Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.08.1977

Delo, Šport: ... 26 prvenstvenih v Taurusu

Kratka novica iz Turčije govori o izredni aktivnosti članov 2. mariborske alpinistične odprave »Taurus 77«. Sporočajo, da so se vrnili v dolino vsi čili in zdravi in da imajo za seboj kar 107 vzponov ter pristopov. Od teh je bilo 26 prvenstvenih.

Štiri dolomitske smeri
Iz italijanskih Dolomitov sta se vrnila Tine Mihelčič in Jože Žumer, člana Akademskega AO iz Ljubljane. Žal jima je izredno slabo vreme prekrižalo večino načrtov, vseeno pa sta opravila štiri lepe vzpone. 16. t. m. sta preplezala 1500 m visoko severno steno (najvišja dolomitska) Monte Agner po smeri Jorisa (V, 10 ur). Naslednji dan pa sta v sosednjem Armenskem stolpu (Torre Arme na) preplezala še Tissijevo smer (V, 400 m, 3 ure). Iz skupine Pala sta potem odšla pod Civetto, kjer pa so bile severne stene zasnežene in na normalne vzpone ni bilo vredno niti pomisliti. Več možnosti je bilo v južnem ostenju. Plezala sta v presledkih, ko ni deževalo in 18. t. m.
ponovila smer Andrich-Fae (V+ , 400 m, 3 ure) po JZ razu Torre Venezia, dan kasneje pa še Soldajevo smer v Torre Babela (V+, 300 m, 4 ure).

Idrijčani v Franciji
Letos so v montblanško pogorje odpotovali tudi člani AO Idrija: Peter Poljanec, Danilo Sedej, Leo Svetličič ter Cveta in Emil Tratnik. Opravili so prečenje Mt. Blanca (Bionnassay-Midi), se povzpeli na Argentiere, preplezali ozebnika Whymper in Couturier in še nekaj smeri v Aig. l’M.

Zagodel jim je dež
Čeprav je tudi v zadnji dneh veliko alpinistov načrtovalo vzpone doma in na tujem, ni novic o pomembnejših. Poročajo kvečjemu o čakanju v planinskih postojankah in jezi nad slabim vremenom.
Z zamudo pa smo izvedeli o ponovitvi naveze Stane Belak-Marjan Manfreda (AO Matica). 13. t. m. sta ponovila redko ponavljano direktno na Tschadov steber v Travniku.

Katedra za alpinizem
Alpinizem se vse bolj uveljavlja v športnih krogih, čeprav dileme o tem ali je ali ni šport, oziroma ali prevladujejo bolj druge komponente, še ostajajo. Toda eno je jasno: brez športne vadbe in sistematičnega treninga si danes vrhunskega plezalstva ne moremo več predstavljati. To pa je tudi vzrok, da vse številnejše šole za telesno kulturo ustanavljajo katedre za alpinizem. Pred kratkim so jo osnovali v Krakovu. Vodi jo docent dr. Richard Kozlov, znan alpinist in raziskovalec Hindukuša.

Zzmajem z vrha Elbrusa
Viktor Ovsjanikov, mojster alpinizma in kandidat fizkalno-matematičnih znanosti, se je z zmajem spustil z vzhodnega vrha Elbrusa (5621 m) do »Zavetišča enajstih« (4200 m). V 20 minutah je preletel okoli 12 km in s tem postavil sovjetski rekord. Njegov zmaj tehta 17 kg.

Proslava jubileja na Peci
Planinsko društvo Mežica vabi vse ljubitelje planin na proslavo 50-letnice društva, ki bo v nedeljo, dne 28. avgusta, ob 11. uri na Peci.

Zaloge vodnika kopne
V pisarni PD Kranj so nam povedali, da zaloge plezalnega vodnika »Ravenska Kočna«, ki so ga izdali sredi letošnjega leta, naglo kopnijo in da priporočajo AO, ki tega še niso storili, da ga čim prej naroče za svoje člane. Kakšen pomen ima, pa naj lepše kažejo vse številnejše ponovitve smeri v ostenjih nad Jezerskim, kjer so še do nedavnega plezali le redki, čeprav je k temu seveda precej prispevala tudi nova koča na Ledinah..

Atlas planinskih postojank
Nemška založba Geo-Buch (8000 München 22, Liebherrstr 5) je te dni izdala zanimiv informator o postojankah v Bavarskih Alpah, v Avstriji, na Južnem Tirolskem in v Sloveniji. Pri sestavi so sodelovala številna društva, organizacije in posamezniki.
V njem je sicer še precej napak (posebno tiskarskih), toda te bo v naslednjih izdajah prav gotovo lahko odpraviti. Moti nas ponekod le imenoslovje, ki je prirejeno nemškemu turistu, posebno stara nemška imena (npr. Vosshütte za Erjavčevo kočo, Deschmannhaus za Staničev dom itd.), pa čeprav so navedena v oklepajih. Je pa to ličen in sodobno zasnovan vodnik formata, 12 x 211,5 cm, ki ima 245 strani in posebej še 60 enostranskih večbarvnih zemljevidov. Podatki so nanizani ob simbolih v telegrafskem slogu, vrstni red postojank pa je abeceden (s pravilno uporabo naših šumnikov) po gorskih skupinah.

  25.08.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti