Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Špik Hude police - 24.07.13

Majda Gašperin: V družbi kozorogov in svizcev na 2420 metrov visoko goro

Luna se poslavlja, ko se peljem proti sedlu je ravno na vrhu gore. Bila bi lepa fotografija, če bi lahko varno ustavila. Za ovinkom se prične strma ovinkasta cesta po kateri peljem prvič sama na planino Pecol. Lahko bi šla z družbo po Italijanski in Slovenski poti na Mangart. Ni me strah višine, le roke niso dovolj močne za zavarovano pot. Prepozno sem se spomnila, da bi šla lahko samo po Slovenski. To poznam. Pa drugič, saj gredo vsako leto.

Na planini sem. Pogledam proti Špiku Hude police. Prepletanje meglic in sonca. Tudi Kaninsko pogorje rahlo žari v jutranjem soncu. Psička Ira že ovohava okoli avta. Zgodaj je, še nobenega avtomobila ni. Usmeriva se proti koči Brazza, ki je ves čas lepo vidna na travnatem pobočju. Lepa je ta planina Pecol. Sliši se oglašanje svizcev, vidiva jih pa ne.
Pot je lepo speljana. V številnih serpentinah se izogne vsem skalnim zaprekam, samo na vrhu je malo več grušča. Hodiva počasi nič se nama ne mudi. Mogoče naletiva na kozoroge. Ira ga je opazila, gledala sta se ona in kozorog. Kmalu opazim cel trop. Nič se ne bojijo. Tistih velikih, z mogočnim okrasjem na glavi ni bilo. So imeli kje drugje postanek. Ko smo pred leti šli na Montaž jih je bila polna steza. Še umaknili se niso. Mi smo morali narediti ovinek.

Višje sva, več jih je. Tudi čisto majhni mladički so zraven. Gledajo naju. Včasih sprožijo kamenje, zato se je potrebno primerno zaščititi.
Montaž je za trenutek obsijalo sonce. Strma peč pa je že v meglicah. Ves čas imava pod seboj planino in gore so na vse strani. Razgledi so čudoviti, ob poti pa polno rož. Na desni so oznake za pot Ceria-Merlone. Še malo pa sva pri odcepu za Montaž po poti Leva. Tam sem že šla. Po razbitih skalah, polnih grušča se vzpenjava proti vrhu. Nisva dolgo sami. Kmalu prideta za nama dve mladi pohodnici. Gresta še naprej na Montaž, po plezalni. Malo posediva. Ira opazuje kozoroge, ki se igrajo na pečinah pod nama. Lepo je tukaj.

Previdno zapuščava vrh. Ko prideva do stezice, pa zopet fotoaparat v roke.
Kozorogi naju ves čas zvedavo opazujejo. Kar naj, lepi so in tu je njihov dom.

Vedno več ljudi se vzpenja. Na vrhu bo gneča, pa ni prav veliko prostora. Spustiva se še malo in koča se že dobro vidi. Še malo pa bova v dolini. Parkirišče je polno avtomobilov. Še pogled na »najin Špik«, zakrili so ga temni oblaki.

Majda Gašperin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti