Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdaj se je pričelo planinstvo na Jesenicah?

Železar (1963): V 31. številki »Železarja« je na 13. strani objavljen članek pod naslovom: »Za 40 let PD Jesenice — nov Tičarjev dom«.

V članku pisec razpravlja, da jeseniško Planinsko društvo ob 40. obletnici obnavlja Tičarjev dom, v katerem bo za vse ljubitelje gora dovolj prostora. Prepričan sem, da je članek pisal človek, ki dobro pozna razvoj planinstva na Jesenicah in je verjetno blizu odbora za proslavo 40-letnice Planinskega društva Jesenice. Zato izražam željo v imenu članov PD »Prijatelj prirode,« da se v to proslavo vključi tudi obletnica ustanovitve društva »Prijatelj prirode«, ki je bilo ustanovljeno na Jesenicah že leta 1913.
Društvo »Prijatelj prirode« so ustanovili jeseniški delavci — marksisti, ljubitelji gora, da v njem razvijajo čut in ljubezen do planin. Imeli so podoben program kot Planinsko društvo Jesenice s to razliko, da je njihov program slonel na idejah znanstvenega socializma.
Društvo »Prijatelj prirode« pa ni bilo samo lokalnega značaja, pač pa v sklopu koroškega okrožja, ki je imel podružnice v vseh večjih industrijskih centrih bivše Kranjske in Koroške. Naj na tem mestu navedem članek objavljen v marksističnem dnevniku »Zarja«, dne 30. maja 1914. leta pod št. 841, da se iz njega vidi delo društva »Prijatelj prirode«.

IZLET NA GOLICO — Kakor smo že na kratko poročali, prirede podružnice društva »Prijatelj prirode«, združene v okrožja Koroška, velik okrožni izlet na Golico. Ker pripada tudi gorenjska jeseniška podružnica temu okrožju, zahteva naša čast, da pokažemo tudi slovenski delavci, da se zanimamo za prirodo in za naše lepe planine. Izlet se vrši v nedeljo 31. maja 1914. leta. Zbirališče ob 5.45 zjutraj pred glavnim kolodvorom, nakar se odpeljemo z vlakom, ki odhaja ob 6 uri na Gorenjsko do Jesenic, kjer se združimo z jeseniškimi sodrugi, ki so prevzeli vodstvo. Skupno z njimi odidemo na Golico, se sestanemo s sodrugi, ki pridejo na Golico s koroške strani. Izlet se vrši v vsakem vremenu.

Uspešno delovanje društva »Prijatelj prirode« na Jesenicah pa je prekinila prva svetovna vojna. Delo planinskega društva »Prijatelj prirode« pa je zaradi objektivnih razmer počivalo polnih 17 let in šele 31. maja 1931 ponovno zaživelo. V njem so se zbrali vsi vidni jeseniški revolucionarji in prvoborci. Od Jožeta Gregorčiča, Poldeta in Viktorja Stražišarja pa do pesnika in pisatelja Toneta Čufarja. žal pa je oblast ze 3l. oktobra 1931 razpustila društvo po čl. 2-3 z utemeljitvijo, da nima društvo pravice zveze z inozemskimi društvi. Ta zveza, piše dalje v odloku, se je posebno očitno pokazale dne 14. 7. 1931, ko so se člani tukajšnjih podružnic društva »Prijatelj prirode« sestali na gori Stol ter je bilo samo pazljivosti oblasti pripisati, da ni prišlo do nedovoljenih skupnih manifestacij. Iz omenjenega odloka je razvidno ,da so člani društva »Prijatelj prirode« na Jesenicah prirejali mednarodna srečanja in potom planinstva utrjevali mednarodne vezi. Zaradi prisilne prekinitve njegovega delovanja pa ni moglo vzpostaviti posameznih gorskih postojank, kot je to primer pri Planinskem društvu Jesenice, ko je ves čas od ustanovitve lahko neprekinjeno delovalo. Vendar menim, da je prav, če bi v proslavo vključili tudi delovanje društva »Prijatelj prirode« in se s tem oddolžili pionirjem in revolucionarjem na polju alpinizma.

Franc Škrl
Železar, 7. september 1963
 

   Železar

 

 07.09.1963

 

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti