Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.04.1982

Delo, Šport: ... Največ nesreč neizkušenih

Na zboru načelnikov AO in AS so ugotovili, da vzgoja alpinistov ni dovolj učinkovita
LJUBLJANA - Spomladanskemu zboru načelnikov AO in AS, ki je bil v torek v prostorih PZS, je prisostvovalo nekaj manj kot dve tretjini vabljenih. Po uvodnih poročilih o delu (Malešič), priznanjih (Pollak), izvajanju programa (Robas) in nesrečah (Mlač), se je razvila razprava, ki se je tako rekoč ves čas vrtela okoli dveh osnovnih problemov - vzgoje in organiziranosti.
Zakaj je največ nesreč med neizkušenimi in slabo pripravljenimi? Od desetih, ki so bili udeleženi v zadnjih alpinističnih nesrečah s štirimi mrtvimi, sta bila le dva alpinista. Morda je kriva prevelika želja po gorskih doživetjih, zgledi vlečejo tudi na prezahtevne ture ... Priznati pa je treba tudi, da je vzgoja preslaba. Pri tolikšnem številu tečajnikov (in pripravnikov) inštruktorji ter starejši alpinisti namreč komaj lahko podajo osnovne tehnične veščine. Tisto pravo vzgojno delo z razvijajočimi se pripravniki pa je navadno bolj stihijsko. Manjka inštruktorskega kadra, ki je v celoti amaterski.
Rešitev je verjetno le v dvostopenjski AŠ, ki traja dve leti in za katero je bila zasnova sprejeta že pred dvema letoma. Toda vse prevečkrat je vodilo ustaljena praksa, deloma pa je najbrž kriva tudi želja, da bi s šolanjem začenjali vsako leto. Zanimanje je namreč veliko.
Zbor načelnikov je izvolil tudi novo komisijo. Vodil jo bo Drago Metljak, njegov namestnik je Zvone Korenčan, Bine Mlač vodi še naprej podkomisijo za vzgojo in izobraževanje, Bojan Pollak za kvalitetni alpinizem in Roman Robas za GV, za opremo pa bo po novem odgovoren Božidar Alič s sodelavci. V komisiji so še Danica Mlinar (evidenca), Jani Bele (smučanje) in France Malešič (Alpinistični razgledi).

FRANCI SAVENC

Priznanja alpinistom
Zbor načelnikov AO in AS je sprejel tudi predlog za podelitev priznanj za aktivnost v letu 1981. Pohvaljeni sta bili odpravi Ekvador 80 in Grenland 81 za dosežke na področju kjer naši alpinisti doslej še niso delovali.
Za delo v alpinizmu so priznanja prejeli: Sandi Blažina (Obalni AO), Matjaž Deržaj (Rašica), Borut Kersnik, Diana Lavrih (oba Radovljica), Brigita Matičič (Ravne) ter Ludvik Rožič (Tržič).
Za vrhunske dosežke v letu 1981 so priznanja KA PZS prejeli: Stane Belak (Matica), Vincenc Berčič (Kamnik), Zoran Bešlin (Matica), Roman Cerar (Delo), Zvone Drobnič (Matica), Slavko Frantar (Tržič), Boštjan Kekec (Škofja Loka), Franček Knez (Impol), Pavle Kozjek, Janez Marinčič (oba Matica), Marjan Osterman, Lidija Painkiher (oba Akademski AO), Zoran Radetič (Matica), Jože Rozman (Tržič), Janez Sabolek (Akademski AO) in Iztok Tomazin (Tržič).
Priznanja za aktivnost v perspektivni skupini pa so prejeli: Ines Božič (Obalni AO), Vili Božič (Radovljica), Peter Čižmek (Obalni AO), Dušan Doljak (Rašica), Tatjana Eržen (Radovljica), Franc Holcar (Kamnik), Janez Jeglič (Domžale), Igor Ježovnik (Ravne), Peter Jug (Radovljica), Dare Juhant (Kamnik), Janez Kastelec (Rašica), Barbara Kašnik (Domžale), Franc Kemperle (Kamnik), Mitja Kovačič (Škofja Loka), Stane Kragelj (Litostroj), Hine Kranjc (Idrija), Vlado Lukman (Akademski AO), Ivan Mravlje (Radovljica), Milena Radež, Stanko Silan (oba Rašica), Igor Škamperle (Postojna), Tone Štamcar (Rašica), Bor Štrancar (Akademski AO), Vili Tavčar (Radovljica), Irena Turkl (Celje), Branko Vezovnik (Ravne), Andrej Zorčič (Akademski AO) in Andrej Žnidaršič (Rašica).

Mednarodni tabor »Paklenica 82«
V četrtek zvečer se bo v Starigradu začel I. mednarodni alpinistični tabor v organizaciji Planinske zveze Jugoslavije (prvega in doslej tudi edinega je sredi šestdesetih let organizirala PZ Slovenije). Izvedbo je prevzela PZ Hrvatske, katere člani bodo opravili tudi vse dolžnosti. Iz tujine so prijavljene naveze šestih držav in predstavnik mednarodne zveze UIAA. Naše alpiniste bo zastopala četverica iz Slovenije (Franček Knez - AO Impol, Mirko Pogačar - AO Radovljica, Lidija Painkiher - Akademski AO in Iztok Tomazin - AO Tržič) in četverica iz Hrvatske (zagrebška naveza Davor Butkovic-Krešimir Kneževič in splitska Nenad Pivac-Ana Mažar). Organizatorji pa pričakujejo tudi velik obisk drugih alpinistov, posebno čez vikend.
Za tabor »Paklenica 82« je Stanislav Gilič pripravil tudi poseben (istoimenski) vodnik. 57 izbranih smeri v Debelem kuku, Kuku od Zagona in Anič kuku je predstavljeno s shemami po UIAA in osnovnimi podatki v angleščini. Uvod pa je v angleščini, italijanščini, nemščini in francoščini. Vodnik (cena 110 din) je mogoče kupiti tudi v ekonomatu PZS v Ljubljani- Dvoržakova 9.

Plezali v steni Kleka
Predzadnji vikend so člani AO Celje organizirali skupno turo na Klek. Bilo je šest alpinistov in pet tečajnikov, izbranih izmed tistih, ki so najbolj zavzeto hodili na vaje v plezalni vrtec. 27. preteklega tedna so v mešanih navezah plezali predvsem lažje smeri (Smer za kitaro, Kratko, Polprvenstveno, Mladinsko, HPD in Dragmanovo) in skupno opravili 28 vzponov. V nedeljo pa zaradi močnega vetra ni bilo mogoče plezati. Sicer pa je južna stena Kleka že povsem kopna, čeprav je povsod naokoli snega še dovolj.

AŠ pod Šmarno goro
Alpinisti-člani AO Rašica vabijo na alpinistično šolo, ki se bo pričela v četrtek 8. t. m. ob 19.30 v društvenih prostorih - Vikrče 30, nasproti gostilne Kovač pod šmarnogorsko Grmado.

Smer nad Krnico
Mirč Jelen in Igor Radovič sta 27. marca preplezala novo smer v steni nad Krnico za Kordeževo glavo (V+ in IV, sicer II, 150 m). Smer bo zanimiva posebno za zimske vzpone, poteka po grapi, ki se začenja v levem delu stene in vodi poševno proti desni, ključno mesto pa je dvojna poč nad koncem grape. Teodor Jelen in Milan Plesec (vsi AO Črna) sta isti dan ponovila Južni raz Pece.

V Paklenici je vedno živahno
Obiskovalci kanjona Velike Paklenice (pri Starigradu na moru) pravijo, da je vedno najti kakega alpinista, posebno konec tedna. Tokrat smo izvedeli za dvoje obiskov iz Slovenije. Matjaž Fištrovec in Ivo Veberič (oba AO Kozjak) sta plezala od 25. do 30. preteklega meseca. Prve dni, ko je bilo vreme odlično, sta ponovila Raz za kladivce in smer Albatros. V dneh od 26. do 29. marca pa so v stenah nad kanjonom plezali člani AS Litija. Trije tečajniki in trije člani so pod vodstvom AI Bojana Šprogarja iz AO Trbovlje opravili kar 36 vzponov. Repina in Šprogar sta ponovila Velebitaško, Groboljšek in Šprogar Sažeti smer, Brodar in Repina Karabore, Groboljšek in Repina Raz za kladivce itd.

Vabijo na Štuparjev memorial
V nedeljo 11. t. m. ob 9. uri se bo na Kamniškem sedlu začelo tradicionalno tekmovanje v veleslalomu za Štuparjev memorial. Tekmovanje bo v štirih kategorijah: alpinistke, planinke, alpinisti in planinci - posamično in ekipno. Registrirani člani AO in AS bodo tekmovali (drugič letos) tudi za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov. Prijaviti se bo mogoče tudi še v soboto od 17. ure v koči na Kamniškem sedlu, ki bo zasilno oskrbovana. Ekipe bodo morale za številke plačati kavcijo, razglasitev rezultatov pa bo ob 15. uri v Kamniški Bistrici. Prijave sprejemajo organizatorji do četrtka tudi na naslov. AO Kamnik - Kidričeva 38, 61240 Kamnik.

Kramarjev smuk
V nedeljo 28. marca je bil na senožetih pod Storžičem tradicionalni Kramarjev smuk, ki ga je pripravil AO Tržič. V dobrih snežnih razmerah in tudi progi (slabše razmere so imeli šele planinci), je tekmovanje, ki velja tudi za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov, minilo v splošno zadovoljstvo.
REZULTATI: pionirke: 1. Barbara Kramar (Tržič) 28,78, 2. Mojca Por (Kranj) 29,37 in 3. Romana Kramar (Tržič) 31,06, pionirji: 1. Aleš Meglič 25,22, 2. Franci Meglič (oba Tržič) 26,31 in 3. Boštjan Bitenc (Medvode) 26,72, alpinistke: 1. Irma Karničar 27.04, 2. Karmen Kern (obe Jezersko) 29,05 in 3. Diana Lavrih (Radovljica) 31,40. alpinisti: 1. Davor Karničar (Jezersko) 36,59, 2.- 3. Luka Karničar (Jezersko) in Jože Rozman (Tržič) 37.76, planinke: 1.Lidija Nahtigal (Jezersko) 26,95, 2. Karmen Kodrič (Tržič) 28,58 in 3. Anica Koščina (Medvode) 31,28, planinci 1. Milan Rozman 38,67, 2. Franc Komac 38,78 in 3. Robi Kralj (vsi Tržič) 39,74
Ekipno so se med alpinistkami najbolje odrezale Jezerjanke (56,09), pred članicami AO Impol (67,36) in AO Rašica (69,23). Tudi med alpinisti so bili najboljši člani AO Jezersko (121,00), druga je bila ekipa AO Mojstrane (121,39), tretja pa AO Tržič (123,24).

