Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Skoraj in komaj šesttisočak!

sreda, 31. julij 2013, ob 11:56, Peter Ferk, ogledov: 1828

Peter Ferk: Kozjačani smo v Peruju preplezali dve lepi smeri: na Alpamayo in Quitaraju

Kozjačani smo preplezali namreč dve lepi smeri na Alpamayo (5947 m)  in Quitaraju (6036 m) v Cordilleri Blanci (Peru).

Bojan Auguštin, Nejc Štumberger in Peter Ferk smo preplezali Franch direkt (D+/TD, 80/60°). Priložnost smo imeli plezati 500 metrsko "Kraljico Kordiljere" v vrhunskih lednih razmerah, kakršne si lahko želi vsak plezalec. Prvi raztežaji so ponujali lažje plezanje, proti vrhu pa je postajalo vedno bolj strmo do 80°. Torej nič epskega, razen vzorno pripravljenih dvojnih abalakov sidrišč za spust.

Po dnevu počitka sta poskusila plezati isto smer tudi Martin Werdonik in Janez Podvršnik, vendar sta si na vstopu zaradi slabega počutja premislila in sestopila v tabor.

21. junija sta Peter Ferk Bojan Auguštin splezala smer North Face (D-, 55/40-50°) v steni Quitaraju  (6036 m). Tudi tukaj so nama bile ponujene precej dobre ledne razmere, le led in sneg je bil mestoma pretanek, na vrhu pa je bilo pol metra pršiča. Zaradi nevarnosti plazov nisva sestopila po sicer lažji normalki, ampak sva plezala navzdol po smeri vzpona. Prav zaradi tega je celotna tura bolj zahtevna saj je bilo potrebno še več zbranosti.

V glavnem: če si tam toplo priporočam, če ne, pa tja pojdi.

Peter Ferk 

Oznake: ALP, VTG
eXTReMe Tracker