Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje Nepala - 086

Matjaž Čuk: 22. novembra 2012, etapa Barabhise (890 m) - Dolangsa (2620 m) 
Le kje bom danes spal? Obljubili so mi, da ... 

Tinsang La je prelaz, ki tvori visoko pregrado med dolinama rek Sun Kosi na zahodu in Thamba Kosi na vzhodu. Od koderkoli se vzpneš nanj je to dolg in naporen vzpon. Obe reki sta zarezali globoki dolini. Zelo težko ali skoraj nemogoče je prečiti prelaz v enem dnevu, zato bova vzpon razdelila na dva dni. Danes naju čaka težji, napornejši del, vzpon do zadnje vasi Dolangsa. Jutri bo lažje, zadnja tretjina vzpona in čimdlje navzdol v dolino.

Sedem je ura, ko iz središča zaspanega mesta stopava po strmih stopnicah navzgor. Vodič drži enakomeren, kar dober tempo. Brez težav ga sledim. Za nama hodi mlado dekle, ki me sprašuje, kam tako hitiva.
V Khartali, sestra in naprej do Dolangse! ji odgovorim.

Brutalen vzpon je to, brez enega samega ravnega odseka, brez mesta za počitek. Vsak zase premagujemo strmino. Senca in sveže jutro omogočata udobno hojo. Po šeststo metrih višine se strmina unese. Stopimo na široko makadamsko cesto, ki nas v zmernem vzponu pripelje v vas Khartali. Dekle, ki je hodilo z nama, naju povabi na svoj dom. Pijeva vroč čaj in grizljava piškote.

Ko se odpravljava naprej mimo prirohni velik tovornjak. Zadaj na kesonu je polno ljudi, ki kričijo in nama mahajo.

Korejski turisti z nepalskim spremstvom. pojasni vodič na moj začuden, vprašujoč pogled.
Peljejo se do zadnje vasi Dolangsa in bodo jutri prečili prelaz! še doda.

No, lepo. Imela bova družbo, kar v hribih sicer ne maram - a vedno ne morem biti sam. Itak jim bova ušla naprej, če ne že do prelaza pa prav gotovo na drugi strani.

Nad vasjo Khartali se svet občutno spremeni. Dolga ravnina je pred nama, skoraj uro hodiva ne da bi pridobila kaj prida višine. Kljub temu, da sva že relativno visoko pa opoldansko sonce že kaže svojo moč. Zdi se mi, da je v višinah okrog 2000 metrov celo topleje kot spodaj. Pred nama je sedaj visok gozdnat greben, na katerega se morava povzpeti. Strma stezica ga premaguje v številnih kratkih serpentinah, žgoče sonce nama greni vzpon. Majica je spet čisto mokra, ko na grebenu ponovno stopiva na cesto, ki je prišla naokoli. Po njej zdaj prečiva pobočje, celo navzdol morava. V nič gre težko prigarana višina.

Pred nama je vas Dolangsa. Čudna vas je to. Posamezne hiše so daleč vsaksebi razpotegnjene po pobočju na več sto metrih višine. V vasi ni hotela. Vodič pravi, da bova spala visoko gori v nekakšnem osamljenem eko hotelu. S Korejci in Nepalci? Upam, da ne ... Korejci bodo zagotovo v svojih šotorih, Nepalci pa bi znali biti v hotelu. Skrbi me, ali bo sploh dovolj prostora za vse?

Pri neki hiši, na sredi vasi počivava in jeva juho. Strm vzpon do hotela nad vasjo je kar malo odveč, nisem ga pričakoval. A ima eno dobro lastnost. Jutri bo lažje in manj do vrha prelaza.

Hotel je prazen. Ponujajo nama sobo z osmimi ležišči, štirje dvonadstropni pogradi.

Koliko je postelja? vprašam vodiča.
Stopetdeset rupij! odgovori.
Kako, postelja ali cela soba? še enkrat vztrajam.
Postelja, ena postelja. mi pojasni.
Stopetdeset rupij za nič, golo posteljo brez podloge in odej, se hecajo? nejeverno vprašam.
Stodvajset, s popustom! prevede vodič odgovor gostitelja.
Tudi to se mi zdi preveč za tisto, kar ponujajo a pokazali so vsaj nekaj dobre volje, kar tudi šteje.

Pobočje je obrnjeno na zahod zato vse do zatona sonca uživamo toploto sončnih žarkov. Prija na tej višini, kjer je zvečer in zjutraj že strupeno mrzlo. Pospremim sonce k počitku, takoj zatem je večerja. Moj gostitelj je že nestrpen. Edini gost sem danes v hotelu in mudi se mu domov, v vas.

Vodiča celo popoldne ni bilo na spregled, tudi jedel ni tu. Menda je nekje v enem izmed številnih nepalskih šotorov. Ko je že trda tema le pride v sobo.

Le kje bom danes spal? Obljubili so mi, da bodo prinesli odeje, a jih niso. mi potarna.
Hmm, ne vem, prej bi moral misliti na to. Fant je že pred dobro uro odšel domov v vas. odgovorim.
In si mislim – celo popoldne si kvartal s prijatelji, se zabaval ter popival in te to ni prav nič brigalo. Sedaj se boš moral znajti sam, kakor veš in znaš.
Tu ni ničesar, tu ne morem spati! zagodrnja in odide iz sobe.

Konec koncev imam sedaj sam na razpolago celo sobo z osmimi ležišči in je vse skupaj res poceni. Čeprav koristim le eno posteljo pa imam mir in sem sam svoj gospod.

Spim dobro in dolgo.


Hoja 7 ur. Vreme sončno, cel dan. Temperatura zunaj 4,5 °C, v sobi 6,8 °C. Prenočevanje v eko hotelu v vasi Dolangsa, (2620 m).

Matjaž Čuk

 

 


 

  Matjaž Čuk

 Prečenje Nepala


Skupaj s bahini (sestro) v Khartali


Vas Khartali, visoko nad dolino


Lepa, a naporna je danes pot ...


... ob nebeških razgledih je lažje


Razgibana nepalska pokrajina


Večerna nagrada


Prijatelj lahko noč! Se vidimo jutri!

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti