Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 091

Matjaž Čuk: 27. novembra 2012, etapa Khapte (2460 m) - Dhora Kharka (2565 m) 
Hmm? Doma ne pije, ker ima hudo ženo, domači rakši je zanič ali ... 

Včeraj sva opravila kar veliko delo na poti do vodičevega doma. Malo po sili razmer, a tudi to šteje. Sploh je Dawa zadnje dni skušal podaljšati etape, kolikor se je dalo. Razumljivo, bližina doma je bil zadosten motiv za to.

Danes naju čaka vzpon na prelaz in sestop na drugi strani do vasi. Še eno jasno, a mrzlo jutro se rojeva. Trave nad vasjo se bleščijo v belih kristalih. Bunda, ki sem jo do sedaj oblekel le nekajkrat, bo iz dneva v dan bolj nepogrešljiva. Zima, bela zima prihaja. No, upam, da še nekaj časa ne bo bela, saj je pred nama še precej prelazov, višjih od 3000 metrov. Sneg bi nama utegnil kar pošteno zagreniti pot.

Tudi danes začenjava zgodaj. Navada iz nižin in toplejših dni se je zasidrala globoko v naju. Meni paše tako, tudi vodič nima nič proti. Itak so redki dnevi, ko nama uspe spati do petih zjutraj. Preostanek noči je le še premetavanje po postelji in čakanje na odrešujoče jutro.

Začetna strmina naju ogreje in bunda se seli v nahrbtnik. Nad prelazom se že zgodaj zjutraj zbirajo oblaki; tako je bilo že pred dvema dnevoma, ko mi ga je vodič pokazal s prelaza Deorali. Vsenaokrog je bilo jasno, le tam se je navlekel tanek sloj oblakov in megle. Morda pa piha veter s tiste strani?

Kakorkoli že, upam, da bo z vrha kaj razgleda, kot mi je obljubljal vodič.

Po prvi strmini se pobočje položi. Daljša ravnina se konča v gozdu, odkoder se pot spet strmo vzpne. Iz gozda prideva na širna travnata pobočja. Prečiva daleč proti levi mimo številnih grebenskih vzpetin. Občasno naju zagrne megla, oblaki prekrivajo del grebena. Gore na nasprotni strani so čiste; pogled sega od Gaurishankarja na zahodu do Numburja na vzhodu.

Po treh urah stopiva na prelaz Ramdung Danda (3270 m). Prelaz silno redko dočaka obisk turista. Daleč je od obljudenih poti, ki vodijo severno od visoke pregrade, vrha Pike Peak, na katerega se včasih spomni celo kak tujec. Tu, na tej poti se ni bati, da bi ga srečal. Verjetno bi se "ustrašila" drug drugega, tako samotni, od vseh pozabljeni konci so to. Še domačini redkokdaj hodijo po tej poti.

Ozka stezica vodi z vrha izpostavljeno okoli nekaj grebenskih robov. Šele nato se spusti v bližnji gozd. Postane širša in bolj udobna. Položno se spušča po grebenu ali tik ob njem. Z roba, visoko nad dolino se pokažejo prve hiše vodičeve vasi. Po strmih serpentinah gre zdaj hitro in v slabi uri sva v vasi Dhora Kharka.

Najprej se ustaviva v sestrini hiši. Čudne navade. Po več kot treh mesecih prideš v domačo vas in ne greš takoj domov?!? V hiši se zadrživa celo uro, vodič v tem času spije liter rakšija. Nato le greva domov.

Hiša, v kateri živi Dawa s svojo veliko družino, je stara okrog 60 let. Zgradil naj bi jo njegov ded. Pritličje je prostor za drva, ozimnico in druge stvari. V prvem nadstropju je bivalni prostor. Kuhinja je velika in prostorna, zraven je še ena večja soba v kateri je pet pogradov in služi kot spalnica, lahko pa tudi kot dnevna soba, če je v hiši več ljudi. Hiša ni velika, če upoštevamo, da v njej biva in spi devet ljudi. A Nepalec je sila skromen. Ena postelja je običajno dovolj za dva odrasla, na njej se stiskajo trije, včasih tudi več otrok. Če so v hiši gostje, si otroci posteljejo kar na tleh.

Dawa ima sedem otrok, dva sina in pet hčera. Vsi so doma, razen najstarejšega sina, ki se šola v samostanu Thodung, tri dni hoda od domače vasi. V nepalski tradiciji so sinovi mnogo pomembnejši od hčera. Nudijo jim številne privilegije, kot so možnost šolanja, dedovanje hiše in še veliko drugih malenkosti. Nič drugače ni v Dawini družini. Najmlajši sin je njegov ljubljenček – edino on je dobil večje darilo, novo trenirko.

Medtem ko čakava na kosilo nama Dawova žena nalije v lonček rakši. A glej čudo, običajno se pri Dawi ta zelo hitro sprazni a tokrat ostaja poln. Tudi po pol ure, nič drugače ni po eni uri. Zakaj? Doma ne pije, ker ima hudo ženo, domači rakši je zanič ali je preprosto danes popil že dovolj? Ker ga zelo dobro poznam se mi zdijo vse tri domneve čudne, neverjetne. Ne znam si razložiti v čem je problem. Morda pa se "špara" za jutri, ko je tu velik praznik?

Popoldne je zelo prijetno in umirjeno. Preživim ga v hiši skupaj z Dawom in njegovo družino. Zvečer pride mlad par z otrokom. Za njimi je dolga pot, prihajajo iz mesta Salleri. Dawa jim ponudi prenočišče. Po skupni večerji gremo zgodaj v posteljo.

Jutri je prost dan. Obljubil sem ga vodiču že zelo dolgo nazaj. Po petindvajsetih dneh hoje brez počitka se bo prilegel tudi meni, ki ne maram prostih dnevov. Priznam ...


Hoja 5 ur. Vreme zjutraj jasno, čez dan delno, občasno spremenljivo oblačno. Temperatura zunaj 3,1 °C, v sobi 6,0 °C. Prenočevanje na vodičevem domu, v vasi Dhora Kharka (2565 m).

Matjaž Čuk

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Redko obiskan prelaz Ramdung Danda


Šerpovska vas


Blizu vodičevega doma


Lepotec Gaurishankar


Ambulanta v vodičevi vasi


Takole pa izgleda znotraj ...


Vodič s hčerko pred domačo hišo

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti