Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprt je Staničev dom pod Triglavom

Železar (1963): Lepo sončno vreme je omogočilo več kot 300 ljubiteljem gora in planin, da so se udeležili svečanosti ob otvoritvi Staničevega doma pod Triglavom.

Med udeleženci te svečanosti so bili tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije, sosednjih planinskih društev, občinske skupščine Jesenice ter Železarne Jesenice.
Z otvoritvijo novega Staničevega doma pod Triglavom so planinci z Javornika in Koroške Bele počastili 70-letnico Planinske organizacije. O gradnji novega Staničevega doma smo v našem časopisu večkrat poročali, danes pa lahko naše bralce seznanimo še z nekaterimi podatki, ki potrjujejo, kako naporno delo so morali opraviti graditelji, ki so v rekordnem času staro Staničevo kočo porušili in na novo sezidali ter jo v nedeljo izročili svojemu namenu.
Planinsko društvo na Javorniku je že pred desetimi leti prevzelo v upravljanje Staničevo kočo pod Triglavom. Planinci so takoj ugotovili, da je koča v zelo slabem stanju, saj je bila zgrajena že leta 1894. Odločili so se za to, da kočo temeljito obnovijo in so v ta namen pred tremi leti imenovali pripravljalni odbor ter uredili vse potrebno za začetek gradbenih del. Proračun gradbenih del za obnovo Staničevega doma je prvotno znašal 25 milijonov, pozneje pa so ga morali zaradi stalnega porasta cen povečati na 30 milijonov dinarjev. Razumljivo je, da so planinci imeli precej težav s finančnimi sredstvi, največ pomoči so dobili od Planinske zveze Slovenije ter občinske skupščine Jesenice.

Z delom so začeli 1. julija 1962. Gradbena dela so bila obsežna, saj so vgradili 1500 betonskih kvadratov, 4000 kom. porolit opeke, 2000 kom. monta opeke za strope, 2 toni betonskega železa, preko 130 kubičnih metrov gramoza. Izračunali so, da so morali v celoti prenesti okrog 170 ton raznega materiala.

Ob otvoritvi novega Staničevega doma so se planinci z Javornika iskreno zahvalili vsem, ki so v tej ali oni obliki pomagali pri gradnji in obnovi Staničevega doma pod Triglavom. K velikemu delovnemu uspehu so planincem z Javornika čestitali predstavniki planinskih društev, Planinske zveze Slovenije, Franc Treven jim je čestital v imenu občinske skupščine, predsednik UO Železarne Jesenice tov. Berti Brun pa v imenu našega kolektiva in jim ob tej priliki izročil lepo spominsko sliko in denarno nagrado.
Prizadevni planinci so ob svojem delovnem uspehu prejeli veliko praktičnih daril, s katerimi bodo lahko opremili nov Staničev dom v Triglavskem pogorju, ki bo ena od najlepših postojank. Planinci z Javornika so slavnost ob otvoritvi Staničevega doma zaključili z željo, da bi novi dom služil našim planincem in gornikom vrsto let kot prijetno zatočišče, ker le tako bo njihov namen tudi v celoti dosežen.

Železar, 31. avgust 1963
 

   Železar

 

 31.08.1963

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti