Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 105

Matjaž Čuk: 11. decembra 2012, etapa Chainpur (1325 m) - Mulkharka (1870 m)
Vesel sem, da hodim po poteh, po katerih hodi le redkokateri ...

Spal sem dobro, najboljše v zadnjih nekaj dneh.

Pokonci sem že pred šesto. Razlog je pričakovanje sončnega vzhoda in lepih razgledov, ki jih ponuja greben nad vasjo.

Že prvi pogled skozi okno mi da vedeti, da to jutro z gorami ne bo nič. Še včeraj zvečer je kazalo dobro. Ja, pogledati bom moral stare zaprašene diase iz davnega leta 1999. Takrat vem, da sem z grebena občudoval sončni vzhod.

Vreme se je zadnje dni malce sfižilo. Ne smem preveč jamrati, saj sem imel skoraj tri polne mesece "šajbo". Makalu, gora, ki jo je težko videti, se mi vztrajno izmika. Danes niti ne grem na greben - ne bi imelo smisla.

Vodič je že tu. Po zajtrku bova odšla naprej. Kaže, da je z njegovo nogo bolje. Pravzaprav bova to videla šele čez nekaj ur.

Takoj za hotelom stopiva na pot, ki se v serpentinah spušča v dolino. Naslednja reka, ki jo bova morala prečkati je Piluwa Khola. Po mojih podatkih je do nje tričetrt ure hoda. Resda danes ne hodiva hitro a dvojni čas, dobra ura in pol, pove, da imam sila nezanesljive podatke. Pot, po kateri turisti ne hodijo, si plačani avtorji vodnikov ogledajo iz druge ali tretje roke. Tale "moj" prav gotovo še nikoli ni hodil tod.

Most je na višini komaj 600 metrov. Zato bo tudi vzpon na drugi strani mnogo daljši od obljubljenih ure in četrt.

Od mostu sprva slediva makadamski cesti nato pa stopiva na bližnjico, ki naju z izjemo nekaj metrov po cesti, vseskozi vodi strmo navzgor. Naporni vzpon se konča 1000 metrov višje v veliki vasi Okre. Tisoč metrov v uri in četrt? Je pisec vodnika gorski tekač? Tudi če je, njegove vodnike uporabljajo popotniki. In za povprečneže, za katere so pisani ti vodniki, to pomeni tri do štiri ure hoda!

Bodi dovolj kritiziranja, čeprav sem jezen na ljudi, ki opisujejo poti, ki jih niso nikoli prehodili. Informacije, ki jih imam itak jemljem z rezervo, to so me naučile izkušnje s terena. Bolj zaupam provizoričnemu zemljevidu in svoji glavi. Tudi napotki domačinov so mnogokrat napačni in protislovni. Zelo radi "pomagajo" z nasveti, čeprav so velikokrat časovne informacije povsem mimo. Že zdavnaj sem ugotovil, da Nepalci ne gledajo na uro, ko hodijo ...

V vasi Okre se ustaviva na kosilu. Tu imajo chowmine. Kot že ničkolikokrat še enkrat znova naročim vodiču, kako naj mi ga pripravijo. Ne morem verjeti ... Spet isto! Neka temna tekočina, na vrhu začinjena zelenjava – pekoče kot sam vrag! Jezen sem na vodiča in mu zagrozim, da če se bo to ponovilo še enkrat ne bom jedel, ampak mi bodo pripravili novo porcijo. Želim le, da mi na olju popečejo strok ali dva česna in nanj vržejo že pripravljene, kuhane špagete. Brez njihovih omak, brez dodatne zelenjave. Je to res tako težko? Očitno da, le dvakrat ali trikrat mi je do sedaj uspelo. Žal je zelo težko razumeti, da bi nekdo rad jedel drugačne "špagete", kot ji tu vsi jedo ...

Po kosilu naj bi se pot položila. Po pripovedovanju domačinov naj bi vodila po ravnem. Pot je sicer v primerjavi z dopoldansko manj strma, a vodi vztrajno navzgor. Še zdaleč pa ni ravna ...

V uri in pol, kolikor potrebujeva po prašnem, malce dolgočasnem kolovozu do vasi Mulkharka, se dvigneva tristo višinskih metrov. Tu zaključiva današnji dan. Hodila sva slabih šest ur, kar je čisto dovolj za en dan. Podobni naj bi bili tudi naslednji dnevi do indijske meje, ki naj bi jo predvidoma dosegla v devetih dneh. Upam!

Popoldne v mali nepalski vasici ni nič posebnega. Pišem dnevnik, preganjam dolgčas in čakam na večerjo.

Današnji dan res ni izstopal po lepoti, še zdaleč ne. K temu je pripomoglo tudi malce slabše vreme, bolj kilavo sonce, brez modrega neba in čistih razgledov. A vesel sem, da hodim po poteh, po katerih hodi le redkokateri turist in obiskujem vasi, ki morda leto ali več ne vidijo tujca. To je tudi poglavitni razlog, da sem izbral to, morda ne najbolj atraktivno pot. In še nekaj mi je všeč. Danes sva se skoraj v celoti izognila cesti. Upam in tudi želim si, da bi bilo tudi v prihodnjih dneh vsaj približno tako.


Hoja 6 ur. Vreme zjutraj megleno, oblačno, čez dan delno oblačno, občasno pretežno oblačno. Temperatura zunaj 6,1 °C, v sobi 8,0 °C. Prenočevanje v nepalski domačiji, v vasi Mulkharka (1870 m).

Matjaž Čuk

 

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Tudi danes je bilo vreme


bolj kislo ...


Brez sonca, senc in modrega neba


pa so fotke le sivo povprečje ...


In ker ne maram povprečnosti


so tu fotke himalajskih lepotic, da se


ob njih spočije oko in zaigra srce ...

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti