Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po novi nesreči v triglavski steni

Slovenski narod: Hans Schwarz se je že odpeljal v Celovec, njegov tovariš Josef Pfenning pa bo danes pokopan v Dovjem

Ljubljana. 11. avgusta 1936
Strašna planinska nesreča, ki smo jo včeraj prvi javili, je vzbudila povsod globoko sočustvovanje z usodo ponesrečenih Avstrijcev. Snoči že se je zvedelo za podrobnosti in tudi za imena obeh turistov, ki sta strmoglavila s triglavske stene. Bila sta to 20-letni umetniški mizar Josef Pfenning ter njegov tovariš 19 letni kemični praktikant Hans Schwarz, oba iz Celovca člana tamošnjega turističnega društva »Bergsteiger«.

V Aljažev dom je že v soboto prispela skupina 6. Celovčanov, ki je nameravala preplezati triglavsko severno steno in obiskati nekaj naših drugih planinskih vrhov. V nedeljo so odšli v severno steno Pfenning in Schwarz, ki sta nameravala preplezati steno v nemški smeri, njuna tovariša Sepp Mayer ter Heinz Brunecker pa sta ubrala Bavarsko smer. Prva dva sta srečno preplezala skoraj do vrha, pa sta preje zavila na levo, ker sta hotela izstopiti v Zimmerjahnovi varianti na robu stene. Bila sta tedaj že močno izčrpana. Prvi plezajoči Pfenning je kakih 10 m pod vrhom zabil klin. da se odpočije, naenkrat pa je omahnil in v loku odletel čez tovariša, ki ga je potegnil za seboj.
Pri tem je imel Schwarz srečo, da ga je vrglo na snežišče in je po njem drčal v
globino, dočim je padel Pfenning na skalo in si preklal lobanjo, da je bil takoj mrtev.
Oba turista sta zgrmela globoko v prepad Pfenning kakih 20 m globlje, nego njegov tovariš. Druga dva plezalca Mayer in Brunnecker sta plezala blizu in sta bila priči usodnega padca. Skušala sta ohraniti mirno kri in sta, izstopivši iz stene hitela na Kredarico, kjer sta razburjena povedala o nesreči.

Na Kredarici se je tedaj mudilo nekaj turistov, ki so se takoj odločili in odhiteli na pomoč ponesrečencema. S seboj so vzeli dolge vrvi, nakar so se spustili do Schwarza, ki so ga našli med neko steno in snegom. Dvignili so ga ter ga počasi spravili čez steno in dalje na Kredarico. Spočetka je kazalo, da ima Schwarz strt prsni koš, a se je k sreči izkazalo, da ima samo zlomljenih in udrtih več reber.

Strašna nesreča je bila takoj javljena tudi v dolino in so iz Mojstrane nemudoma odhiteli na pomoč člani reševalna ekspedicije SPD, ki so se jim pridružili tudi člani jeseniške Skale. Včeraj na večer so našli reševalci tudi mrtvega Pfenninga in ga do 23. spravili v Aljažev dom. Reševalci so njegovo truplo z največjim trudom dvignili iz prepada, nakar so ga na vrveh spravili dalje.
Ob pol 1. ponoči včeraj so spravili poškodovanega Schwarza s Kredarice v dolino in dalje v Mojstrano, kjer ga je takoj pregledal zdravnik, ki pa je ugotovil da k sreči njegove poškodbe niso preveč nevarne. Zlomljeni ima dve rebri in pa hude odrgnine po životu. Tudi nima vročine, seveda pa je zelo izmučen. Davi se je že dodobra odpočil in se je mogel z vlakom ob 10. odpeljati domov v Celovec.

Truplo smrtno ponesrečenega Pfenninga so v Aljaževem domu položili v krsto; danes malo pred poldnevom pa so ga prepeljali v Mojstrano. Krsto s truplom, ki jo je vozil kakor že toliko drugih belec znanega gorskega vodnika Gregorja Laha je spremljala velika množica turistov, med katerimi je bilo tudi mnogo Avstrijcev ki so brž hiteli v Mojstrano, čim so zvedeli za nesrečo. Krsto je v Mojstrani blagoslovil dovški župnik g. Franc Pečarič, izletniki in letoviščarji pa so jo pokrili s cvetjem. Krsto so odpeljali v mrtvašnico na pokopališče v Dovjem, kjer bo pogreb ponesrečenega Josefa Pfenninga v sredo ob 16.
Danes dopoldne z vlakom ob 10 so prispeli v Mojstrano razžaloščeni starši ponesrečenega Josefa Pfenninga. Pogreb, ki je bil prvotno določen za sredo, se bo na željo staršev vršil že danes ob pol 17. K pogrebu bo prišla tudi velika skupina planincev iz Celovca s predsednikom društva »Bergsteigeir« Pachnigerjem na čelu.

Slovenski narod, 11. avgust 1936

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti