Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 21.07.1977

Delo, Šport: ... Udeležencem tečaja

Zbor vseh udeležencev začetniškega alpinističnega tečaja, ki ga organizira KA PZS bo v nedeljo, 24. t. m., do 18. ure v Češki koči nad Jezerskim. Zaradi majhne kapacitete koče je zaželeno, da prineso tečajniki s seboj spalne vreče in zračne blazine, po možnosti tudi šotor. Prehrana bo v koči. Do postojanke pelje tovorna žičnica. Prtljago je potrebno oddati v gostišču pri jezeru in sicer do 16. ure. Tečajniki morajo imeti s seboj, razen popolne planinske opreme (rezervno perilo) še zavoj prve pomoči, planinsko ter potrjeno zdravstveno izkaznico, beležnico s pisalnim priborom in tehnično plezalno opremo (po dva tečajnika vrv, vponke, kline, čelado, kladivo, pomožne vrvice, plezalni pas, baterijo . . .). Tečaj bosta vodila Sandi Blažina in Tone Sazonov. Komisija za alpinizem vabi k sodelovanju tudi starejše alpiniste - inštruktorje.

Sporočilo iz Mojstrane
Po povratku odprave »Andi 77«, ki jo je ob 50-letnici PD organiziral alpinistični odsek v Mojstrani, je znova zaživela plezalna aktivnost. Toda mladi člani so plezali tudi že pred tem 2. t. m. sta Brežan in Klinar plezala Slovensko smer s SV grebenom Triglava Dan kasneje pa sta Smodiš in Šmid ponovila srednjo nemško in Slovensko smer. 10. t. m. so odpotovali pod Grossglockner, toda zaradi slabega vremena so se takoj vrnili v Tamar, kjer sta navezi Smodiš- Martinjak in Brežan-Šmid ponovili Tschadov steber v Travniku. 12. t. m. pa sta Martinjak in Urbas plezala srednjo nemško smer.

Škofjeločani v Švici
Šest članov AO Škofja Loka je bilo konec preteklega meseca v Bernini, vendar zaradi pol metra novega snega niso mogli opraviti načrtovanih vzponov. 19. junija so Veronika Cigala, Tone Bogataj in Marjan Tolar preplezali novo smer v Dovškem križu (IV, večina smeri III, 200 m, 2 uri). Smer, ki je močno krušljiva, pričenja v Amfiteatru. 9. t. m. sta Miha Prevc in Žare Trušnovec (AAO) ponovila Dolgo nemško smer, 13. t. m. pa Hiršenfelder in Langerholc Skalaško smer z Ladjo.

Priporočljivi učbeniki
Čeprav smo v zadnjih letih dobili že nekaj domačih učbenikov planinske vzgoje, si morajo, posebno inštruktorji ter predavatelji alpinističnih šol, pomagati tudi s tujimi. Zato ne bo odveč, če nasedemo nekaj edicij, ki jih je mogoče naročiti tudi pri nas. Alan Blackshaw: Mountaineering, 6. izdaja (Penguin Books, Harmondsworth - England), okvirna cena 103,20 din. Gianearlo Del Zotto s sodelavci: Alpinisme moderne, 2. izdaja (Arthaud, Paris-France), okvirna cena 261,10 din. Sturm-Zintl: Sicheres klettern in Fels und Eis, 3. izdaja (BLV München-Deutschland), okvirna cena, 127,15 din. Za vsako edicijo je potrebno doplačati poštnino (5 din).

Prečenje na Prenju
Erol Čolakovič in Zdenka Kašanski (oba člana AS »Željezničar« iz Sarajeva) sta prvi dan preplezala severno steno Otiša, drugi dan sta prečila dva kilometra dolgi greben Vjetrenih brda, tretji dan pa sta opravila še prvenstveni vzpon po SV razu 2.102 m visokega Lupoglava.

Še o turnem smučanju
V Kamniku je letos spomladi zaživelo tudi turno smučanje. Za občane so organizirali smuka z Grintovca ter Rink. Udeležili so se tudi »klasičnih« akcij: Triglavskega turnega smuka, smuka za Cmirom, s Kotovega sedla, Luknje itd. Opravili pa so tudi več spustov po strmih snežiščih in ozebnikih. Grapo Za vrati v Planjavi sta 6. marca presmučala Ažman in Volkar, Peto žrelo v Storžiču Kregar in Volkar 26. marca.
2. aprila je Ažman sam presmučal vzhodno steno Grintovca ... Zanimivo je še, da so »odkrili« tudi izredno lep turni smuk, primeren za vse izurjene turne smučarje: Planjava-Srebrno sedlo-Repov kot. Največ smukov ima Ažman (9), Humarjeva in Volkar (po 7), Škrlepova (5) itd.

Štirje svetovni rekordi
V Venezueli so Francozi izročili namenu žičnico, ki se ponaša kar s štirimi svetovnimi (tehničnimi) rekordi. Vodi iz mesta Merida na vrh Pico Espeno, tako da je višinska razlika med spodnjo in zgornjo postajo kar 3215 m. Zgornja postaja je na višini 4760 m, torej skoraj na višini Mont Blanca. Razdalja med spodnjo in zgornjo postajo je 12.540 m, največji razpon med dvema nosilnima stebroma pa 3.050 m. Po žicah se pomika osem kabin, od katerih vsaka lahko sprejme po 40 turistov.

100 študentov VŠTK
V zadnjih treh tednih je sedem skupin študentov Visoke šole za telesno kulturo v Ljubljani, v glavnem so bili slušatelji prvega letnika, opravilo v Julijskih Alpah obvezne šestdnevne ture v bohinjskih gorah, okolici Triglava ter Vršiča. Dnevno so hodili povprečno po 5-6 ur, ena etapa pa je bila dolga kar 10 ur. Študente so vodili: Matjaž Kandus, študent tretjega letnika z usmeritvijo v planinstvo, absolvent Jože Mihelič, Franjo Krpač, profesor telesne vzgoje in dr. Silvo Kristan, profesor VŠTK.

Programirani višinski rekordi
Kakšen je razvoj ekspedicionizma neke organizacije lahko grobo ocenimo tudi na osnovi višinskih rekordov, ki so jih dosegli njeni člani. Čehoslovaki so imeli naslednjo krivuljo: leta 1910 Elbrus (5622 m), 1940 Kilimandžaro (5963 m), 11968 Pik Dostuk (7003 m) v Tien Šanu, 11961 Pik Lenin (7134 m), 1967 Tirič Mir (7706 m), 1971 Nanga Parbat (8125 m), 1976 Makalu (8485 m) in za 1980 ali 1981 načrtujejo Everest. Letos pa imajo dve odpravi: Čehi gredo v Gahrwal Himalajo, Slovaki pa v Hindukuš, dva njihova alpinista pa sta obiskala ledenik pod Mt. McKinleyem, kamor naj bi v kratkem odšla manjša odprava plezalcev.

Priprave za reševanje s helikopterjem
Podkomisija GRS za letalsko reševanje, ki jo vodi inž. Ivan Samec, načrtno pripravlja vse za reševanje v gorah s helikopterjem. Junija in julija so imele postaje GRS iz Rateč, Kranjske gore, Tržiča, Kranja, Kamnika in Celja kratke tečaje, na katerih so se člani seznanili s posebnostmi reševanja. Druge postaje ga bodo imele v kratkem. Pripravljeno pa imajo tudi že posebno listo zdravnikov in reševalcev, ki so usposobljeni za reševanje s helikopterjem, da jih dežurna služba UJV lahko kar najhitreje angažira.

  21.07.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti