Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.08.2013

Skok na Mont Blanc ...

Nadaljujejo se tedni polni plezanja. Stene so polne obiskovalcev in bolj poznane smeri se šibijo pod njihovo težo. Ob številnih ponavljanjih pa se še vedno prepleza tudi kakšno novo smer.

Peuterey v 15 urah

Kraljevski greben, ki podpira vrh Mont Blanca, predstavlja številnim alpinistom kar velik plezalni zalogaj. Nekajdnevno vzpenjanje in spuščanje marsikomu ne uide, preplezati greben v enem dnevu pa uspe le redkim. 2. avgusta je to uspelo Luki Lindiču (AO Celje - Matica), ki je v le 15 urah sam opravil s skupnimi 4500 metri vzpona, skalnim, lednim in mešanim plezanjem ter zahtevnimi spusti po vrvi.

Prvenstvene v naših gorah

V soboto, 3. avgusta, so v Debeli peči raziskovali Martin Žumer, Urška Rebec in Matevž Mrak (vsi AO Radovljica). Našli so prehode v večinoma čvrsti skali in težave do VIII-. V najtežjem raztežaju so pustili klin in zatič s prusikom, ki bo ponavljalcem omogočil vzpon na pogled. Smer so posvetili Klemnu Komanu, ki se je pred kratkim ponesrečil v Storžiču. Ocenili so jo s VIII-/VII+, dolga pa je 450 m.

Ne čisto sveža novica prihaja iz stene Klemenče peči, kjer sta Samo Supin in Avgust Robnik, oba člana Zgornjesavinjskega AK, 27. junija preplezala novo smer. Začela sta po smeri Paranoik, nato pa nadaljevala v večinoma nedotaknjeni skali. Le za kratek čas sta se vmes srečala s smerjo Veseli štajerc. Smer sta poimenovala Trije hudi lokalci (VIII-/VII-, VI+, 220 m).

Andrej Gabršček in Nejc Kurinčič (oba Soški AO) sta 4. avgusta preplezala novo smer v Velikem Špičju; v vpadnici vrha, desno od najbolj plezane Centralne in jo imenovala Zlatorogova smer, ocenila pa s VI+/III-V, 500 m, 5 h.

Dolomiti

V Dolomitih je bilo zadnje čase kar precej naših alpinistov. Med drugim je bil tam organiziran tudi tabor pod okriljem KA. 1. avgusta sta Matic Košir (AO Jesenice) in Nejc Klemenčič (AO Tržič) v Marmoladi preplezala Gogno (VII, 1100 m). Naslednjji dan je Matic v Mesulesu z Miho Kernom (Akademski AO) preplezal Regenbogen (VII, 200 m), nazadnje pa še z Janezom Svoljškom (AO Kranj) smer Franz (VII, 250 m). Miha Zupan in Slavko Rožič (oba AO Tržič) sta v Marmoladi opravila s smerjo Vinatzer-Messner (VI+/V-VI, 800 m). Po seznamu AO Grmada je razbrati, da je Marko Mavhar ponavljam Meisules dia Biesces in Östlicher  ter Westlicher Meisulesturm v Meisulesturmu ...

Vsega po malem

Pri nas se je plezalo vse vključno z najstarejšimi smermi, kot je naprimer Dibonova v Špiku. Obiskana je bia tudi Miljarda v  Rjavini, Severni steber v Malem Koritniškem Mangartu, Puntarska v Vršacu, JLA v Šitah, Hudičev steber, skratka večina klasičnih smeri. Plezalo se je tudi v manj priljubljeni steni Rzenika, kar je vedno svojevrstno doživetje, saj so lažji raztežaji velikokrat podobno napeti kot nekaj ocen višje ocenjeni. 4. avgusta sta Željo (VI, A1/V, IV, III, 410 m) plezala Primož Lavrič in Jaka Capuder.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 


Spominska smer Klemena Komana


Trije hudi lokalci Vir: AK Rinka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti