Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Triglavska koča na Kredarici

  28.08.1903

dLib.si

petek, 28. avgust 1903, ob 18:58, Boris Štupar, ogledov: 1066

Slovenec (1903): 25. in 26. avgusta je bilo na Kredarici kanonično obiskanje Triglavske kapele.

G. dekan Novak je šel z domačim župnikom skozi Vrata po strmi novi, izvrstni Tominšekovi poti na steni Cmira iz Begunjskega vrha na Kredarico 2515 m. 26. je bila sv. maša, katere se je udeležilo več turistov.
Snega je letos nenavadno malo. Turistov v Triglavski koči je bilo letos do 26 avgusta 240, med njimi mnogo Nemcev in odličnih oseb.

Desetletnica »Slovenskega planinskega društva«
»Slovensko planinsko društvo« praznuje letos 10 letnico svojega obstanka. Društvo je nameravalo to važno slavlje praznovati v Vratih in ž njim združiti
otvoritev novega doma v Vratih. Ker pa ta stavba zaradi nepričakovanih ovir ne bo pravočasno dodelana, se bo novi dom otvoril prihodnje leto; 10 letnica pa se bo slavnostno praznovala meseca oktobra letos v Ljubljani ter se pri ti priliki priredi večja veselica. Dan in spored naznanili bodemo
pozneje.

Slovensko planinstvo
Desetletnica »Sloven. Planinskega društva«.
Osrednji odbor je sklenil v seji dne 24. t. m. praznovati desetletnico društvenega delovanja oktobra meseca v Ljubljani. Glavni točki programa bosta slavnostni občni zbor in velika ljudska veselica.
Za gradnjo »Krnice« v Zajezeri je dovolilo vis. c. kr. železniško ministerstvo
kot prispevek za l. 1903 200 K.
Otvoritev novega pot a iz Vrat na Kredarico se bo slovesno vršila dne 6. septembra, odhod iz Ljubljane ob petih zjutraj, ob pol osmih sveta maša na Dovjem, potem odhod v Vrata. V Vratih postanek v Aljaževi koči. Popoldne otvoritev novega pota in po njem polazek na Kredarico v kočo. Drugo jutro   ob štirih pohod na vrh Triglava. Povratek v kočo in zajutrek. Odhod črez Fužine na Bohinjsko jezero in v Bohinj. Povratak iz Bohinja v Ljubljano dne 8. septembra. Aljažev dom v Vratih in Kamniška koča na Kamniškem sedlu se ne otvorita letos, nego šele drugo leto ob začetku izletne dobe. Stavb nikakor ni mogoče še letos dovršiti.
Obletnica otvoritve Jurkove koče na Lisci (947 m) bo dne 6. septembra t. l. Dohod od Zidanega mosta v treh urah.
Novo planinsko kočo zgradi »Slovensko planinsko društvo) pod Razoro.
V Triglavskem pogorju je bilo do 24. t. m. v koči na Kredarici 200, v Vodnikovi
na Velem polju 70, v Aljaževi v Vratih 90 turistov.
Amater fotografi »Slov. plan. Društva« prirede letos peto tekmovanje.

Slovenec, 28. avgust 1903

eXTReMe Tracker