Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bliža se

60 letnica Slovenske poti na Mangart: PD Tolmin vabi v soboto, 1. avgusta, na Mangart po Slovenski poti.

Na Mangart ob 60-letnici Slovenski planinske poti

Planinsko društvo Tolmin vabi v soboto, 1. avgusta 2013, ob 60-letnici Slovenske planinske poti po Slovenski na Mangart. Obvezna oprema: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet. 

O dogodku je v priložnostnih prispevkih, v katerih je bila povzeta kronologija gradnje in najavljena svečanost, pisal takratni tisk.
Priložnostni zapis je objavil tudi Planinski vestnik: V nedeljo zjutraj, 23. avgusta 1953, so brneli avtobusi, kamioni, avtomobili in motorna kolesa po lepi vijugasti alpski cesti proti Mangartu tja do Škrbine v Plazju
[…]. Številne skupine planincev, ki jih avtobusi niso bili v stanju prepeljati, pa so hitele po bližnjici. Nekaj sto planincev iz vse Slovenije je dalo s svojo navzočnostjo vse priznanje PD Tolmin, ki je zgradilo mogočno zavarovano pot na Mangrt.
[…] Ob 10. uri je bila pot odprta. Navzoči so bili poleg številnih planincev tudi zastopniki oblasti, med njimi dr. Marjan Brecelj, dr. Miha Potočnik, zastopniki okraja Tolmin, Planinske zveze Slovenije in vojske. Po pozdravnih govorih so se kljub temu, da je zapadlo kakih 20 cm snega, skoro vsi podali na vrh Mangarta.
Planinsko društvo Tolmin si je s to potjo postavilo lep spomenik in obenem dostojno proslavilo 60-letnico slovenskega planinstva.«

PD Tolmin  29.07.2013
Prijave v četrtek, 1. 8., ob 18.30 v pisarni PD.
Vodi Darij Kenda, 041 774 631



Žarko Rovšček: PRED PETDESETIMI LETI
                   Slovenska pot na vrh Mangarta


Krpelj 7 (2003) > poobjavimo na dan obletnice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti