim bo nebo padlo na glavo. Mislim povedati, da se glede na situacijo in teren odločamo katero opremo bomo uporabljali.

V plezališčih ne uporabljamo čelad, razen če so več raztežajne smeri ali če je kdo nad nami. Plezališče Les Gaillands je zelo obiskano. Vsak dan pleza več kot sto ljudi. Vsi smo že plezali v tem plezališču, ga poznamo zato smo se odločili, da bomo brez čelad. Kot gorski vodniki odgovarjamo sami zase. Drugo je, če delamo s klienti. Upam, da sem razumljivo razložil, v kolikor ste še v dvomih se pridružite gorskim vodnikom na turah tečajih in boste izvedeli še več.


Igor Pavlič,

Kolikor vem, čelade niso namenjene le zaščiti pred padajočimi predmeti in ljudmi, ampak tudi zaščiti glave, če pada lastnik le-te. Noben motorist ne nosi čelade, ker bi se bal padajočih predmetov. Če padeš v špaltno ali kje v steni zanihaš ali kakorkoli padeš ter ravno ni tvoja začetna točka kak visok previs, je verjetnost udarca v glavo med padanejm in pri pristanku seveda še kako možna. Zato nekateri nosijo čelade tudi zaradi takšnih razlogov. Kakšna pa je uradna doktrina?


Igor Pavlič,

SAmo da spomnim, če koga zanima, kaj so o čeladah zapisali "poznavalci: http://www.gore-ljudje.net/novosti/43825/


Jan Podgornik,

Plezalne čelade so žal namenjene le zaščiti proti udarcu od zgoraj. Dodatno so testirane še s pol manjšo silo pod kotom 60 stopinj. Ne nudijo pa skoraj nobene zaščite pri pravih udarcih s strani. Primerjava z motoristično čelado se mi ne zdi primerna saj so te podvržene drugačnim standardom.


Gregor Rozman,

Lahko bi imeli tudi kakšno "manj moderno ali kvalitetno" čelado na glavi, še posebej ker ste poklicni gorski vodniki. Pa brez zamere.

Pozdrav.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti