Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pavla nad prepadom

SMG: Nova predstava navdihnjena z življenjem alpinistke Pavle Jesih
Režija: Matjaž Pograjc - premiera: november 2013

Andrej E. Skubic

Pavla nad prepadom
Navdihnjeno z življenjem alpinistke Pavle Jesih

Režija: Matjaž Pograjc

Premiera: november 2013

Opis

Režiser Matjaž Pograjc je svojim umetniškim sodelavcem že obul gojzarje, saj se ne bodo preizkusili le na odru, temveč tudi v gorah. Prav v slovenskih gorah bodo nastali prvi posnetki za predstavo Pavla nad prepadom, navdih zanjo pa je življenje alpinistke Pavle Jesih. Dramsko besedilo za Pograjčevo režijo ustvarja Andrej E. Skubic, prevajalec, dramatik in romanopisec, ki nas je navdušil s številnimi romani, med katerimi so Grenki med, Fužinski bluz, Popkorn in Koliko si moja?. Slovensko mladinsko gledališče se bo pri raziskovanju življenja Pavle Jesih povezalo tudi z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Pavla Jesih (1901–1976) je bila iz premožne mesarske družine. Rojenice so ji v zibelko podarile poslovnost, v srce pa radovednost, željo po neznanem. Gore so bile zanjo tisti svet, kjer je lahko začutila neodvisnost, obrat od družinske ekonomije. Vseskozi je živela in delovala samorastniško, kot neupogljiv viharnik.

Z Miro Marko Debelak sta bili pred vojno prvi in edini dami slovenskega, pa tudi evropskega alpinizma. Jesihova je z moškimi soplezalci (Miha Potočnik, Danilo Martelanc, Stanko Tominšek in Joža Čop) preplezala veliko prvenstvenih smeri v slovenskih gorah, večinoma prva v navezi. Njeno gorniško dejavnost je leta 1933 prekinila huda nesreča v Veliki Mojstrovki.
Zato se je usmerila v kino. Mrežo kinodvoran je razširila od Celja, Ptuja do Ljubljane in že pred drugo svetovno vojno postala lastnica znanega ljubljanskega kina Matica v stavbi Slovenske filharmonije ter kinematografov v Celju in na Ptuju.

Živela je skromno, še največ je porabila za krmo golobov na ljubljanskem Starem trgu in za cigarete. Odklanjala je vsa planinska priznanja. Zadnja želja, da bi njen pepel posuli čez steno Špika, se ji ni uresničila.


MMC RTV SLO: ... Primož Bezjak že nekaj časa posveča plezanju, tokrat ne le zaradi lastnega veselja, ampak tudi zaradi priprav na predstavo Pavla nad prepadom. Zgodbo o alpinistki Pavli Jesih bo v produkciji SMG-ja režiral Matjaž Pograjc. ...

Pavla Jesih (1901-1976)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti