Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.08.2013

Zahtevne prvenstvene od Julijcev do Kamniških

Dvodnevna avantura v Bavhu

Strma severna stena Bavha v Loški steni je bila pozimi že nekajkrat preplezana, poletnih smeri pa premore bolj malo. Dobremu poznavalcu te stene Tadeju Golobu ni dala miru linija, ki jo je poskušal preplezati že pred 15 leti z Borisom Lorenčičem in Borisom Strmškom. V sredo, 7. avgusta, se je v steno podal z Markom Brdnikom in šele naslednjega dne sta uspešno zaključila z vzponom v tej 700 metrski steni. Smer sta poimenovala Helter Skelter in ocenila s VII/VI; v njej sta pustila tri kline.

Sladica v Debeli peči

V Debeli peči sta iskala nove prehode Matevž Mrak (AO Radovljica) in Matej Balažic (AO TAM Maribor). Našla sta jih med smerema Ang Phu in Belak-Manfreda po katere zajedi v zadnjem raztežaju smer tudi izstopi. V steni sta bila 10 ur. Smeri sta nadela ime Sladka kot med in jo ocenila s VII+/VIII-, VI+, visoka pa je 400 m. Ponavljalcem bodo poleg dobre sklale delali družbo še trije klini.

Rota virus v Plaskem Voglu

Peter Bajec in Primož Bregar, člana AO Žalezničar, sta v nedeljo preplezala novo smer v SZ steni Plaskega Vogla - Rota virus (V/II-IV+, 450 m, 7,5 h); več...

Kaveljc v Steni

Tomaž Jakofčič in Marko Prezelj sta v severni triglavski steni splezala še »zadnjo« naravno in logično novo smer v najvišjem delu Stene, Osrednjem stebru. Med Čopom in Korenino sta dve izraziti razčlembi. Levo je pobral Planinski grabež, desna pa je bila še prosta. Prostor torej še za ... Še eno novo smer v Triglavu

Pot nad Jezerskim

V soboto, 3. avgusta, sta Tine in Anže Marenče preplezala novo smer v Dolgem hrbtu. Plezati sta začela po Jernejevem stebru, zaključila pa po Trikotu. Novi del smeri poteka med obema omenjenima smerema. Smer sta poimenovala Pot (VII+/VII-V, 300 + 200 m). Smer naj bi bila precej kompaktna, za ponavljalce je v steni na voljo deset klinov.

 Nekaj redkih ponovitev

Že predprejšnji vikend je Tine Marenče (AO Kranj) s soplezalcem opravil prvo ponovitev Spoznanja v Dolgem hrbtu. Janez Svoljšak (AO Kranj) je s soplezalcem Igorjem prosto ponovil Nejčevo smer  (VII+/VI+) v Ojstrici. To je bila šele tretja ponovitev smeri. Matic Jošt (AO Celje-Matica) in Miran Šumak (AO Grmada-Celje) sta v isti steni preplezala redkeje obiskano Cerjakovo smer (VII, A0/VI+). Prost vzpon jima žal ni uspel, prosta ocena naj bi bila VII+.

Tabor Marmolada 2013

Komisija za alpinizem PZS je v Dolomitih organizirala plezalni tabor, ki je potekal od 1. do 4. avgusta. Udeležilo se ga je 14 članov, vodila pa sta ga Tanja in Andrej Grmovšek. Preplezanih je bilo kar nekaj zahtevnih smeri v steni Marmolade in Meisulesa. Nekatere vzpone smo omenili že v prejšnjih novicah, popolno poročilo pa najdete tukaj.

Ženski alpinistični tabor 2013

Komisija za alpinizem PZS organizira ženski alpinistični tabor, ki bo predvidoma od 29. avgusta do 1. septembra v Nacionalnem parku Gesaüse. Tabor je namenjen registriranim starejšim pripravnicam in alpinistkam, rojenim leta 1987 in mlajšim. Rok prijav je 16. avgust, do 14. ure. Več...

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Helter Skelter


Sladka kot med


Smer Kavelc

Pot v Dolgem hrbtu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti