Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pionirji so praznovali dan planincev na Stolu

Železar (1973): Vsako leto slovenska planinska društva praznujejo 9. septembra kot svoj praznik — dan planincev.

Ta dan priredijo razne proslave, na predvečer pa zagorijo po najvišjih vrhovih kresovi. Letošnje osrednje praznovanje je bilo v Bovcu, povezano z letošnjim praznovanjem 80-letnice SPD. Mladinski odred Planinskega društva Javornik —Koroška Bela je dan planincev proslavil s pohodom na Stol.
Udeleženci pohoda smo se zbrali v soboto pred osnovno šolo na Koroški Beli. Tu so nas že čakale planinke — vodiči. Ob 12. uri smo odšli izpred šole proti Valvasorjevemu domu. Šli smo po Rudni poti, ki vodi pod sencami smrek, ki so nas prijetno hladile. Med potjo so nam vodiči dali vrečke, da smo ob poti pobirali odpadke, ki jih odmetavajo nekulturni obiskovalci gora. Pri Valvasorjevem domu smo odpadke stresli v koše.
Po kratkem počitku, smo pot nadaljevali proti Stolu. Kmalu smo iz gozda prišli
na plano in sonce je neusmiljeno pripekalo. V višjih legah je začel pihati veter, ki nas je prijetno hladil. Kar precej utrujeni smo prišli okrog 17. ure do cilja.
Po malici in počitku v Prešernovi koči, smo odšli k spomeniku, kjer je med vojno padel prvoborec Koder. V bližini koče pa smo še pred nočjo pripravili vse potrebno za kres, ki smo ga zakurili, ko se je znočilo. Ob njem smo prepevali pesmi in si ogledovali kresove pri sosedih na Begunjščici in Dobrči.
Naslednje jutro smo obiskali vrh Stola in občudovali Gorenjsko in sosednjo Koroško. Domov smo se vračali prek Bevščice skozi Medji dol na Pristavo. Med potjo smo se večkrat ustavili, bilo je veliko malin in nismo se mogli odreči zapeljivim sladkim sadovom. Videli smo tudi izvir potoka Javornik in spomenik, kjer je pokopanih pet partizanov.
Vsi udeleženci pohoda na Stol smo bili z izletom zadovoljni. Preživeli smo res lep dan. Zahvaljujemo se požrtvovalnim planinkam za trud, ki so ga imele z nami, obenem pa želimo, da bi se kmalu spet zbrali in odšli v gore.

Andrej Beg - osnovna šola Koroška Bela

Po bližnjici s Stola v smrt
Dvanajsta in trinajsta smrtna žrtev planin v jubilejnem letu slovenskega planinstva — 27-letni Julij Kurinčič iz Most pri Žirovnici in 36-letni Janez Gričar iz Zabreznice.
Čudovito poznopoletno vreme je v zadnjih dneh preteklega tedna izvabilo v planinski svet rekordno število ljubiteljev in obiskovalcev gora. Kljub temu, da se je preko 1500 planincev udeležilo petega dneva planincev v Bovcu in obiskalo bližnje vrhove, je bilo tudi veliko gornikov na grebenih in vrhovih cvetočih in razglednih Karavank. Tja sta se med drugimi že v petek podala tudi Julij Kurinčič iz Most pri Žirovnici in njegov starejši planinski prijatelj Janez Gričar iz Zabreznice pri Žirovnici.
Popoldan v soboto so se izletniki in planinci napotili z vrha Stola po varno nadelani in uhojeni poti v dolino proti Valvasorjevemu domu, kamor pa imenovana nista do večera prispela. Kurinčič je svojim znancem celo omenil in zatrdil da dobro pozna Stol in da se bo »po bližnjici« spustil k Valvazorjevemu domu pod Stolom.
V nedeljo je bila o tem že obveščena GRS-postaja v Radovljici, preko nje pa so bili mobilizirani tudi gorski reševalci z Jesenic. Le-ti so skupaj z lovci, graničarji in drugimi izletniki, planinci in turisti do mraka preiskali vse znane in neznane pristope in sestope s Stola v dolino do Valvasorjevega doma. Akcija je bila kljub intenzivnemu iskanju v nedeljo brezuspešna. Zato je bilo v ponedeljek mobiliziranih še več reševalcev, graničarjev, lovcev in drugih, ki so sistematično in natančno pregledali ves teren od običajne poti s Stola dalje proti zahodu preko nevarnih travnatih vesin in še mnogo bolj nevarnih, krušljivih sten Rjavih peči.
Načrtna akcija je bila zaključena ob 11. uri tik pred strašno nevihto, ki se je pripravljala na Stolu. Sredi Rjavih peči so reševalci dobili oba smrtno ponesrečena gornika, ki so jih planike zvabile v mnogo prerano smrt.
To je resno opozorilo, da moramo biti v gorah vedno skrajno previdni, da ne smemo precenjevati svojega znanja, opreme in sposobnosti in da ne smemo podcenjevati številnih in velikih nevarnosti gora. V gorah moramo vedno vedeti kaj zmoremo.

Srečanje ob dnevu planincev v Bovcu
Letošnja osrednja proslava ob dnevu planincev je bila 9. septembra v Bovcu. Tja, je odpeljal tudi z Jesenic, Javornika in Koroške Bele avtobus planincev.
Vozili smo se čez Vršič, nato pa skozi Trento. Pri izviru Soče smo si ogledali, kako napredujejo dela na novi koči PD Jesenice, ki bo odprta že ob koncu tega meseca.
V Bovcu se je zbralo mnogo planincev iz vseh delov Slovenije in iz zamejstva.
Tudi Mojstrančani in Gorjanci so prišli vsak s svojim avtobusom. Osrednja proslava je bila na glavnem trgu.
Na svečanosti je govoril predsednik PZS dr. Miha Potočnik. Sledil je bogat kulturni program. Že v soboto se je v Bovcu zbralo mnogo planincev. Le
malokrat to prijazno mestece pod Kaninom, Rombonom in Svinjakom vidi toliko planincev. V soboto so planinci obiskali bližnje vrhove. Menda Rombon, ta skalnata gmota, polna grušča, bunkerjev, različnega orožja ter avstrijskih in italijanskih čelad, iz prve svetovne vojne, še ni videl toliko planincev hkrati.
Po končani proslavi smo si ogledali mesto in bližnjo okolico.
Popoldne smo se vračali preko Tolmina v Cerkno do bolnice Franje. Po ogledu bolnice smo se preko Kladja, skozi Poljansko dolino in mimo Škofje Loke vrnili domov.

Bogdan Bricelj
Železar, 14. september 1973
 

   Železar

 

 14.09.1973

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti