Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.03.1982

Delo, Šport: ... Malo sreče z vremenom

Češkoslovaški alpinisti, ki so plezali pri nas, so štirikrat vstopili v steno - Le enkrat uspešni
LJUBLJANA - V petek se je vrnila domov glavnina češkoslovaških alpinistov, ki so k nam pripotovali v začetku tega meseca. Trinajsterica se je namestila v zimski sobi blizu Aljaževega doma v Vratih z velikimi željami: v načrtu so imeli spet Čopov steber, še neponovljeno Cenetovo smer in novo v območju votlin na desni strani Velike Črne stene. Toda prišli so prekasno. Kljub temu so Jan Cilek, Jaromir in Miroslav Mykiška 4. in 5. t. m. (bivak nad Nemškim turncem) v 15 urah preplezali Nemško smer z Zimmer - Jahnovim izstopom.
Neuspešni pa so zaradi plazov ostali poskusi, ki so jih isti dan začele tri naveze: Jiri Fulka - Vaclev Šatava (po Jugovi grapi in Sfingi), Jan Krch (vodja) - Jiri Švejda (Črni graben) in Adam Pinos — Jan Kajoušek (Bavarska smer). 9. t. m. so Zdenek Herman, Jnšta in Šatava preplezali slap Lucifer v Martuljku.
Nadvse zanimivi pa so podatki o vzponih njihovih tovarišev februarja v Zahodnih Alpah. Charvatova in Stehlikova sta opravili 1. ZP Angleške v Piz Badile. Doubal in Bauer sta opravila 1. ZP Češkega ozebnika v SZ steni iste gore. Miroslav Šmid je opravil solo vzpon po smeri bratov Schmid v Matterhornu, trikrat so ponovili Super coular v Taculu, dvakrat Severni ozebnik v Druju, večkrat Švicarsko v les Courtes. Opravili so tudi prvenstveni vzpon v SV steni Maudita, Mrozek in Kyrc sta ponovila (1. ZP) Angleško v Gr. Jorassih itd. Vse to so rezultati načrtnega dela, brez katerega tudi pri nas ne bo šlo.

FRANCI SAVENC

Četrta izdaja vodnika je shematska
Stanislav Gilič in PZ Jugoslavije izdala mednarodni vodnik za Paklenico

LJUBLJANA - Stanislav Gilič je prvi plezalni vodnik za področje Paklenice izdal že leta 1968, drugo popravljeno izdajo samo leto kasneje in leta 1979 doslej najbolj popolnega. Izdaja »Velika Paklenica - 57 skalnih smeri«, ki je prišla iz tiskarne reškega Tipografa te dni, pa je nekaj posebnega. Pripravljena je sicer zlasti za udeležence 1. mednarodnega alpinističnega tabora, ki bo od 8. do 14. aprila letos, še dolgo pa bo lahko služila za reklamiranje tega prelepega koščka naše jadranske obale - vsaj med alpinisti.
Čeprav je tekstualni del pisan v štirih jezikih (angleškem, francoskem, italijanskem in nemškem), bo vodnik razumljiv vsakemu razgledanemu alpinistu; tudi naši bodo radi segali po njem. Osnova so namreč sheme, ki z mednarodno (UIAA) dogovorjenimi simboli izčrpno predstavijo 57 najpomembnejših smeri v Debelem kuka, Kuku od Zagona in Aniča kuku. Zanimiva je tudi grafična predstavitev Velike Paklenice, posebno skica, ki »predstavlja« vse alpinistično zanimive točke. Ob kratkih osnovnih podatkih (v angleškem jeziku) o smereh so navedene tudi pomembnejše znane ponovitve. Format vodnika pa je prirejen tudi za žep - 11 x 16 cm.

F. S.

Čestitke s Poljske
LJUBLJANA - Wiktor Ostrowski (na sliki), član naveze, ki je leta 1934 preplezala Poljsko smer na Aconcaguo, je Jožefa Nyko, urednika revije Taternik, poprosil, da našim fantom in dekletom sporoči čisto na kratko: »Čestitam za uspeh na Aconcagui.« (Foto: J. Nyka)

Pripravljajo odpravo »Pamir 82«
Letošnjo zimo so naše alpinistke opravile več pomembnih ponovitev

LJUBLJANA - Vzponi v mešani navezi že dolgo niso nobena posebnost, celo v času zimske sezone ne. Odkar pa so se naše alpinistke pričele pripravljati na prvo samostojno odpravo, pa so vse pogostejši tudi vzponi povsem ženskih navez. 10. januarja so Frantarjeva (Rašica), Painkiherjeva (Akademski AO) in Vugova (Železničar) preplezale Meniskusov žleb in prečile Robičje. Prvi dve sta potem ponovili še Uroševo grapo. Sedem jih je preplezalo Domžalsko grapo v Brani, sestopile pa so po Bosovi. Pet jih je opravilo prečenje Grintovca itd. 30. januarja so Honzakova, Frantarjeva in Painkiherjeva preplezale Zahodno grapo (1300 m) v Frdamanih policah, sestopile pa so po skrajno desni. Štremfljeva (Kranj) in Vugova sta 3. februarja ponovili Kranjsko smer s poskočno varianto, štiri dni kasneje pa so Honzakova, Vidmarjeva in Žagarjeva (vse Matica) opravile prečenje Rinka-Skuta. 13. preteklega meseca sta navezi Božič (Obalni AO) –Honzak - Frantar in Meh (Celje) - Uršič (Impol) preplezali Steber Štajerske Rinke, dan kasneje pa še Tschadovo smer v Turski gori (prva naveza je sestopila po Kotliški grapi).
Kandidatinje za 1. jugoslovansko žensko odpravo »Pamir 82« so se v začetku meseca zbrale v Tamarju. Toda vremena ni bilo in so lahko le razpravljale o načrtih. Po aklimatizacijskih vzponih žele na Pik Korženevske (7105 m) in če bo mogoče tudi na Pik Komunizma (7495 m).

F. S.

Le redki vzponi
Člani AO TAM Stanko Horvat, Davorin Podrepšek in Jože Tučič so 6. t. m. v petih urah preplezali JZ grapo v Lipnici (1300 m) ter po njej tudi sestopili. Razmere so imeli slabe, zgoraj celo precej novega snega. Franček Knez (Impol) pa je plezal kar sam. 27. preteklega meseca je ponovil Raz Strelčeve peči. Dan kasneje pa je desno od »Ipsilona« v Mrzli gori, kjer je mislil, da ni še nobene smeri, odkril dva stara klina (ocena smeri bi naj bila okoli III stopnje - kdo jo je plezal prvi ?). Sestopil je po Dihlovem žlebu, potem pa preplezal še novo smer levo od Pustne (Skozi kamin, III) in v sestopu Celjsko smer. V soboto 6. t. m. pa je preplezal Bac Jojo v Klemenči peči, v sestopu pa Smer mimo stolpa. V steni je bilo veliko novega snega.

Novost nad Ospom
Bojan Leskošek in Bor Štrancar (oba Akademski AO) sta 6. t. m. preplezala novo smer (Leteča Meri, A2e, 120 m, 8 h) po ploščah in zajedi med Žago in Stebrom spominov v Osapski steni. Ponavljalcem priporočata da vzamejo s seboj deset ploščic za kronske svedrovce (8 mm). Pokline so zasigane. Istega dne sta Sandi Marinčič (Akademski AO) in Nejc Zaplotnik (AO Kranj) preplezala Staro smer. V nedeljo pa sta Leskošek in Štrancar prosto ponovila še Medota in Pero (verjetno 1. PP).

Zimski tečaj za pripravnike GRS
Podkomisija za vzgojo in tehniko GRS razpisuje zimski tečaj za pripravnike GRS, ki bo od 2. do 4. aprila na Zelenici ali pa pod Storžičem. Prijave sprejema do 20. t. m komisija za GRS pri PZS neposredno Marjan Salberger Partizanska 17 - 64290 Tržič.

Škofjeloške ponovitve
Jože Balon in Jani Režek sta 14. preteklega meseca ponovila Cankarjevo smer v Storžiču. Boštjan Kekec, lani je opravil kar 101 turo, in Franc Vidic, ki je novi načelnik AO Škofja Loka, sta 20. februarja preplezala Staro smer v Ospu. 6. t. m. sta Kekec in Mitja Kovačič ponovila Prečenje, dan kasneje pa Kovačič in Zvone Peterlin Medota, Kekec in Vidic pa Gobo - vse v steni nad Ospom.

Deržajev spominski turni smuk
Alpinistični odsek PD Rašica iz Ljubljane, ki ima svoj sedež v Domu Svobode Šentvid, vabi na Deržajev spominski turni smuk z Velikega Draškega vrha. Tradicionalna prireditev bo v nedeljo, 28. t. m. Prijave sprejemajo ob četrtkih med 19. in 20. uro, informacije pa daje tudi Tine Bucik, tel. 552-242.

Iz poročila AO Jesenice
O vzponih članov AO Jesenice zadnji čas nismo poročali, čeprav jih ni manjkalo, le podatkov nismo dobili. 4. februarja sta Jensterle in Marič preplezala Deržajevo v Mali Mojstrovki (ima verjetno že več kot 10. ZP), ki sta jo 12. potem ponovila še Pšenica in Oblak. Brvar in Javorski sta naslednja dva dni opravila 1. ZP smeri Krušic - Dimitrov v J steni Malega Rokava (V/IV, 700 m, 17 h, bivak). Pšenica in Štraus sta 13. preteklega meseca preplezala Uroševo grapo, skupaj z Jensterletom pa naslednji dan še S raz Male Mojstrovke. Tega dne je Praprotnik s tečajnikom ponovil JV raz Dolkove špice. Drugi pa pridno opravljajo pristope, tako, da imajo v tej sezoni vsi skupaj že blizu sto tur.

V tuje visoke gore
Alpinisti PD Ljubljana-matica vabijo letos na tri ture v visokogorje. Za 8. in 9. maja načrtujejo turni smuk z Grossgeigerja (3360 m) v skupini Grossvenedigerja. Prijave bodo sprejemali najkasneje do 20. aprila. Izlet v Stubajske Alpe bo od 22. do 25. julija, v programu pa so vzponi na tri tritisočake (najvišji Olperer, 3475 m). Od 3. do 5. septembra pa bo visokogorski izlet v skupino Ortler na Vertainspitze. Vse informacije v društveni pisarni na Miklošičevi 17.

Obvestila PZS reden informator
Obvestila PZS so v osmem letu, odkar izhajajo, postala reden informator širšega kroga planincev. Ureja jih tajnik PZS Jože Dobnik, izhajajo mesečno, njih vsebina pa je pestra: od raznih aktov (tokrat Pravilnik o markacistih in diplomi A. Knafeljca) in predlogov sporazumov, do informacij o sejah IO PZS, razpisov, sprememb in dopolnitev Koledarja PZS, pa obvestil o občnih zborih in podobno. V zadnji (3.) številki bo za mnoge zanimiv tudi seznam občinskih kart (večinoma v merilu 1:50.000 - 1:100.000), ki jih je za področje SR Slovenije doslej izdanih že 37. Njih osnovni namen sicer ni turistično-planinski, vendarle lahko odlično služijo tudi v take namene.

Maratonec Guido Tonella
Nestor planinskega novinarstva Guido Tonella, ki je bil dolga leta tudi urednik biltena UIAA, sedaj pa pripravlja knjigo ob 50-letnici te mednarodne organizacije, je aktiven kot le redko kdo, čeprav je v petek praznoval že 79-letnico. Pa je vseeno tudi tokrat (že dvanajstič) sodeloval na engadinskem smučarskem maratonu. Po tekmovanju pa je takoj odhitel v Trento, kjer dr. Zanettiju pomaga pripravljati retrospektivo ob 32-letnici festivala planinskega in raziskovalnega filma.

Wanda Rutkiewicz okreva
Wanda Rutkiewicz, Poljakinja, ki je bila prva Evropejka na Everestu in se je proslavila še s številnimi alpinističnimi turami, je lani 17. marca nesrečno zdrsnila na vesinah Elbrusa (Kavkaz). Po zahtevnem zdravljenju odprtega zloma leve stegnenice so ji sedaj v Innsbrucku odstranili še vijake iz noge. Njena udeležba na poljski (z mednarodno udeležbo) ženski odpravi na K 2 (8611 m) letos poleti pa je seveda hudo vprašljiva. Tudi, če bo le vodja.

Deseterica na vrhu
Pred 12 leti so se med prvim zimskim pristopom na Lupoglav (2102 m) na Prenju smrtno ponesrečili Dilber, Jajatovič in Stjepanovič. V spomin na ta dogodek prireja KA PS BiH vsako leto spominski pohod. Letos je sodelovalo 18 alpinistov, na vrh pa se je zaradi slabih razmer povzpela le deseterica. Redžep Grabus, Naim Lovrič in Muhamed Šišič so pri tem opravili še zahtevno smučarsko ture Jezerce-Podotiš-Sopot sedlo-Lupoglav-Barni do.

Težave z udeleženci AŠ
AO Nova Gorica, ki je med našimi najkvalitetnejšimi, šteje le 13 aktivnih članov. Od teh jih je 9 alpinistov, drugi so pripravniki, ker so lanski tečajniki večinoma neaktivni. V letošnji alpinistični šoli je le malo drugače, saj jih redno sodeluje le še peterica (od 15). Toda ti imajo za seboj že tudi številne vaje v skali in snegu.
Trinajsterica aktivnih članov AO Nova Gorica je lani opravila 360 vzponov. Toda - kar 39 jih je bilo prvenstvenih, 22 celo v zimskih razmerah. Razen v domačih gorah so plezali v Romunuji, Franciji, bili so v J steni Lotseja in Aconcague ... V svojih vrstah imajo sedaj že tri AI.

Cerro Heim v Južnih Andih
Jure Skvarča, naš rojak, ki živi v Argentini, je spet dosegel lep uspeh. Z Lucianom Pero sta prišla na še neosvojeni severni vrh Cerro Heima v Južnih Andih, zahodno od Lago Argentina. Njegov brat Peter pa sedaj dela na Antarktiki, kjer je šef geološkega oddelka inštituta.

V Ekvador ali na Island
Trekingi, po naše bi lahko rekli popotovanja, postajajo vedno bolj zanimivi; planincem še najbolj približajo razmere na alpinističnih odpravah. Tudi PZS in nekatera naša PD so jih že organizirala, drugi pa jih imajo v načrtu. Tisti, ki bi se letos odločili za Ekvador ali Islandijo (izvedba bo odvisna od prijav - rok poteče konec meseca), lahko osnovne podrobnosti izvedbo v pisarni PZS (tel. 312-553). Popotovanje na Islandijo bi trajalo okoli 14 dni, na pot pa bi odšli julija. Ekvador pa je predviden novembra za tri štiri tedne. Poleg planinskih ciljev bi se bilo mogoče odločiti tudi za čisto turistične (galapaško otočje, amaconski pragozd itd.).

Velikonočna in Smer k soncu
Mitja Kovačič, Zvone Peterlin in Franc Vidic so 31. januarja preplezali Velikonočno in Smer k soncu v Novem vrhu. Jože Balon in Jani Režek pa sta istega dne ponovila Pripravniško smer 2. t. m. pa sta Franc Langerholc in Damjan Vidmar (vsi AO Škofja Loka) ponovila Kamniško v Vršičih.

V Kalški gori in Slemenu
Janez Slokan in Miro Štebe sta 10. t. m. preplezala Mihovo grapo v Kalški gori. Dan pred tem pa sta skupaj z Miranom Martinjakom in Jožetom Štihom (vsi AO Mengeš) ponovila Centralno grapo v Slemenovi špici. Izstopni kamin, ki je bil požleden, jim je povzročil veliko zamudo.

Vodje planinskih šol na Mrzlici
27. in 28. t. m. bo na Mrzlici seminar za vodje planinskih šol, ki je namenjen tako tistim, ki imajo na področju organizacije PŠ že dolgoletne izkušnje, kot tudi tistim, ki so tovrstno šolo prvič organizirali. Zato organizator - komisija za vzgojo in izobraževanje pričakuje, da se bodo seminarja zagotovo udeležili vsi, ki so planinsko šolo vodili v preteklem letu. V soboto bodo analizirali potek, dobre odločitve in spodrsljaje, ki so se pojavljali ob vodenju PŠ v minulem letu, medtem ko je v nedeljo na programu delo po skupinah in skupen sestanek, na katerem bodo izoblikovali zaključke seminarja. V delu po skupinah se bodo udeleženci lahko po skupinah odločili za obravnavo naslednjih tem: propaganda, kako doseči, da je PŠ zanimiva, organizacija PŠ na šoli, organizacija PŠ za odrasle, organizacija odprte šole, organizacija zimske PŠ, organizacija PŠ na šolah z usmerjenim izobraževanjem. Prijave za seminar sprejema PZS Dvoržakova 9, Ljubljana, najkasneje do ponedeljka, 22. t. m. zaradi zajamčene namestitve v koči.

Zbor PLV na Vršiču
KVIZ PZS pripravlja zimski zbor PLV od 26. do 28. t. m. v Erjavčevi koči na Vršiču in je namenjen vsem vodnikom, ki že obvladajo osnovno znanje visokogorskega smučanja, žele pa se v njem še izpopolniti. Prijave sprejema PZS, Dvoržakova 9 najkasneje do 22. t. m.

Razpis tečajev MK
Do 2. aprila je rok prijav za naslednje republiške tečaje mladinske komisije: 1. tečaj za MV od 2. do 19. julija; 2. tečaj za MV od 10. do 15. julija in 3. tečaj za MV od 18. do 26. julija letos v vzgojnem centru v Bavšici. Republiški seminar za mentorje planinskih skupin, ki bo od 2. do 9. avgusta prav tako v Bavšici in pa za mladinsko planinsko delovno brigado, ki bo tudi letos delala v okviru zvezne mladinske delovne akcije »Posočje 82« na planinah Razor, Stador in Podkuk od 4. do 25. julija. Po izteku roka za prijave bodo stekle priprave za tečaje, zato kasnejših prijav ne bodo upoštevali. Podrobnosti za prijavo kandidatov je MK PZS z okrožnico posredovala vsem PD.

Tečaj v Ljubljani
PD PTT obvešča vse kandidate, da se bo začel tečaj za varstvo narave in gorsko stražo 25. t.m. ob 16. uri v društvenih prostorih Trg OF
16, I. nadstropje.

Italijani na Nanga Parbatu
Italijanska odprava (mesta Bergano), ki jo je vodil Augusto Zanotti je opravila tretji vzpon na Nanga Parbat (8125 m) po smeri posvečeni Toniju Kinshoferju (pobočje Diamir). Na vrh so prišii 19. avgusta lani B. Scanabessi, L. Rota in S. Fassi.

Dvajset let PD Gornja Radgona
GORNJA RADGONA - PD Gronja Radgona, ki letos praznuje 20-letnico, je imelo letni občni zbor društva, ki se ga je udeležilo več ko 70 ljubiteljev društva. Društvo je zelo delovno saj je v preteklem letu izvedlo več planinskih izletov, poleg tega je lani prvič priredilo srečanje pomurskih planincev, ki je bilo ob Blaguškem jezeru. Na občnem zboru so izvolili novo vodstvo, predsednik je Bruno Vajzman iz Gorenja — Elrad.
Zborovalci so si ogledali film o vzponu slovenske alpinistične odprave na Lotse, predaval pa je udeleženec odprave Viki Grošelj.

  15.03.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti