Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posebno obvestilo

DEŠ: Opozorila na primere nevarne inštruktorske prakse, ki se dogajajo pri nas.

Čeprav so vrata Plezalnega centra DEŠ med poletnimi počitnicami zaprta, so naši člani, inštruktorji in tečajniki ves čas aktivni. Ob tragični nesreči mladega italijanskega talenta Tita Traverse, se čutimo dolžni opozoriti na primere nevarne inštruktorske prakse, ki se dogajajo pri nas.

 Staršem mladoletnih plezalcev svetujemo, da se tudi sami seznanijo z osnovami vrne tehnike ( http://ksp.pzs.si/UserFiles/File/ISP1/ISP1_Oprema_VrvnaTehnika_Varnost.pdf ). Sam naziv inštruktorja športnega plezanja namreč ne zagotavlja varnosti tečajnikov. Primere nevarnega ravnanja, ki so prikazani na priloženih fotografijah, smo neformalno predložili tudi predstavnikom Komisije za športno plezanje (KŠP), ki podeljuje naziv inštruktorja športnega plezanja. Ugotovljeno je bilo, da KŠP nima osnove za odvzem licence inštruktorjem, ki ravnajo nevarno, saj Pravilnik o vzgoji in izobraževanju na področju športnega plezanja odvzema licence sploh ne predvideva ( http://ksp.pzs.si/attachment-download.php?attachment_id=57 ).

Staršem mladoletnih tečajnikov, ki so v preteklosti obiskovali tečaje v plezalnem centru DEŠ ali to nameravajo storiti v prihodnjih sezonah, zagotavljamo da budno spremljamo ravnanje naših inštruktorjev in ostalih obiskovalcev plezalne stene. Obenem sporočamo vsem inštruktorjem, ki bi v prihodnje želeli voditi tečaje v plezalnem centru DEŠ, da nevarnega ravnanja ne bomo tolerirali.

9 komentarjev na članku "Posebno obvestilo"

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Marko Šturm,

.. kaže da avtor prvega komentarja pri prebral objave naprej od stavka, ki ga citira.


Marko Šturm,

Prispevek opozarja na nevarno prakso nekaterih inštruktorjev športnega plezanja. Povsem na mestu se mi zdi predlog, da se starši seznanijo z osnovami vrvne tehnike - ne zato, da bi starši sami prevzeli vzgajanje mladih plezalcev, ampak zato, da se vprašajo in sprašujejo ali so njihovi otroci na tečajih, za katere plačujejo, zares varni. Povsem se strinjam s komentarjem ŽJ: "Starši zaupajo inštruktorjem in inštituciji, ki podeljuje te nazive. Vsekakor pa lahko s pridobivanjem dodatnih informacij in znanj, še dodatno preverijo ali so le ti vredni 100% zaupanja."

Nerazumljiv mi je predlog, naj se starši, ki želijo zagotoviti varnost svojih otrok, udeležijo usposabljanj za ŠP1, saj (tudi) zato plačujejo tečaj, ki ga njihovi otroci obiskujejo oz. inštruktorja, ki ga vodi. Na fotografijah s katerimi se reklamirajo nekatere plezalne šole oz. inštruktorji je videti povsem neustrezna varovališča in nihče ne nosi čelade. Inštruktorji so dolžni zagotoviti varnost svojih tečajnikov v skladu s pridobljenim strokovnim znanjem! Zakaj jim sicer podeljujemo strokovni naziv in jih plačujemo?


Marko Šturm,

Nenavadno je, da strokovno usposobljen inštruktor, katerega stokovno usposobljenost so preverili storkovnajki na strokovnem izpitu ogroža varnost otrok z nestrokovnim ravnanjem. Še bolj pa je nenavadno, da takemu ravnanju nihče ne oporeka, KŠP pa sloh nima mehanizma, da bi ga preprečila.

Namesto tega pa naj staršem svetujemo, naj tudi sami opravijo izpit za ŠP1, če želijo da njihov otrok preživi nestrokovno ravnanje svojega inštruktorja (ki ga med drugim tudi plačujejo)? Menim da je dovolj, če so starši toliko informirani, da znajo ločiti slabega (nevarnega) inštruktorja od dobrega. Inštruktorju, ki ne ravna strokovno in varno svojih otrok pač ne bodo zaupali. Nihče ni svetoval staršem naj postanejo plezalni samouki, ampak informirani potrošniki storitve, ki jo plezalni inštruktor nudi.


Marko Šturm,

Iz gradiva lahko loči pravo ravnanje od nepravega tako kot pripravniki, ki to isto gradivo uporabljajo za učenje pred izpitom. Sicer pa je pravilna izdelava sidrišč izpitno vprašanje za naziv inštruktor športnega plezanja, v literaturi za ŠP1 pa sploh ni obravnavana. Link v osnovnem prispevku vas namreč popelje na literaturo za izpit inštruktorja športnega plezanja.

Mislim da je bil osnovni namen prispevka opozoriti, da se ravno odstopanja znotraj sistema ne urejajo.


Žiga Janež,

Izdelava sidrišč, kot je prikazano na slikah so primeri nevarnega početja, ki lahko vodi v nesreče s tragičnim koncem. Slik pa bi bilo gotovo manj, če bi kateri izmed staršev zgolj prebral predlagan dokument o osnovah vrvne tehnike.

Starši zaupajo inštruktorjem in inštituciji, ki podeljuje te nazive. Vsekakor pa lahko s pridobivanjem dodatnih informacij in znanj, še dodatno preverijo ali so le ti vredni 100% zaupanja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti