Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 11.08.1977

 11.08.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

četrtek, 11. avgust 1977, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1015

Delo, Šport: ... Novice izpod Hidden Peaka

Kje je ta čas tržiška odprave »Karakorum 77« ne vemo natanko, sklepamo pa, da niso več daleč od domovine. Iz Rawalpindija so menda krenili 5. t. m. in če bodo za pot domov potrebovali toliko, kolikor so vozili tja grede (11 dni), bodo doma v ponedeljek ali torek. Iz pisem, ki so jih pisali še iz baze in so do nas potovala mesec dni, pa smo vsaj delno rekonstruirali, kako je bilo gori.
22. julija so ob pomoči 99 nosačev prispeli v bazo (5100 m) na ledeniku Baltoro Takoj naslednji dan je stal pod JZ grebenom »Skrite gore« tabor I (5500 m), 28. junija tabor II (6200 m), 2 julija tabor III (6750 m) in 7. julija tabor IV (7609 m). Iz zadnjega tabora sta potem 8. julija Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik dosegla 8068 m visoki vrh in iz tega se je dva dni kasneje odpravil Drago Bregar v prerano smrt.
In še zanimiv odstavek iz pisma vodje odprave Janeza Lončarja (pisal je 7. julija): »Upamo, da bo vreme držalo in da bo vrh naš. Sicer pa imamo obupno garanje. Odrekel je še edini nosač, ki je lahko nosil do tabora I, tako da je tudi ves transport na naših ramah. Zdravje moštva pa je v redu. Iz baze načrtujemo povratek 20. julija.«

Steber jutranje zarje
Iztok Tomazin in Vili Vogelnik (oba AO Tržič) sta v soboto in nedeljo rešila še enega zadnjih problemov Ravenske Kočne. Nova smer po teka po izrazitem stebru med »Jubilejno« in smerjo Šimenc-Škarja v severni steni Dolgega hrbta. Plezala sta 15 ur in bivakirala tri dolžine pod izstopom. Ocena VI, večina V in V+, višina stene 500 m. Za smer je značilno prosto plezanje v mestoma krušljivi skali. V steni je ostalo sedem klinov.

V Dolomitih
Željko Perko (Tržič) In Marko Štremfelj (Kranj) sta se iz Dolomitov vrnila z dvema odličnima ponovitvama. 2. t. m. sta v 14 urah preplezala Direktno smer (Ghedina -Lacadelli -Lorenzi) v Cima Scotoni (ocena VI, A2, 500 m), tri dni za tem pa sta v 10 urah ponovila še smer Cassin-Ratti v Zahodni Cini. Tudi ta smer ima enako oceno, čeprav v nekaterih vodnikih za obe še vedno piše VI+. Prva pa je še nekaj let nadaj veljala kot najtežja v Dolomitih.
In še dva celjska vzpona 31. julija sta Palir in Žuntar ponovila Via Mariam (V) v Cinque Torri, 6. t. m. pa Gabrovšek in Gusti Lenar Dibonov raz v Veliki Cini.

Prvenstvene smeri
28. julija so Franci in Peter Markič ter Marko Štremfelj (vsi AO Kranj) preplezali novo (Decovo) smer v SZ steni Velike Babe. Ocena III, več raztežajev I in II, 600 m, 4 ure. Zelo lepa smer v centralnem delu (levo od Postopaške smeri), prosto plezanje v odlični skali.
4. t. m. sta Rado Mrdjenovič (Domžale) in Tone Urbanija (Mengeš) v štirih urah preplezala novo smer v Planjavi, poleg »Sešetre«. Smer je visoka okoli 300 m v njej sta ostala dva klina, ocena pa je V v spodnjem delu, zgoraj II.
Zadnjo nedeljo sta Stane Belak in Tone Sazonov (oba Matica) plezala v Škrlatici, med Centralno (424) in Skalaškim stebrom (425), želeč končati lani preplezano smer v spodnjem delu stebra. Čeprav ju je na koncu presenetila
sodra, sta plezala le pet ur, ocenila pa sta vzpon s IV-V. Toda - dolžino vrvi pod robom stene sta našla možica (spodaj nič!). Kdo kaj ve?
Iz bohinjske Srednje vasi se je oglasil Marko Šurc, načelnik AS »Pršivec« s seznamom kar petih novih smeri v Jezerskem Stogu, med katerimi doslej še nobena nima ponovitve. Letos 27. marca je v navezi s Pavlom Odarjem in Marjanco Kovačič preplezal »prečenje« (II, 200 m, pol ure), tl. junija je sam opravil »Prehod« (III, 160 m, 1 ura). 2. julija sta Odar in Šurc preplezala Opoldansko smer (IV, 200 m, 1 ura) in Marinkino (III, 150 m). 10. julija pa sta Odar in Šurc preplezala še Stogovo grapo (II, 120 m).

Ponovitve
Stane Belak in Marjan Manfreda (oba Matica) sta v soboto ponovila (5 ur) Cizljev raz v Špiku. Janez Rupar in Vlado Šlambergar (oba AAO) sta v soboto plezala Via Milanese v Turnu nad Špranjo (Cima del Liscodis). Ocena IV-V. 600 m, 9 ur. V drugem delu stene (nad Božjimi policami) sta napravila kratko varianto, tako da se kaminu nista izognila. Janez Kalan, Vanja Matijevec in Lado Vidmar (vsi Šmarna gora) so v nedeljo kljub dežju ponovili (13 ur) Zajedo v Šitah in se stopili po smeri Jesihove.
O številnih vzponih nam poročajo tudi iz celjskega AO. Karel Geršak in Meta Meh sta v soboto ponovila Zahodno v Ojstrici ter Levo v Dedcu, dan za tem pa z Debeljakom še SZ raz Ojstrice, ki ga je plezala tudi naveza Larher - Kukovec - Golob, Knez je z Jugovarjem v soboto najpreje ponovil smer Modec - Režek v Štajerski Rinki, potem pa sam še Gradišnikovo v Planjavi, prečenje te stene in Ogrinovo v Ojstrici (le ura in pol za vzpon od bivaka na vrh in nazaj).
Iz knjige vzponov AAO smo razbrali še nekaj podatkov o vzponih v Zahodnih Julijskih Alpah. V soboto 26. julija je pet članov AAO (dve navezi) ponovilo Piussijevo smer v Cima Valione. Ocenjena je sicer s V+ (300 m), toda po mnenju Tineta Miheliča, ki je dober poznavalec tamkajšnjih smeri, so ji avtorji dodali vsaj eno stopnjo preveč (torej IV/IV + ). Dan za tem so smer ponovili še trije člani AS Bohinjska Bistrica. V ponedeljek pa sta Gombač in Žumer ponovila še Petersovo smer v Gamsovi materi (V+, ?00 m). Vsi ti vzponi so verjetno prve jugoslovanske ponovitve.
In še iz pregleda tržiških vzponov; 24. julija so Grohar, Markič in Z. Perko ponovili smer Jesih-Lipovec v Travniku. Pripravnika Koželj in Meglič sta (12. julija) opravila tretjo ponovitev Kaminske smeri v Begunjščici (V-/IV), 3. t. m. pa jo je sam preplezal še Tomazin. 30 julija sta Rozman in Tomazin opravila (verjetno) tretjo ponovitev »Trojke« v Dolgem hrbtu. Pripravniki pa pridno plezajo v steni Storžiča, kje so v samostojnih navezah preplezali že precej smeri.

Bogata sezona Poljakov
Iz pisma urednika Taternika Jožefa Nyke povzemamo nekaj podatkov, ki govore o izredno bogati ter pestri aktivnosti poljskih alpinistov.
O tem, koliko poljskih alpinistov potuje v Alpe in Dolomite, nima podatkov nihče. Znano je, da je odšla 15-članska odprava v Kavkaz, dve skupini pa sta tudi že v Pamirju. Osemčlanska odprava je naskočila 2500 m visoko skalno steno vrha Moskve (6865 m), sedemčlanska pa deluje v rajonu Pik Lenina (7184 m). Kar okoli 100 alpinistov je letos odšlo v afganistanski Hindukuš in nekateri izmed njih imajo v načrtu obiskati doslej še neobdelana področja. Med njimi je tudi svetovno znani kartograf Jiri Vala iz Krakova, ki je alpiniste razveselil že s prenekaterim kartografskim prikazom Hindukuša. Julija je odšla v Hindukuš tudi poljskoangleška (11-članska) odprava pod vodstvom Andrzeja Zavade, ki ima ekstremne načrte v tamkajšnjih stenah. Najbolj zanimiva pa je novica, da je odšla poljska odprava tudi pod Nanga Parbat (8125 m), koder imajo ogledano novo smer. Vodja je Adam Zizak.

600 ljudi na Elbrus
Sovjetski alpinisti so v počastitev 50-letnice Oktobrske revolucije pripravili množičen vzpon na Elbrus (5633 m), na katerega so povabili tudi tovariše iz Poljske, ČSSR in Madžarske. Z novo, komaj dobro odprto žičnico so se odpeljali do postaje »Svet« na višini 3440 m, od tu pa je 22. julija pristopilo na zahodni in vzhodni vrh Elbrusa okoli 600 udeležencev alpiniade.

Alpinizem na Japonskem popularen
Alpinizem je na Japonskem sila popularen. Njihova zveza šteje 80 sekcij s prek 70.000 člani. V povojnih letih pa so priredili že prek 300 večjih in manjših ekspedicij v tuje gore.

Oznake: ALP, AN, HIM, PrV, VTG
eXTReMe Tracker