Kataster alpinističnih tur
Priprava katastra alpinističnih tur za naš del Julijskih Alp dobro napreduje. Za preglednico Planica, ki sta jo pripravila Tomo Česen in Franci Savenc in Trento (Tamara Likar) je svoje delo pred dnevi končal še Igor Mezgec. V seznamu Martuljk so zbrani podatki o vseh znanih smereh in variantah za to področje, pa ne le za prvenstvene vzpone, tudi za pomembnejše ponovitve. Veliko je zbranih tudi že shem in tudi večina opisov, tako da bomo morda že letos dobili spet kak nov vodniček.
V steni na Ospom se vedno kaj dogaja. 20. marca sta Mirko Kranjc (Črnuče) in Erna Pančur (Tržič) ponovila Medota, Žago in Pero. Boris Benedičič in Danilo Patričič (oba Črnuče) pa sta v šestih urah opravila 2. P Leteče Meri (A2, V). Povedala sta, da so v smeri le dva ali trije navadni klini (okoli 30 jih je menda potrebno zabiti), dovolj pa je vložkov za svedrovce. Toda potrebni so vijaki s ploščicami. Sandi Marinčič je 26. marca preplezal Medota.
V soboto 27. preteklega meseca pa so preplezali še dve prvenstveni smeri. Franček Knez (Impol) in Lidija Painkiher (Akademski AO) Štajerski steber (IV+, A1-2, 6 h), ki - z leve na desno - preseka Lok, izstop pa je enak kot za Italijansko smer. Milan Romih (Impol) in Janez Sabolek (Akademski AO) pa sta preplezala novo smer med Internacionalno in Staro smerjo (vstopila sta med Gobo in Staro). Vražjega Roberta sta ocenila s A2, IV+/A1, 120 m, 10 h, za konec sta potem preplezala še Gobo. Knez pa je s Painkiherjevo in Mojco Mazej (Celje) v sestopu preplezal Medota in s Painkiherjevo še Prečenje. Bojana Leskošek in Bor Štrancar (oba Akademski AO) pa sta naslednji dan ponovila Internacionalno in Netopirja.

Tečaj na Komni
Tudi letošnji zimski tečaj, bil je na Komni, vodila pa sta ga Grošelj in Sazonov, je bil skromno obiskan. Pet udeležencev je bilo iz Novega Sada, nekaj več pa iz Slovenije. Le inštruktorjev je bilo dovolj. Prve dni so imeli sicer slabe razmere, zato so hodili bolj po grebenih, potem pa se je popravilo in so plezali v J steni Bogatina, pa Z Mahavščka, v Krnu, grebenu Podrte gore ... Ob večerih pa so imeli predavanja z diapozitivi.

Pes je še najuspešnejši iskalec
Člani GRS v Bovcu obnovili znanje v zimskem reševanju - Spust skozi Krnico

BOVEC - Zadnjo nedeljo v marcu so člani Postaje GRS Bovec (vseh je bilo 23) opravili enodnevno vajo na Kaninu. V prvem delu so obnovili znanje o reševanju izpod snežnih plazov in se seznanili tudi z nekaterimi novostmi.
Spet se je pokazalo, da bodo morali čim prej dobiti dobrega lavinskega psa. Le-ta je še vedno najuspešnejši iskalec. Sledila je vaja v vožnji z aki čolnom ter oskrbi ponesrečenca. Za konec pa so opravili še spust (celotno moštvo) z obremenjenim aki čolnom na Prevalo in dalje skozi dolino Krnico. V slabem vremenu in neugodnih snežnih razmerah je bita to več kot odlična šola, posebno za mlajše udeležence.
Ob tem povejmo, da je bila postaja GRS v Bovcu ustanovljena že jeseni 1947, da so na letošnjem občnem zboru 25 aktivnim in 11 zaslužnim članom priključili štiri pripravnike in da so imeli lansko leto pet akcij. Dve sta bili poizvedovalni, z ene pa so v dolino prinesli tudi smrtno ponesrečenega planinca. Največ pozornosti posvečajo vzgoji in preventivnim akcijam. Letos pa načrtujejo skupaj s postajami v Tolminu, Ratečah in Trbižu prikaz stenskega reševanja - v počastitev 35-letnice organiziranega delovanja.

  05.04.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti