Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Triglavski vrh

10.08.1923

dLib.si

petek, 10. avgust 1923, ob 18:05, Boris Štupar, ogledov: 849

Slovenec (1923) - Osrednji odbor Slov. Planinskega Društva nam javlja:

V nedeljo, dne 5. avgusta je odšel odposlanec, odbornik osrednjega društva SPD na Triglav, da se dožene, koliko je resnice na raznih vesteh, ki prihajajo zadnje čase v javnost, razburjajo duhove, ter občutno škodujejo slovenski turistiki.
Ugotovljeno je: Vrh Triglava ni doslej zaseden od nikogar, najmauje od italijanskih vojakov, temveč je dostopen vsem turistom kot vedno. Istina je, da so bili pred kratkim v Trenti na vajah se nahajajoči italijanski vojaki na vrhu. Da bi ga pa zasedli in to celo s strojnicami, o tem ni niti govora. Res je, da prihajajo na vrh med turisti tudi Italijani, se vpisujejo v našo spominsko knjigo dostojno brez vsakih opazk, ravno tako pa pohajajo naši slovenski turisti ne le vrhove, ki leže na njih ozemlju, temveč jim je bil doslej brez vsake neprilike omogočen dostop celo v njih doline.
Popolnoma izmišljeno je tudi, da so Italijani prepleskali »Aljažev stolpe v njihove narodne barve, pač pa blesti tam naš stari znanec v prvotni belkasti obleki. To naj služi našemu narodu v pomirjenje, a slovenskim planincem in planinkam v obvestilo.

Slovenec, 10. avgust 1923
 

eXTReMe Tracker