Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 08.09.1977

  08.09.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

četrtek, 8. september 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 864

Delo, Šport: ... Prvenstvo bratov Štremfelj

V soboto, 27. avgusta, sta Andrej in Marko Štremfelj (AO Kranj) preplesala novo smer »po špranji« v severni steni Dolgega hrbta, desno od smeri Šimenc-Škarja. Ocenila sta jo s V (ena dolžina, ostalo IV, proti vrhu pa II-III), A1-2, 450 m. 3. m 4. t. m. pa sta preplezala še smer »Čebelica« v SV steni Frdamanih polic, levo od Poldačeve. Nova smer vodi po značilnih počeh in zajedah v srednjem delu previsne stene. Ocena VI (tri dolžine, ostalo V), A1-2, višina samostojne smeri (do združitve s smerjo Jesih-Potočnik) 450 m. Čistega plezanja je bilo 22 ur, bivakirala pa sta po osmih raztežajih, sredi najbolj previsnega dela in na skrajno neudobnem mestu. V steni sta pustila le pet klinov, najtežja mesta (gladke poči) pa so brez pravih možnosti za varovanje.

Prvenstvena v Brani
V nedeljo so brata Šušteršič, Vanda Reščič in Franci Vrankar (vsi AO Mengeš) preplezali novo smer v zahodni steni Brane, levo od smeri Humar-Škarja iz leta 1975. Ocena: spodnjih 400 m IV+, dve mesti V, A1, zgornjih 500 m pa I-II. Plezali so 7 ur in jo imenovali v spomin na Marijo Kapljo, ki se je pred dvema letoma ponesrečila med sestopom s Skute.

Gorenjska smer v Avstriji
V soboto. 27. avgusta, sta Zvone Andrejčič (Radovljica) in Željko Perko (Tržič) v petah urah preplezala novo smer v severni steni Zelenjaka (vzhodni vrh Vrtače) z avstrijske strani. Višina stene je 700 m, ocena pa -IV.

Prvič v vzhodni steni Pihavca
V soboto in nedeljo sta člana Akademskega AO Rudi Kotnik in Davorin Žagar preplezala vzhodno steno Pihavca nad Bavšico, kjer doslej nismo zabeležili vzponov (preplezan pa je bil greben). Višina stene je okoli 400 m, smer pa sta ocena s IV do V.

Aschenbrennerjeva smer po 19 letih
2. in 3. avgusta 1958 sta Stane Jurca in Vid Mesarič (oba prvič) preplezala Aschenbrennerjevo smer v Travniku, ki je tedaj veljala še za več kot »veliko alpinistično maturo«. Toda v zgornjem delu sta zašla in izplezala še varianto, ki je bila doslej le enkrat ponovljena. In sedaj, po 10 letih je Vid Mesarič (AAO) v navezi z Marjanom Manfredo (Matica) Aschenbrennerjevo smer še enkrat ponovil (v torek, 6. t. m.), in to v pičlih 8. urah. Izdamo naj še, da je Mesarič star že 44 let in je profesor na VŠTK v Ljubljani in da se v zadnjem času veliko ukvarja s treningom alpinistov.

Iz šaleškega AO
Naveza Ivan Lesjak (Celje) in Mišo Čulk (ŠAO) 14. avgusta le nista ponovila »obraza« v Sfingi, kot smo poročali, ker sta se zaradi dežja sredi smeri morala obrniti, preplezala pa sta Prusik-Szalayevo smer v celoti. Pet dni kasneje je ista naveza preplezala Modec-Režek v Štajerski Rinki in (še isti dan) direktno v Mrzli gori. 25. avgusta sta ta dva plezalca v pičlih dveh urah ponovila Herletovo smer v Ojstrici, naslednji dan pa v 7 urah Aschenbrennerjevo v Travniku.
V nedeljo so v Herletovi smeri praznovali nevsakdanjo obletnico. Dušan Kukovec, ki jo je ponovil v navezi z Lojzom Golobom, je namreč prvič to smer preplezal pred 20(!) leti. Z njima sta plezali še navezi Jošt-Vodišek ter Lenar-Ošep. Čulk je v navezi z Lihtenegerjem preplezal Skalaško s Čopovim stebrom, Grudnik-Rošar-Vovk Mihovo v Raduhi, Igor Knez (ŠAO) in Jože Zupan (Celje) pa Levo v Dedcu, Čanžek (Celje) in Mesarec sta v soboto ponovila Vzhodno v Mali Rinki, Palir, Dolžan (oba Celje) in Mesarec pa so v nedeljo opravili (4 ure) prvo ponovitev »Mišnice« v Turski gori.

Ponovitve
Lado Vidmar (šmarna gora) je v soboto in nedeljo sam opravil kar sedem ponovitev smeri v ostenjih Male in Velike Mojstrovke ter v Nad Šitom glavi. Vanja Matijevec in Miha Pučko (prav tako Šmarna gora) pa sta v nedeljo ponovila »Kranjsko smer« v Nad Šitom glavi (levo od zajede). Stane Belak (Matica) in Tone Škarja (Kamnik) sta v nedeljo opravila (drugo) ponovitev Jernejevega stebra v Dolgem hrbtu. Rupnik in Petkovšek (AS Logatec) sta ponovila Hudičev steber v Prisojniku, ki ga je za njima v treh urah preplezal še načelnik sekcije Vinko Mlinar. Tine Mihelič in Rok Kovač (oba AAO) pa sta opravila (verjetno četrto) ponovitev Levega stebra v Velikem Draškem vrhu (7 ur).

Oznake: ALP, AN, PrV
eXTReMe Tracker